برندسازی شال‌بافی ماسال/ به‌روزرسانی هنرهای دستی ایجاد اشتغال را به همراه دارد

خبرگزاری شبستان: شالبافی در ماسال به دلیل مرغوبیت و مواد اولیه مطلوب در استان گیلان نمونه معرفی شده است و به همین دلیل نخستین جشنواره شالبافی با هدف برندسازی آن در شهرستان ماسال برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ماسال،شال نوعی پارچه زمخت و تک رنگ است که از پشم گوسفندان در دستگاه شال بافی بافته می‌شود، شال یکی از بهترین پوشش‌ها در مقابل سرما و از نیازهای ضروری چوپانان و عشایر ییلاقات است. شال یا همان «چوخا» علاوه بر اینکه لباس ملی تالشان محسوب می گردد، لباس اصلی شبانان و دامداران نیز می‌باشد. شالبافی یکی از هنرهای اصیل مردم تالش‌نشین است که از دیرینه تاکنون برجای مانده و مردمان تالش به این هنر پایبند هستند و از طریق آن امرار معاش می‌کنند.

شالبافی در ماسال به دلیل مرغوبیت و مواد اولیه مطلوب در استان گیلان نمونه معرفی شده است و به همین دلیل نخستین جشنواره شالبافی با هدف برندسازی آن در شهرستان ماسال برگزار شد.

در حال حاضر بالغ بر ۳۰۰نفر هنرمند شالباف در میراث فرهنگی استان ثبت شده‌اند که کار شالبافی را انجام می‌دهند.

هویت‌سازی از اهداف برگزاری جشنواره‌های بومی و محلی است

مرتضی طالع ماسوله، رئیس دبیرخانه شورای عالی میراث فرهنگی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ماسال اظهار کرد: هدف از برگزاری جشنواره‌های بومی محلی در سراسر ایران هویت‌سازی است.

وی با بیان اینکه یکی از برنامه‌ها و کارهای اساسی مراکز فرهنگی برگزاری جشنواره‌ها است، افزود: باید با برگزاری جشنواره‌های بومی محلی هویت‌های خود را زنده نگه داریم و هویت‌هایی که در گذشته بوده را دوباره احیا کنیم.

رئیس دبیرخانه شورای عالی میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه یکی از برنامه‌هایی هر دولت این است که باید به فکر شادابی مردم باشد، گفت: پیامبر(صلی الله علیه وآله) همیشه تاکید کردند سه نفر در نزد ایشان عزیز است، کسی که برهنه‌ای را بپوشاند، کسی که گرسنه‌ای را سیر کند و کسی که دلی را خوش نماید.

طالع ماسوله تصریح کرد: هنرمندان صنایع دستی دل مردم را خوش می‌کنند و در نتیجه مسئولان وظیفه دارند برنامه‌هایی را برگزار کنند که دل مردم خوش شود.

وی با بیان اینکه هنر شالبافی در کلیه عشایر ایران وجود دارد، خاطرنشان کرد: علاوه بر استان گیلان این هنر در ۱۴استان دیگر کشور وجود دارد اما هر کدام به سبک استان خود شال را می‌بافند.

رئیس دبیرخانه شورای عالی میراث فرهنگی کشور اظهار کرد: با برگزاری جشنواره‌های بومی محلی جوانان بیشتر با این آیین‌ها آشنا می‌شوند.

طالع ماسوله افزود: جوانان باید به دنبال فرهنگ اصیل ایرانی خود باشند زیرا فاصله گرفتن از فرهنگ کشور سبب پاک شدن توسعه و پیشرفت کشور می‌شود.

هنر شالبافی به نام شهرستان ماسال ثبت شده است

سلمان شاه‌محمدی، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ماسال با بیان اینکه امسال سال نساجی از سوی سازمان مرکزی صنایع دستی معرفی شده است، اظهار کرد: ما به همین مناسبت اولین جشنواره نساجی شالبافی را در ماسال که مرکز شال‌های مرغوب استان است برگزار کردیم.

وی افزود: هدف از برگزاری این جشنواره جدای از معرفی شال، برندسازی شال محدوده‌ای که در تالشان گیلان زحمت می‌کشند و تولید می‌کنند، است.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی گیلان با بیان اینکه امسال درصدد هستیم برای هر شهرستان جشنواره‌ای با برند محصول صنایع دستی معرفی کنیم، گفت: برای شهرستان ماسال شالبافی در نظر گرفته شد که این امر یک مقدمه‌ای برای ایجاد ساختاری که بتواند هم حق خودش را احیا و معرفی کند و هم هدفمند جلو رود، است تا با به روزرسانی هنرهای صنایع دستی بتوانیم کاربردهای جدید برای آن معرفی و اشتغال های جدید ایجاد کنیم.

شاه‌محمدی با بیان اینکه در گیلان هنر شالبافی به نام شهرستان ماسال ثبت شده است، تصریح کرد: جشنواره بامبو و چادرشب‌بافی را در برنامه‌های کاری استان داریم که با توجه به اعتبارات جشنواره‌های دیگری هم برگزار خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: در سطح استان گیلان ۳۰۰هنرمند شالباف ثبت شده‌اند که بخش اعظم آن در شهرستان‌های ماسال، تالش و شفت فعالیت می‌کنند.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی گیلان اظهار کرد: با برگزاری جشنواره‌ها در جذب گردشگر و بحث تولید ملی سهم صنایع دستی بالا می‌رود، صنایع دستی جدای از انتقال مباحث فرهنگ و آداب و رسوم خود می‌تواند در تولید ناخالص ملی کشور سهمی ایفا کند و در زمنیه اشتغال جوانان با توجهی که به صنایع دستی می شود، این سهم ایفا شود.

جایگاه تثبیت شده و مناسبی برای عشایر متصور نشده است

محمود الخاص‌پور، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماسال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ماسال با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره شالبافی و حضور حداکثری مردم این منطقه در جشنواره اظهار کرد: شالبافی در چند شهرستان استان گیلان به خصوص مناطق کوهستانی مانند دیلمان، شفت، تالش، رضوانشهر و شفت انجام می‌شود.

وی افزود: با توجه به کیفیت مطلوب شال ماسال به دلیل مواد اولیه مطلوبی که دارد و فناوری خوبی که روی محصول انجام می‌شود به این فکر افتادیم که شال ماسال را به عنوان یک برند برتر معرفی کنیم.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: صنایع چوب و بافتنی‌های سنتی از جمله صنایع معروف ماسال است که با جذب اعتبارات می‌توان جشنواره‌ای با این دو عنوان برگزار کرد.

الخاص‌پور با بیان اینکه ماسال بالغ بر ۲۵ هنرمند شالباف دارد که نامشان در اداره میراث فرهنگی ثبت شده است، تصریح کرد: کارهایی مانند فرآوری نخ و نخ‌ریسی هم جز فراورده‌های شال و شالبافی محسوب می‌شود و بالغ بر ۵۰ نفر به صورت مستقینم و غیر مستقیم در این صنعت فعالیت می‌کنند.

وی با بیان اینکه کاربری شال به حالت سنتی مانده است، خاطرنشان کرد: دامداران شال را به عنوان یک بالاپوش در مناطق کوهستانی می‌پوشند تا از گزند سرما در امان بمانند و خوشبختانه در شهرستان ماسال افراد در فضای شهری هم این لباس را استفاده می‌کنند.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماسال با بیان اینکه ما به دنبال این امر هستیم که شال را تغییر کاربری دهیم و به روز کنیم و کاربری آن فقط برای بالاپوش نباشد، اظهار کرد: از شال می‌توان برای رو مبلی، روفرشی و ... استفاده کرد و باید در این زمینه تغییر کاربری و نگرش ایجاد شود.

الخاص‌پورافزود: با توجه به اینکه عمده تولیدات دامی، صنایع دستی و فراوری را عشایر انجام می‌دهند اما این قشر در استان و شهرستان جایگاه ویژه‌ای ندارند.

وی گفت: اکثر کارهای صنایع دستی را عشایر انجام می‌دهند اما جایگاه تثبیت شده و مناسبی برای آنها تا کنون متصور نشده است.

پایان پیام/

 

کد خبر 464844

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha