به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ علی مراد اکبری، معاون آب و خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی شامگاه (23 خرداد) در آئین رونمایی از سند ملی آب که در محل سالن زیتون جهاد کشاورزی خراسان شمالی برگزار شد، با اشاره به کاهش 10 میلیون متر مکعبی بارندگی نسبت به سال گذشته، گفت: با توجه به کاهش بارندگی در کشور باید تدبیری درست اندیشیده شود.
وی افزود: طی سال جاری 353 دشت به عنوان دشت ممنوعه اعلام شد این در حالی است که این میزان در سال گذشته 297 دشت بوده که نشان از وضعیت بحرانی دارد.
اکبری به اضافه برداشت از منابع آبی اشاره کرد و اظهار داشت: در سال 92 به میزان 9 میلیارد متر مکعب اضافه برداشت داشته ایم که به نوعی فاجعه است.
وی با اشاره به کسری مخازن آب های زیرزمینی، تصریح کرد: متاسفانه وضعیت آبخوان ها مناسب نیست و اگر تخریب شوند فاجعه ای به بار می آید.
وی با بیان اینکه هم اکنون 70 درصد آب شرب هم در مخاطره است، خاطرنشان کرد: با وجود احتمال تغییرات آب و هوایی باید منابع آبی را مدیریت کرد.
معاون آب و خاک و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اختصاص اعتبارات مطلوبی در این دولت به کشاورزی و آب، یادآور شد: در این راستا به منظور مدیریت منابع آب مبلغ یک میلیارد و 650 میلیون دلار از محل وزارت نفت برای برقی کردن 6 هزار حلقه از چاه های کشاورزی اختصاص یافت.
وی اظهار داشت: همچنین 10 میلیارد دلار نیز برای تنظیم آب از محل صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شد.
اکبری متذکر شد: خوشبختانه این دولت نسبت به دولت های گذشته برای مهار آب ها، قدم های خوبی برداشته است.
وی با اشاره به اهمیت طرح انتقال آب و آبیاری تحت فشار، متذکر شد: در سال جاری یک هزار و 270 میلیارد تومان اعتبار برای آبیاری تحت فشار در نظر گرفته شد که 85 درصد آن به صورت بلاعوض به کشاورزان پرداخت می شود.
دکتر عبدالله یوسفی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این مراسم، میزان برداشت انواع محصولات کشاورزی در استان را طی سال یک میلیون و 500 هزار تن اعلام کرد.
وی یکی از مشکلات اساسی استان را در بخش کشاورزی خرده مالکی اعلام کرد و افزود: متاسفانه اکثر زمین های کشاورزی در این استان به صورت خرده مالکی است که خود مشکل بزرگی است.
یوسفی خاطرنشان کرد: هم اکنون 59 درصد آب های بخش کشاورزی را آب های سطحی تامین می کند و 49 درصد نیز از منابع زیرزمینی است.
وی با اشاره به خشکسالی های اخیر، تصریح کرد: متاسفانه به دلیل تغییرات اقلیمی از این ناحیه در چند سال اخیر دچار مشکل شده ایم و تنش هایی ایجاد شده که در همین راستا نیازمند مدیریت درست منابع آبی هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با تاکید بر بالا بردن بهره وری، اظهار داشت: خوشبختانه دولت کمک های خوبی برای این بحث داشته و در سال گذشته مبلغ 30 میلیارد تومان برای سامانه آبیاری نوین و تحت فشار اختصاص یافت که در سال جاری نیز به همین میزان در نظر گرفته شده است.
وی در رابطه با سند ملی آب نیز گفت: این سند یک طرح پایلوت در سطح کشور است که در استان اجرا می شود.
یوسفی تصریح کرد: با راه اندازی این سند اطلاعات کاملی از وضعیت آب استان اعم از سطح زیر کشت و دما و نوع خاک و ... خواهیم داشت که مورد بررسی قرار می گیرد.
وی متذکر شد: با توجه به این سند میزان آب مصرفی در هر کجا و هر بخش مشخص و منابع آبی مدیریت می شود.
پایان پیام/
نظر شما