متولیان مسجد وکیل برای آن چه کرده اند؟!

خبرگزاری شبستان: کار مرمت مسجد وکیل چندسالی است که به طول کشیده، حال باید دید متولیان این مسجد برای مرمت آن چه کرده اند؟!

خبرگزاری شبستان - شیراز:

 

شیراز یک شهر توریستی و نگین گردشگری کشور و جنوب کشور محسوب می شود، پتانسیل های متعددی دارد که جذب توریست گردشگری، توریست مذهبی، توریست طبیعی و توریست سلامت از جمله آنهاست.

 

در خصوص گردشگری مذهبی نگین آن حرم مطهر حضرت شاهچراغ (علیه السلام) و دیگر امامزادگان واجب التکریم این شهرستان است، مساجد تاریخی شیراز از دیگر فضاهایی است که بر اهمیت این موضوع می افزاید.

 

مرمت آثار تاریخی علاوه بر سختی کار به طور حتم بودجه ای کلان می خواهد که در فارس با توجه به تعدد آثار تاریخی از تخت جمشید که عظیم ترین سایت گردشگری ایران و تاریخ این کشور محسوب می شود تا خانه های میراثی دوره قاجار کاری است که به تنهایی از یک سازمان بر نمی آید.

 

مسجد وکیل در مجموعه بناهای زندیه و در کنار بازار وکیل و حمام وکیل شیراز قرار دارد که از لحاظ هنری و معماری دارای اهمیت زیادی است، این مسجد به دستور کریم خان زند ساخته شده‌است و طراحی آن مسجد 2 ایوانی بوده و دارای ۲ شبستان جنوبی و شرقی است.

 

 

شبستان جنوبی با ستون‌های سنگی یکپارچه و مارپیچ از شاخصه‌های معماری ایرانی و از مناطق دیدنی این مسجد است که دارای ۴۸ ستون سنگی یکپارچه است، مساحت این شبستان در حدود پنج هزار متر مربع است و منبر چهارده پله‌ای یکپارچه از سنگ مرمر از زیبائی های قسمت شبستان است که گفته می شود به فرمان کریم خان زند، سنگ های آن از مراغه به شیراز آورده شد.

 

در سمت شمال مسجد طاق بلند و مهمی ساخته شده که به طاق مروارید معروف است و در دور این طاق با قلم درشت و خط ثلث عالی یکی از سوره‌های قرآن به صورت هلالی نوشته شده‌است.

 

این مسجد بر طبق بافت معماری سنتی این مرز و بوم در یک مجموعه اجتماعی قرار گرفته و هماهنگی زیبایی را در پیوند دین و دنیا به وجود آورده‌است، کاشی کاری صحن و ایوان‌های شمالی و جنوبی نیز بسیار زیبا و از انواع هفت رنگ و معرق است.

 

این مسجد در تاریخ 18 تیر 1318 با شماره 182 به ثبت آثار ملی رسید.

 

بازسازی مسجد وکیل چند سالی است که طول کشیده است و این امر نگرانی نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز را درپی داشت، آیت الله اسدالله ایمانی،‌ نماینده ولی فقیه در فارس بر لزوم سرعت دهی در کار مرمت این مسجد تاکید کرد.

 

دکتر مصیب امیری، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از ادامه کار مرمت مسجد وکیل تا پایان سال خبر داد و گفت: متولی اصلی مساجد تاریخی همچون عتیق، وکیل، مشیر و نصیرالملک سازمان اوقاف و امور خیریه فارس است که این مساجد تحت پوشش و نظارت این سازمان قرار دارند و میراث فرهنگی در قالب تفاهم نامه و مشارکت در بحث مرمت اقدام به اجرای پروژه های مرمتی اقدام می کند.

 

 

این در حالی است که الیاس رضایی، معاون توسعه و بهره وری اقتصادی اوقاف و امور خیریه فارس تولی گری مساجد تاریخی را وظیفه هر 2 نهاد میراث و اوقاف دانست و یادآور شد: اوقاف متولی مساجد محسوب می شود چرا که آن را به عنوان یک مرکز عبادی محسوب می کند اما به عنوان یک اثر تاریخی ثبت شده متولی آن میراث فرهنگی است.

 

وی با اشاره به همدلی این 2 نهاد برای ساخت مساجد تاریخی، اظهار داشت: اعتبارات این 2 نهاد برای مرمت مساجد تاریخی تاکنون تجمیع شده است و اگر این مساجد روی پا ایستاده اند به خاطر همدلی میراث و اوقاف با یکدیگر است.

 

 

همچنین حجت الاسلام سید عباس موسوی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان فارس نیز با بیان اینکه تولیت و مدیریت مسجد وکیل در اختیار اداره اوقاف است، گفت: اداره کل اوقاف و امور خیریه استان فارس مدیریت مسجد وکیل به دلیل اینکه مساجد زیر نظر اداره اوقاف هستند در دست دارد.

 

وی با اشاره به اینکه باید با همیاری همه ادارات تلاش شود تا این مسجد وضعیت بهتری نسبت به قبل پیدا کند، ادامه داد: اعتباراتی خوبی از طرف دولت در خصوص مرمت مسجد وکیل از دولت هم در سال گذشته و هم در سال جاری اخذ شده است.

 

حجت الاسلام موسوی تصریح کرد: سازمان میراث فرهنگی با همکاری اداره اوقاف بر روند مرمت این مکان نظارت کامل دارد و تمام اقدامات مرمت و نگهداری زیر نظر این سازمان انجام می شود.

 

 

همچنین رضایی، معاون توسعه و بهره وری اقتصادی اوقاف و امور خیریه فارس نیز با اشاره به اینکه جایگاه مساجد تاریخی بر کسی پوشیده نیست که جایگاه عبادی و گردشگری منحصر به فردی دارند، گفت: مجموع اینها باعث می شود این مساجد از دیگر مساجد متمایز شود و رسیدگی به آن ویژه تر از دیگر مساجد باشد.

 

وی با یادآوری این مطلب که نوع کار مساجد هزینه بر و زمان بر است، افزود: اعتبارات دولتی میراث و اوقاف در این بخش تحت شعاع قرار گرفته است که تحریم ها بی تاثیر نبوده است در این چند سال وضع اعتبارات برای این موضوع خوب نیست.

 

 

رضایی، کار در مساجد تاریخی را یک کار زمان بر و هزینه بر دانست و تاکید کرد: متاسفانه این کار نمودی ندارد و کسی که وارد می شود آن را نمی بیند و در مساجد دیگر خیر وجود دارد ولی در مساجد تاریخی بانی و خیر ندارد در این چند سال خدمت کمتر این را سراغ داشتم.

 

همچنین آیت الله اسدالله ایمانی، نماینده ولی فقیه در فارس نیز بر لزوم سرعت دهی به کار در کنار دقت در مرمت، افزود: رسیدگی به اماکن مذهبی مخصوصا اماکن مذهبی که به عنوان یک اثر تاریخی به ثبت رسیده باشد و ویژگی خاصی نیز به همراه دارد باید مورد توجه قرار ویژه قرار گیرد.

 

امام جمعه شیراز با اشاره به اینکه از این دست آثار تاریخی فاخر در شیراز به فراوان وجود دارد، اظهار داشت: اگر به جدیت برنامه نداشته باشیم و رفت و آمدهای مکرر این مساجد و اماکن مذهبی تاریخی را که سندهای افتخاری برای مردم محسوب می شوند را ویرانه و مندرس می کند.

 

 

وی اضافه کرد: اوقاف و میراث برای مرمت این بناها حداکثر تلاش و کوشش را داشته باشند و در کنار آن سرعت و دقت را نیز در دستور کار داشته باشند.

 

دکتر امیری، مدیر کل میراث فرهنگی،‌ صنایع دستی و گردشگری فارس با اشاره به اینکه از ابتدای سال 90 تاکنون هشت میلیارد و 500 میلیون ريال اعتبار برای مرمت مسجد وکیل در نظر گرفته شد، می گوید: امسال مبلغ یک میلیارد و 500 میلیون ريال برای ادامه این کار در نظرگرفته شده است.

 

 

رضایی، معاون بهره وری اوقاف و امور خیریه فارس نیز هزینه ای که در سال 93 برای مسجد وکیل در نظر گرفته شده را یک میلیارد و 500 میلیون ريال خواند و افزود: این رقم در صورتی محقق می شود که تخصیص اعتبار به طور کامل انجام شود و از سال ۹۰ تاکنون نیز پنج میلیارد ريال اعتبار برای مرمت این مسجد تخصیص داده شده است که اعتبار در نظر گرفته شده ما بیش از اینها بود اما همین مقدار تخصیص داده شد.

 

وی، هزینه بلیط فروشی را مسجد وکیل را تنها برای هزینه های جاری مساجد خواند و تاکید کرد: قبول دارم که هزینه ای که از خارجی ها گرفته می شود بسیار پایین است اما در جریان باشید که هزینه بلیط ها به هزینه های جاری مسجد هم نمی رسد.

 

البته بهتر این بود که به جای اینکه روی بلیط ها بنویسند هزینه آن برای مرمت مسجد استفاده می شود نوشته شود هزینه بلیط فروشی برای تامین هزینه های جاری مسجد مصرف می شود تا برای برخی مراجعین سئوال پیش نیاید.

 

 

رضایی با اشاره به اینکه سالی نیست که مساجد تاریخی در لیست اعتباری ما قرار نداشته باشند که با توجه به هزینه های زیاد متاسفانه کار نمودی پیدا نمی کند، اظهار داشت: اگر می بینیم مساجد تاریخی تا الان حفظ شده نشات گرفته از زحمات میراث و اوقاف است اما اینکه بخواهیم آن را ایده آل خود بدانیم به طور حتم این نیز اشتباه است.

 

وی از شورای شهر و شهرداری خواست تا برای مرمت مسجد تاریخی وکیل ورود پیدا کنند، افزود: دست شورای شهر و شهرداری برای این کار بازتر است.

 

 

رضایی با یادآوری این مطلب که حوض مسجد وکیل در حال تعمیرات به خاطر نشتی آب است، گفت: پروژه کف پوش مسجد وکیل تا پایان سال به اتمام می رسد.

 

معاون بهره وری اقتصادی اوقاف و امور خیریه فارس با اشاره به اینکه مسجد وکیل موقوفات اندکی دارد، اضافه کرد: بخشی از اعتبارات مساجد تاریخی را صفر کردیم و برای سنگ فرش مسجد وکیل در نظر گرفته ایم و دغدغه اداره کل اوقاف مساجد تاریخی بوده و هست و تا جایی که بتواند این کار را انجام می دهد.

 

حال باید دید این همدلی و همزبانی که اوقاف و میراث با بکدیگر انجام داده و آستین همت را برای بازسازی این بنای عظیم بالا زده اند، به چه نتیجه ای می رسد اما باید در نظر داشت با اعتبارات اندک و کار وسیع هرگز نمی توان توقع کار با کیفیت و سرعت عمل در کار را داشت،‌ این امری است که به نظر می رسد سازمان های دیگر نیز باید برای حفظ آبروی شهر شیراز و فارس در آن ورود پیدا کنند تا چهره ای خوب به جهانیان معرفی و البته در صورتی که تحریم های ناجوانمردانه غرب برداشته و پول های بلوکه شده آزاد شود، از دولت تدبیر و امید توقع است تا اعتباری مخصوص مساجد تاریخی شیراز و فارس در نظر بگیرد چرا که در صورت ایجاد یک توافق مناسب توسط تیم مذاکره کننده هسته ای به طور حتم باعث می شود تا گردشگران زیادی به شیراز بیایند.

 

گزارش: محسن تورع

 

پایان پیام/

کد خبر 463992

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha