باید کارکردهای اصلی را به مسجد برگردانیم

خبرگزاری شبستان: مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد نخستین مسجدی که به دست پیامبر(ص) ساخته شد را مسجد قبا دانست و افزود: باید کارکردهای اصلی را به مسجد برگردانیم.

حجت الاسلام جعفر مرتضوی، مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد زایش نظام جمهوری اسلامی ایران را از مساجد دانست و به خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، گفت: امام خمینی (رحمه الله تعالی علیه) انقلاب را از مسجد آغاز و از طریق این مکان به داخل و خارج گسترش داد.

 

وی افزود: وقتی که پیامبر (صلی الله علیه واله و سلم) از مکه به مدینه هجرت کرد، مردم در قبا به استقبال ایشان آمدند و حضرت یک هفته در آن جا ماند و اولین کاری که انجام داد، ساختن مسجد قبا بود.

 

مرتضوی اظهار داشت: مصعب بن عمیر (از نزدیکان پیامبر و شهدای جنگ احد) اولین شخصیتی بود که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) به مدینه منوره اعزام و به وی ماموریت آموزش قرآن به مردم و ساختن مسجد در شهر مدینه را محول کرد که این وظایف نشان دهنده اهمیت جایگاه مسجد و  تلاوت قرآن را نشان می دهد.

 

شعری که پیامبر هنگام ساخت مسجد قبا زمزمه می کرد

این مسئول فرهنگی و تبلیغی در ادامه با بیان این که نخستین مسجدی که به دست مبارک پیامبر ساخته شد مسجد قبا بود، عنوان کرد: هنگامی که پیامبر در حال ساختن مسجد بود این شعر را زیر لب زمزمه می کردند: «قوم و ملتی به رستگاری می رسند که در هر حال از قرآن فاصله نگیرند و مساجد را آباد کنند».   

 

وی با بیان این که آباد کردن مسجد به معنای ساخت فضای فیزیکی آن نیست، یادآور شد: اگر مباحث انسانی، اسلامی، اخلاقی، تفسیر، قرآن، معارف و... در مسجد مطرح و تدریس شود، می توان گفت مسجد از لحاظ معنوی آباد شده است.

 

مرتضوی با اشاره به این مطلب که در روایات داریم که در آخر الزمان مساجد از نظر ظاهری زیبا و شیک ولی از لحاظ مباحث معنوی خراب است، اذعان کرد: پیامبر گرامی اسلام(صل الله علیه وآله وسلم) می فرمایند: «مساجد را آباد کنید، که ایشان در این آبادکردن هر دو جنبه را می بیند؛ یعنی علاوه بر ساخت فیزیکی مسجد نماز جماعت، تفسیر و خطابه باشد و در کل منظور ایشان کارکرد مسجد به صورت جامع است.

 

این مسئول با بیان این که پیامبر رحمت و مغفرت بعد از این که مسجد نبی را ساخت، تمام مسائل حکومتی را در این مرکز بررسی می کرد، گفت: این مسجد به صورت ستون ستون می باشد که هر ستون مخصوص کاری بود؛ مثلا استوانه الوفود محلی است که هر وقت پیامبر آنجا می نشستند با سران مشرکین یا ادیان مختلف دیدار داشت و می دانست الان باید چه وضعیتی بگیرند و یا استوانه السریر محل اعتکاف پیامبر یا استراحت شخصی است، استوانه الحرس نیز مربوط به امیر المومنین امام علی (علیه السلام) بود.

 

باید کارکردهای اصلی را به مسجد برگردانیم

وی مسجد را دارای کارکردهای مختلفی در زمان پیامبر گرامی اسلام (صل الله علیه وآله وسلم) دانست و افزود: اعزام نیرو برای جنگ، مباحث سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مسجد قبا صورت می گرفت.

 

مرتضوی با اشاره به این که در قم مسجدی به نام سلماسی است که محل درس امام خمینی (رحمه الله تعالی علیه)محسوب می شد، خاطر نشان کرد: امام در این مسجد تدریس می کردند، اخلاق می گفتند، هدایت های معنوی و اقامه نماز را در این محل انجام می دادند؛ پس می توان گفت: آغاز انقلاب از مسجد بوده و ما باید کارکردهای اصلی را به مسجد برگردانیم.

 

مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که متاسفانه امروزه در نظام جمهوری اسلامی متولی خاصی برای مسجد وجود نداشته و این موضوع دارای مزایا و معایبی است، اظهار داشت: از مزایای مسجد این است که حکومتی نبوده و در اختیار مردم است و از معایب آن عدم مدیریت واحد بر این مکان هاست.

 

وی مسجد را دارای ارکان مختلفی دانست و تصریح کرد: هر چند مردم رکن اساسی این مکان محسوب می شوند اما رکن های دیگری مثل امام جماعت، هیئت امناء، خادمین، پایگاه های بسیج هستند که یک مدیریت کامل در این مکان ها وجود ندارد.

 

مرتضوی ادامه داد: البته در مساجدی که امام جماعت قوی، صاحب فکر و اندیشه باشد خود به خود مدیریت مسجد را به دست می گیرد؛ اما همه مساجد ما این گونه نیستند که روحانی ماهر، پخته و قوی داشته باشند.

 

این مسئول فرهنگی و تبلیغی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: با توجه به این که حوزه های علمیه، روحانیت، مساجد و حتی اوقاف در فرهنگ شیعه، مردمی هستند و از آیات قرآن هم این گونه برمی آید که مسجد متعلق به همه است؛ ولی این منافغات ندارد که این مکان مقدس یک مدیر داخلی داشته باشد .

 

همه امورات مسجد باید توسط مردم صورت گیرد

وی با بیان این که مومنین باید مساجد را آباد کنند و منظور مومنین به مبدا و معاد است که خدا را قبول دارند، افزود: این که دولت باید در ساخت و ساز مسجد وارد شود، حرفی نیست؛ ولی اصل مسئولیت مسجدسازی، نگهداری، آباد کردن، اجرای برنامه های فرهنگی و در کل همه امورات مسجد باید توسط مردم صورت گیرد.

 

مرتضوی با اشاره به این مطلب که دولت باید بر مساجد نظارت داشته باشد، زیرا دین ما دولتی نیست ولی دولت ما دینی است، ادامه داد: البته دولت باید در استان هایی که توان ساخت مسجد را ندارند کمک کرده و در اکثریت امورات مساجد دست داشته باشد؛ یعنی به طور مثال: اوقاف خادم و هیئت امنا خوب و به روز برای مساجد انتخاب کند.

 

مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: باید در کنار مساجد مکان هایی مثل مهد کودک، کتاب خانه، قرائت خانه، سایت کامپیوتر و تجهیزات ورزشی باشد و این که صرفا جایی را بسازیم و بگوییم مسجد، پاسخگوی نیازهای مردم نیست و چون در استان های محروم این گونه ساختن مقدور نیست، دولت باید وارد شده و برای ساختن مسجد کمک کند.

 

وی با بیان این که اگر تاریخ را نگاه کنیم بسیاری از مساجد و حوزه های علمیه بزرگ مثل شیراز، اصفهان، مشهد و قم را سلاطین ساخته اند، گفت: در عین حال که باید مواظب باشیم دولتی نشویم اما از طرف دیگر چون دولت ما دینی است باید کمک کردن به مساجد مخصوصا در استان های محروم را فراموش نکند.

 

پایان پیام/

کد خبر 463798

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha