کار و تلاش و سازندگی؛ نماد هنر انسان ها

در آموزه های دینی ما کار و تلاش از مطلوبیت ذاتی برخوردار است، یعنی اینکه کسب درآمد، عزت و شخصیت، رشد عقلانی، آرامش روانی، سلامت جسمانی و کاهش ناهنجاری ها، همگی از آثار و برکات کار و تلاش است.

خبرگزاری شبستان// یزد

 

پیامبر اکرم از جنگ تبوک که یکی از جنگ های سخت صدر اسلام بود، بازگشتند؛ مردم به استقبال آن بزرگوار و یارانشان آمده بودند، سعدانصاری یکی از استقبال کنندگان بود، جلو آمد و به نشانه مصافحه با حضرت رسول(ص)دست در دست آن حضرت نهاد.

 

ایشان متوجه دست خشن و زبر سعد شده و علت را از او جویا شده پرسیدند چه شده؟ و چه آسیبی به دستت رسیده؟ سعد پاسخ داد:"فدایت شوم یا رسول الله: با طناب وبیل کار می کنم و درآمد آن را به مصرف خانواده ام می رسانم"آ نگاه پیامبر دستان او را بوسید و فرمودند: این دستی است که آتش جهنم به آن نمی رسد.

 

در آموزه های دینی ما کار و تلاش از مطلوبیت ذاتی برخوردار است، یعنی اینکه کسب درآمد، عزت و شخصیت، رشد عقلانی، آرامش روانی، سلامت جسمانی و کاهش ناهنجاری ها، همگی از آثار وبرکات کار وتلاش است، کار به خودی خود امر بسیار پسندیده و ممدوحی است.
 

 

قرآن می فرماید" و ان لیس للانسان الا ما سعی"سوره نجم آیه 3


نظام عالم هستی بر کار و تلاش یکپارچه و همگرا استوار است، انسان نیز باید با سایر موجودات و نظامات عالم هماهنگ بوده و سهم خود را در حرکت و تلاش در عالم معین نماید، خداوند منان به انسان، امکانات و نعمت ها و فرصت ها وظرفیت های فراوانی داده تا آن ها را در آبادانی و عمران و تلاش و سازندگی مصرف نماید.

 

بر اساس آیات قرآن، نه تنها زمین بستری برای رشد و تعالی و آرامش انسان معرفی شده، بلکه خداوند از انسان خواسته تا با تلاش و جدیت و به کار گرفتن علم و دانش فنی و تجارب سایر ملت ها به آبادانی و کشاورزی و بهره برداری از حیث زراعت و باغبانی بپردازد.

 

حال که این توفیق نصیب کشاورزان و بهره برداران و کارگزاران بخش کشاورزی شده باید در عمران و آبادانی در عرصه طبیعت بصورت دسته جمعی بکوشیم و هنر و ابتکار و خلاقیت خویش رابه نمایش گذارده که هدف از خلقت و آفرینش من و تو نیز در سعی و تلاش برای اهداف مقدس است.
 

 

قرآن می فرماید"هوانشاکم من فی الارض و استعمرکم فیها"سوره هود-آیه 61


خداوند کسی است که شما را از زمین پدید آورد و آبادانی آن را به شما سپرده و از شما انتظار عمران و آبادانی است.
 

 

بهترین آثار و برکات کار و تلاش
 

الف) کسب درآمد و تقویت معیشت زندگی


پیامبرخدا(ص)می فرمایند: برشماباد طلب روزی!هرکس روزی خود را بدون تلاش از خداوندطلب کند دعایش مستجاب نمی شود؛ امام صادق(ع) می فرمودند: اگر کسی در خانه اش بنشیند ودر پی کاری نرود هرگز از آسمان چیزی برای او فرو نمی افتد!
 

نتیجه آنکه هر ملت و گروه و قومی که کار وتلاش کند و هرچه این تلاش مضاعف تر باشد رزق و روزی و درآمد و اقتصاد زندگی اش فزونی می یابد، بیاییم در این بهار باصفای طبیعت، دلها و جانها را نیز به نورایمان و عشق به خدا پرصفاتر نموده و از هر کوششی برای زندگی بهتر دریغ نکنیم.

 

زندگی مردان وزنان موفق شهادت می دهد که همگی اهل کار و تلاش بودند یکی از دانشمندان می گوید: من در سراسر عمرم لقممه ای بدون کار وزحمت نخورده ام.

 

ب) عزت وشخصیت


یکی از راه های رسیدن به آرامش روانی در زندگی، استقلال انسان است، کسی که در تامین نیازهای زندگی خود نکوشد ودر این مسیر، دست نیازش به سوی دیگران درازباشد، رفته رفته شان و جایگاه خویشتن را در جامعه پایین می آورد به تعبیر دیگر کسی که در پی کار وتلاش نباشد؛ با آبرو وعزت خویش معامله می کند.
 

نابغه شرق یعنی ابن سینا، مردی پرکار و مطالعه بود کتاب های متنوع او در زمینه های فلسفه، فقه پزشکی، قانون که شهرت جهانی دارد همه یادگار ونشانه فعالیت های خستگی ناپذیر اوست.

 

حضرت علی(ع) می فرمایند: اگر می خواهی آزاد زندگی کنی مانند بردگان تلاش کن و آرزویت را از مال دیگران قطع کن زمانی که از دیگران بی نیازباشی از همه مردم ارجمندتری؛ هرآنکس که تلاش و جدیت نماید و زمان را در زندگی بهتر مدیریت کند و از لحظه های زندگی بهتر بهره ببرد عزت و شخصیت و شان او نیز در اجتماع و نزد خدا فراوانتر و پایدارتر است.

 

ج) رشد فکری وعقلی


کار و تلاش و پویایی در زندگی و در مسیرکسب رزق وروزی حلال بودن، انسان را با انواع مسائل ومشکلات و پیداکردن راه حل برای آن، سبب رشد اندیشه انسان ها می شود، انسان تنبل و خمود وبیکار در رابطه با حل وفصل کوچکترین مشکلات زندگی اش معمولا درمانده است.

 

کاروعمل وتلاش وجدیت، بهترین مدرسه شناخت و تجربه است، ناپلئون درشبانه روز پنج ساعت می خوابید وبقیه ساعات مشغول کار بود؛ ادیسون می گوید: هیچ یک از اختراعات من محصول تصادف واتفاق نیست بلکه نتیجه کار و تلاشم است.
 

 

امام صادق(ع) می فرمایند: کاروکاسبی سبب رشد عقل می شود. 
 

 

د) گسترش اخلاق اجتماعی و کاهش ناهنجاری ها


کسی که به جهت کم کاری وسستی ورزیدن، از عهده نیازهای اولیه خود برنیاد چگونه می تواند با خانواده خود و دوستان خویش تعامل وارتباط داشته باشد آن شخصی که با تلاش وجدیت توانسته در حدی از توانایی مالی برخوردار گردد بدون تردید می تواند از بنیه مالی خویش، روابط اجتماعی اش را تقویت کند به کمک نیازمندان بشتابد، بر دوستی ها و رفاقت ها و رفت و آمدها و هدایه دادن ها و میهمانی دادن ها بیفزاید که این امور رفته رفته در توسعه اخلاق اجتماعی موثر و مفید است.
 

حضرت علی(ع) می فرمایند: جوری با مردم زندگی کنید به گونه ای اخلاق اجتماعی را مراعات کنید که اگر در دنیا بودید مردم عشق و علاقه داشته باشند با شما معاشرت نمایند و اگر از دنیا رفتید برای فقدان شما غمگین گردند.

 

 

*حجت الاسلام والمسلیمن علی محمدسلطانی، مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهادکشاورزی و حاکم شرع امور اراضی استان یزد
 

 

پایان پیام/

کد خبر 46380

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha