به گزارش خبرنگار شبستان، نشست خبری انتشار مجموعه کتاب تاریخ جامعه ایران در محل مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.
کاظم موسوی بجنوردی، رییس مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی در ابتدای این نشست با ارایه مقدمه ای از فعالیت های این مرکز گفت: این مرکز در اسفندماه سال 62 جهت تدوین دایره المعارف ها و کتب مرجع تأسیس شد.
وی با اشاره به حضور شورای عالی علمی فعال در این مرکز افزود: بسیاری از بزرگان فرهنگ و ادب ایران عضو این شورای علمی بوده اند و تاکنون 12 نفر از آنها از میان ما رفته اند. تصمیم گیری درباره طرح های کلی و مداخل بحث برانگیز از جمله مسئولیت های این شوراست.
بجنوردی با بیان اینکه تاکنون تلاش زیادی در دایره المعارف بزرگ اسلامی برای دستیابی به منابع اصلی صورت گرفته، گفت: هنوز در آغاز راه هستیم و به لحاظ منابع فقیر، چنانکه به بسیاری از رسالات و کتب غربی دسترسی نداریم گرچه بسیاری از منابع نایاب و کمیاب مرجع را کپی و نگهداری می کنیم.
دکتر فتح الله مجتبایی، در ادامه این نشست با اشاره به نقش محوری مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی گفت: تمام آنچه برای شناخت ایران و ایرانی لازم است در کتابخانه این مرکز گردآوری شده است.
وی تصریح کرد: کار بزرگ مرکز دایره المعارف پر کردن خلاهای فرهنگی است، تاریخ جامعه ایران که در 20 جلد منتشر می شود جای خالی چنین تاریخی را پر خواهد کرد. ویژگی دیگر اثر نگارش دایره المعارفی درباره تاریخ ایران از نگاه ایرانی است در حالی که پیش از این تاریخ ایران تنها از نگاه مستشرقان وجود داشت.
دکتر سیدصادق سجادی، معاون مرکز دیگر سخنران این نشست بود. وی گفت: مرکز دایره المعارف حساس ترین نهاد فرهنگی نسبت به فرهنگ گذشته و جاری ایران است که در عین انتشار دایره المعارف ها و کتاب های مرجع بسیاری از اغلاط فرهنگی را تصحیح کرده است.
وی با اشاره به فعالیت 14 ساله برای انتشار تاریخ جامعه ایران گفت: نوشتن تاریخ وظیفه هر ملتی است که تاریخ دارد، اطلاع کافی، دقیق و مستند نسبت به تاریخ تثبیت کننده هویت ملی است.
سجادی افزود: تدوین تاریخ جامعه ایران هنوز به پایان نرسیده و اطلاعات در حوزه های مختلف همچنان در حال افزوده شدن است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بخش سیاسی این مجموعه به دوره پیش از ورود آریایی ها به ایران تا پایان قاجار را می پردازد اما بخش فرهنگی روزآمد است و تا زمان معاصر را دربر می گیرد.
متد تدوین مجموعه تاریخ جامعه ایران موضوع دیگری بود که سجادی درباره آن گفت: وقت بسیاری برای چگونگی تدوین تاریخ جامعه ایران صرف شد مثلا می شد تاریخ فرهنگی را بر اساس دوره های سیاسی بنویسیم که رایج هم هست اما این روش یکپارچگی و امتداد پدیده های فرهنگی را نادیده گرفت بنابراین تصمیم گرفتیم تاریخ فرهنگی را از تاریخ سیاسی جدا کنیم.
در ادامه این نشست، بجنوردی درباره دیدگاه مرکز نسبت به مقاطع حساس و بحث برانگیز تاریخی گفت: مرکز نسبت به پدیده ها و حوادث برخورد پیش داورانه ندارد و دیدگاه علمی را مبنا قرار می دهد، همین برخورد علمی است که موجب مقبولیت آثار مرکز شده است.
وی در پاسخ به شبستان درباره امکان عرضه نسخه الکترونیک تاریخ جامعه ایران گفت: امکان عرضه این مجموعه به صورت های مختلف وجود دارد که باید در شورای علمی درباره آن تصمیم گیری شود. سجادی اما در ادامه پاسخ به این پرسش گفت: تا زمانی که ایران کپی رایت را امضا نکند انتشار نسخه الکترونیک و کپی های غیرقانونی آن تنها و تنها همه هزینه های مرکز انتشارات را نابود می کند.
پایان پیام/
نظر شما