شیوع مجدد سالک در نواحی شرقی گلستان

همزمان با آغاز فصل گرما و تغییرات آب و هوایی، بار دیگر بیماری سالک در نواحی مستعد استان گلستان شیوع یافته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، طی سال های بین 79 تا 81 این میزان رشد در استان گلستان بیشتر از میانگین کشوری بوده است به طوری که از هر 100 هزار نفر در کشور 8/20 و در استان 3/46 نفر به این بیماری مبتلا هستند.


مسئولان هم چنین از اعتبار 2 میلیون تومانی برای مقابله با این بیماری در استان خبر داده بودند که با توجه به ناچیز بودن آن، نمی توان انتظار داشت اقدامات مؤثر و جدی برای کنترل این بیماری صورت گرفته باشد.


سال گذشته دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان اعلام کرد: 160 میلیون تومان اعتبار از مدیریت ستاد بحران و حوادث غیرمترقبه استان درخواست نمود در حالی که مدیریت فوق الذکر از این تقاضا اظهار بی اطلاعی کرده است.


این در حالی است که شهرستان گنبد کاووس و مناطق همجوار از جمله مراوه تپه و کلاله در معرض این بیماری قرار دارند و به عنوان کانون بیماری سالک معرفی شده اند.


این بیماری انگلی که قابل انتقال از حیوان به انسان است، با گزش پشه خاکی های آلوده در انسان ایجاد می شود و دارای انواع مختلفی است.


نوع خشک آن که به سالک نوع شهری نیز معروف است بیشتر در مناطق شهری بروز پیدا کرده و مخزن بیماری، خود انسان است ولی ابتلای سگ نیز به آن به طور اتفاقی در این مورد دیده می شود. مخزن این بیماری در نوع مرطوب یا روستایی آن عمدتاً جوندگان هستند و ناقل بیماری، پشه خاکی ماده می باشد که در هنگام غروب خونخواری می کند.


به گفته مظفری، مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان گلستان، عامل بروز این بیماری موجود تک یاخته ای لیشمانیوز است.


وی افزود: این بیماری در ابتدا به صورت زخم های کوچک و جای گزش نمایان می شود ولی پس از گذشت 2 تا 3 ماه گسترش بیشتری می یابد.


مظفری خاطرنشان کرد: این بیماری در چند استان دیگر کشور نیز وجود دارد که در برخی مواقع شدت آنها بیشتر از گلستان بوده است.


وی با اشاره به آمار سال گذشته تعداد مبتلایان به این بیماری در استان، اذعان داشت: در سال 89 این تعداد مبتلایان در سطح کشور افزایش قابل ملاحظه ای داشته و استان نیز از این امر مستثنی نبوده است.


مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان گلستان تصریح کرد: بیشترین بروز این بیماری در مناطق نوار مرزی و در سطح شهرستان های گنبد، مراوه تپه، کلاله و آق قلا است که از نظر اقلیمی شرایط مساعدی برای بروز این بیماری هستند.


وی در خصوص آمار مبتلایان به سالک در سال جاری، گفت: در حال حاضر نمی توان آمار دقیقی از تعداد مبتلایان به سالک ارائه کرد چراکه این بیماری پس از گذشت 2 تا 3 ماه بعد از گزش توسط پشه خاکی بروز پیدا می کند.


مظفری گفت: برای مقابله با این بیماری باید اقدامات پیشگیرانه از جمله از بین بردن جوندگان و پشه های خاکی و هم چنین فرهنگ سازی در بین مردم برای مراقبت از خود در برابر بیماری را افزایش دهیم.


وی افزود: برای از بین بردن جوندگان و پشه ها باید از طریق طعمه گذاری و سمپاشی اقدام شود که قبل از آن نیز باید با هماهنگی های لازم با محیط زیست انجام پذیرد تا اثر مخربی بر محیط نداشته باشد.


در ادامه عباس رهنما، کارشناس ارشد بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان دانشگاه علوم پزشکی استان به خبرنگار شبستان گفت: در سال گذشته اعتبارتی که وزارتخانه در اختیار دانشگاه برای مقابله با این بیماری قرار داده بود حدود 2 میلیون تومان بود که این رقم ناچیز نتوانست جوابگوی نیازهای بهداشتی منطقه باشد.


وی افزود: دانشگاه از محل سایر منابع در سال گذشته حدود 40 میلیون تومان برای کاهش تعداد موارد ابتلا به این بیماری هزینه کرده است.


رهنما کرد: در سال 88 میزان بروز این بیماری در کشور 107 مورد در 100 هزار نفر بوده و در استان این تعداد در حدود 57 مورد در هر 100 هزار نفر گزارش شده است.


وی اذعان داشت: تعداد افراد مبتلا در سال 88 در استان یکهزار و 133 مورد بوده که در سال 89 به بیش از یک هزار و 300 نفر رسیده است.


رهنما، اعتبار تخصیصی وزارتخانه را در این بخش در سالجاری بالغ بر 30 میلیون تومان عنوان کرد و افزود: این رقم با توجه به شدت بیماری در سال گذشته افزایش پیدا کرده است ولی این اعتبار نیز جوابگو و تأمین کننده نیازهای منطقه نیست و دانشگاه تعهد کرده تا سقف 200 میلیون تومان نیز برای مقابله با بیماری سالک هزینه کند.


وی تأکید کرد: سال گذشته درخواست 160 میلیون تومان اعتبار از ستاد مدیریت بحران استان شده که مسئولین مربوطه عنوان کردند به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار خشکسالی به استان، نمی توانند این مبلغ را پرداخت کنند.


رهنما تصریح کرد: برای مقابله و پیشگیری از این بیماری تا قبل از سال 88 طرح مبارزه با جوندگان سالی یک بار اجرا می شد ولی از دو سال پیش تاکنون این اقدام سالیانه سه بار انجام می پذیرد.


وی افزود: برگزاری کلاس های آموزشی برای کارشناسان، پزشکان و مردم در یکی دو سال اخیر انجام و توصیه های لازم برای مقابله با این بیماری به آنها ارائه شده است.


حیدرعلی احمدی، فرماندار گنبدکاووس نیز وضعیت را در گنبد نگران کننده دانست و به خبرنگار شبستان گفت: بیماری سالک در شهرستان گنبدکاووس نسبت به سال های گذشته، افزایش نگران کننده ای یافته است.


 وی تصریح کرد: در حال حاضر نوع بیماری سالک روستایی بوده و هنوز به نوع شهری آن تبدیل نشده است.


احمدی گفت: ناقل این بیماری جوندگانی نظیر موش هستند که اگر وضعیت کنترل نشود مستعد بیماری سالک نوع شهری خواهد بود.


وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر نمی توان آماری از مبتلایان به این نوع بیماری ارائه کرد، سالک در این شهرستان رشد داشته اما در حد کنترل است هم چنین مبتلایان به این بیماری در 58 روستای این شهرستان پراکنده هستند.


احمدی، با بیان اینکه 80 درصد فعالیت های انجام شده در سنوات گذشته بی فایده بود، گفت: طی سال های گذشته اقداماتی برای حذف این بیماری انجام شده اما به دلیل کمبود اعتبار و نبود نیروی انسانی متخصص، علی رغم تلاش های مسئولان منطقه ای، توفیقی به دست نیامد و تلاش ها بی ثمر بود.


وی تأکید کرد: به جرأت می توان گفت 80 درصد فعالیت ها و اقدامات در این سال ها بی نتیجه بود و جلوی روند انتقال این بیماری گرفته نشد.


احمدی گفت: طی این سال ها جمعیت جوندگان بیش از 10 برابر شده و نیازمند اعتبار زیادی برای مقابله و کاهش تعداد افراد مبتلا است.


وی افزود: برای کنترل بیماری، طمعه گذاری برای مبارزه با جوندگان، آموزش و پایش بیماران توسط مراکز بهداشتی انجام می شود ولی کمبود منابع انسانی می تواند چالش مهمی پس از کمبود اعتبار باشد.


احمدی یادآور شد: برای مبارزه با بیماری سالک در منطقه 170 میلیون ریال اعتبار توسط دانشگاه علوم پزشکی استان در نظر گرفته شده که با توجه به وسعت منطقه و گستردگی بیماری، جوابگو نخواهد بود، از این رو از ستاد مدیریت بحران استان برای مبارزه با این بیماری درخواست اعتبار شده که تاکنون نتیجه ای در بر نداشته است.


فرماندار شهرستان گنبد و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی استان در حالی در خواست تأمین اعتبار از طریق ستاد مدیریت بحران و حوادث غیر مترقبه را مطرح می کنند که رسول حسام، مدیر بحران از این گونه درخواست ها اظهار بی اطلاعی کرده است.


وی در خصوص علت تخصیص نیافتن کمک 160 میلیون تومانی برای مقابله با سالک در سال گذشته به خبرنگار شبستان گفت: هیچ گونه درخواست کتبی و مراجعه حضوری در خصوص در خواست اعتبار از این ستاد نشده است، اگر مسئولان دانشگاه علوم پزشکی نامه هاهی مکتوب خود را دارند می توانند به ما ارائه دهند.


حسام اذعان داشت: شاید این موضوع در شورای سلامت استان مطرح شده باشد ولی تاکنون هیچ درخواستی برای اعتبار از ما نشده است.


وی تصریح کرد: بیماری سالک مشکل بهداشتی است که باید دستگاه های وظیفه مند در حوزه بهداشت و درمان برای کنترل و مهار آن تلاش کنند.
 

مدیریت ستاد بحران گلستان خاطرنشان کرد: اعتباراتی که به ستاد مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه تخصیص می یابد برای بازسازی مناطق آسیب دیده از بلایای طبیعی و پیشگیری از بروز آنهاست که ستاد نقش نظارتی، هماهنگی و انسجام بخشی به هنگام بحران را بر عهده دارد.


وی تأکید کرد: هر دستگاه و سازمانی باید با توجه به اعتبارات تخصیصی، برنامه ها و اقدامات خود را اولویت بندی کند تا آن مشکل به بحران تبدیل نشود؛ در غیر اینصورت دستگاه باید جوابگوی کوتاهی خود باشد.


حسام یادآور شد: برخی سازمان ها و نهاد های استان هنوز به شرح وظایف ستاد بحران آشنا نیستند و سعی می کنند با بزرگ جلوه دادن برخی کاستی ها از آن معضل به عنوان بحران یاد کنند که ستاد بحران نیز برای کمک و ورود برای رفع مشکلاتی از این دست اعتباری ندارد.
 

پایان پیام/

کد خبر 46431

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha