به گزارش خبرگزاری شبستان ، تامل در تلمیحات كلیات شمس در زمینه داستان پیامبران، تداعی كننده پاره ای از اندیشه ها و نظرگاه هایی است كه اشاره بدان ها، از نظر این كه هم زمینه ساز تصویرها و رمزهای تلویحی شعر مولوی است و هم از جمله اسباب و مواد نفوذ و دستیابی به باطن سنی آن ها لازم به نظر می رسد و نكته مهمی كه در این جا باید مورد توجه قرار گیرد، نمود گارپنداری داستان های پیامبران از دیدگاه مولوی است.
از این دیدگاه داستان پیامبران مثال و مظهرعینی و محسوس حوادث مكرر و مستمر حوادث نفسانی و انسانی است. داستان پیامبران تنها حادثه ای تاریخی كه یك بار اتفاق افتاده و تمام شده باشد نیست، بلكه حادثه ای است كه در وجود هر كس و در هر زمان تكرار می شود و نقد حال هستی انسان است. بهره گیری از داستان پیامبران در كلیات شمس چنان گسترده و متنوع است كه هیچ كتابی را در ادب فارسی از این نظر نمی توان با آن مقایسه كرد.
این تنوع و وسعت تلمیح به داستان پیامبران، هم در غزلیات و هم در مثنوی، بی گمان ناشی از آشنایی كامل و عمیق با معارف اسلامی و به خصوص تامل مستمر وی در قرآن كریم و تفاسیر قرآن و حدیث است.
آشنایی عمیق مولوی با تفاسیر و قصص قرآن كریم، سبب شده است كه هم در مثنوی و هم در كلیات شمس مایه های تلمیحی در زمینه داستان پیامبران بسیار متنوع باشد. چاپ سوم كتاب در داستان پیامبران در كلیات شمس (شرح و تفسیر عرفانی داستان ها در غزل های مولوی تالیف دكتر تقی پور نامداریان) توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، منتشر شد.
در طرح كلی این كتاب، داستان پیامبران بر حسب نام پیامبران، به ترتیب حروف الفبا آمده است.
هر داستان شامل دو بخش مجزاست.
بخش اول شامل نقل كلیه شواهد به تفكیك موضوع، و شرح و توضیح هر گروه از شواهد هم موضوع، با مراجعه به قرآن كریم و تفاسیر است.
بخش دوم تفسیر داستان است. در این بخش ابیاتی كه معنی آن با توضیح اشاره های داستانی روشن نمی شود و معنی مجازی و رمزی دارد، به ترتیبی كه در بخش اول آمده است، مطرح می شود و با استفاده از دیگر آثار مولوی، به خصوص مثنوی و نیز آثار عرفانی منظوم و منثور دیگر، اغلب متعلق به زمان های بیش از مولوی، تفسیر می گردد.
در این تفسیر ها سعی بر آن است كه با استفاده از شواهد متعدد، هم در زمینه فكر و هم در زمینه تصویر، یكی از تفسیرهای ممكن، باب امكان تفسیرهای دیگر و ورود به باطن شعر بر او گشوده گردد. مطالعه این كتاب ارزشمند به همه علاقه مندان ادب فارسی توصیه می شود.
انتشارات سخن اثر حاضر را در 868 صفحه راهی بازار نشر کرده است.
پایان پیام/
نظر شما