حجت الاسلام و المسلمین دوست محمدی، تولیت مدرسه موسی بن جعفر علیه السلام تهران در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه حوزه دچار چالشی جدی در برابر گسترش روزافزون دانش، علوم، فنون، مهارت ها، وسایل ارتباط جمعی و عرفان های کاذب شده است، اظهار داشت: حوزه نتوانسته متناسب با این تحولات، رشد و پیشرفت کند. درحالی که سنتهای اصیل و مؤثر مانند انس طلبه با استاد، پیش مطالعه، مباحثه، گعده های علمی و ... لطمات بسیاری به حوزه وارد کرده است.
حوزویان ارتباط بیشتری با بدنه جامعه داشته باشند
وی عدم ارتباط برخی از طلاب و روحانیون با فضای واقعی کشور و بدنه جامعه را آسیب بزرگی دانست و خاطرنشان کرد: نخبگان حوزوی بهتر است در اندیشه تلفیق میان سنت و مدرنیته باشد؛ روشی که ضمن حفظ سنتهای اصیل حوزه، طلاب علوم دینی را به تبحر در پاسخگویی به مسائل روز و استفاده از تجهیزات مدرن هدایت کند. این درحالی است عده ای سرسختانه در برابر حفظ سنت ها و عده ای نیز با تمام قوا در برابر ورود روش های نوین به حوزه مقاومت می کنند.
تولیت مدرسه موسی بن جعفر علیه السلام با بیان اینکه در بررسی عملکرد حوزه باید تخصصی و بخشی نگری کرد، گفت: نمی توان به طورکلی گفت حوزه رشد کرده یا دچار رکود یا پسرفت است. وقتی ساختار یا نظامی دارای بخش های مختلفی اعم از آموزش، پژوهش، تهذیب و ... است باید هریک از این ها به طور جداگانه ارزیابی شود. به نظر بنده تحول ساختاری خوبی در بخش های پژوهشی و آموزشی انجام شده هرچند کیفیت این تحولات مطلوب نیست.
سرعتِ حرکت علمی حوزه مطلوب نیست
وی اضافه کرد: سرعت و شتاب حرکت علمی حوزه با توجه به رشد سرسام آورِ علم در دنیا مطلوب نیست. این حرکت باید افزایش یابد تا مبادا از کاروان علم که همه امور زندگی بشریت را تحت تأثیر قرار داده است عقب بمانیم.
حجت الاسلام و المسلمین دوست محمدی با اشاره به نظرات برخی از علما و محققین مبنی بر غفلت حوزه از علوم روز و نیازهای جامعه تصریح کرد: تأسیس مراکز و رشته های تخصصی در حوزه مهمترین دلیل در بطلان این ادعا است. البته کمیت و در برخی موارد کیفیت علمی این مراکز و رشته ها مطلوب نیست.
باور نیروی انسانی ریشه آفت های حوزه است
وی ادامه داد: به تجربه دریافته ام اشکال اصلی در حوزه های علمیه، تفکر و باورهای نیروی انسانی است؛ برخی از افراد آشنایی چندانی با رسانه ها، دستگاه های ارتباط جمعی، علوم روز، هنرهای نو و ... ندارند و فکر می کنند غفلت یا تکفیر این ها منافتی با عقب افتادگی حوزه ندارد. چطور مدرسه ای می تواند بی توجه به فضای مجازی و روش های جدید تحقیق و مخاطب شناسی باشد و ادعای پاسخگویی به نیازها و سوالات و شبهات مردم خاصه نسل جوان را داشته باشد؟
استاد حوزه در پایان طولانی بودن سالهای تحصیل را اشکال دیگر دانست و اظهار داشت: برخلاف نظر عده ای که معتقدند باید طلبه به تدریج کتب و مواد درسی را فراگیرد، معتقدم نباید طلاب را بیش از اندازه درگیر کتب کرد؛ نیاز است طلاب علاوه بر تسلط بر دروس اصلی مانند ادبیات، فقه، منطق و ... با رشته هایی مانند روانشناسی، جامعه شناسی و ... خاصه از منظر ارتباط با نسل های جدید و پاسخگویی به سوالات آشنا شوند.
پایان پیام/
نظر شما