تشکیل یک دولت ائتلافی گزینه مطلوب ایران در ترکیه است

خبرگزاری شبستان: جایگزین مطلوب حزب عدالت توسعه برای جمهوری اسلامی ایران تشکیل یک دولت ائتلافی در ترکیه است که جدای از اینکه اکثریت مطلق مجلس را در اختیار نداشته باشد نیازمند ائتلاف با دیگر احزاب است.

خبرگزاری شبستان: امروز ترک ها پای صندوق های رای می روند تا نمایندگان خود را برای پارلمان جدید انتخاب کنند. اما این بار این انتخابات با همه انتخابات گذشته فرق می کند، اگر اردوغان بتواند اکثریت دو سوم آرای مجلس را به دست آورد، ترکیه برای تغییر ریشه ای هویت خود خیز برخواهد داشت. انتخابات امروز ترکیه در واقع صحنه رقابت حزب عدالت و توسعه و حزب‌ دمکراتیک خلق ها است. در صورتی که حزب دمکراتیک خلق ها حد نصاب بیش از ده درصد آراء را کسب کند، خواهد توانست تاثیر بسزایی در روندهای آتی سیاست گذاری ترکیه بگذارد. از این رو خبرنگار شبستان در گفت و گو با دکتر اسدالله اطهری، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ترکیه، به بررسی این موضوع و تاثیر آن بر منافع جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

در حال حاضر فضای انتخابات اخیر ترکیه تحت تاثیر رقابت چه جریان‌هایی است؟

هرچند تعداد احزاب و تشکل های سیاسی در ترکیه بسیار زیاد است اما شورای عالی انتخابات تنها 20 حزب را به عنوان احزاب مشارکت کننده در انتخابات معرفی کرده است. در این بین چهار حزب «عدالت و توسعه» «جمهوری خواه خلق» «دمکراتیک خلق‌ها» «حرکت ملی» رقابت سختی با یکدیگر دارند و برای اولین بار است که حزب دمکراتیک خلق‌ها با حمایت کامل از کردها خود را در مقام یک حزب چپ اصیل معرفی می‌کند.

با توجه به تاثیرگذاری کردها در انتخابات اخیر نقش آنها را در روند انتخابات چطور ارزیابی می‌کنید؟

حزب عدالت و توسعه نیازمند رای کردها است تا بتواند سیاست های اصلاحی خود در قانون اساسی را بدون نیاز به ائتلاف با دیگر احزاب پیاده کند. کردها نیز همواره در کنار اسلام گراهای ترکیه به حزب عدالت و توسعه رای داده اند. اردوغان نیز از کردها خواسته‌ است بجای حزب دمکراتیک خلق ها که به زعم اسلام گراها شاخه سیاسی «پ.ک.ک» است به حزب عدالت و توسعه رای بدهند. در هرحال حزب عدالت توسعه تا حدی توانسته در بهبود وضعیت کردها در شرق و جنوب شرق ترکیه موفق عمل کند. ساخت فرودگاه حقانی در این منطقه علی رغم نظر منفی حزب دمکراتیک خلق و اقدامات کارشکنانه پ.ک.ک نمونه ای براین مدعاست.

با این حساب به نظر شما آیا کردها نظر مثبتی نسبت به هیئت حاکمه فعلی خواهند داشت؟

واقع امر این که هم حزب عدالت توسعه و هم حزب دمکراتیک خلق در بین کردها از مقبولیت برخوردارند، اما وجود اکثریت علوی در میان کردها این امید را در بدنه حزب دمکراتیک خلق دوچندان کرده است که در انتخابات اخیر حد نصاب بالای ده درصد را از آن خود کند. مطمئنا چنانچه این امر صورت پذیرد ما شاهد تغییرات قابل توجهی در وضعیت کردها خواهیم بود.  به نظر من اگر انتخابات روند طبیعی خود را طی کند، حزب دمکراتیک خلق می تواند برای اولین بار در تاریخ ترکیه حدود ده و چهار دهم درصد آراء را از آن خود کند.

سیاست خارجی حزب عدالت توسعه و مواضع آن در قبال کشورهایی مثل سوریه چه تاثیری بر اقبال یا عدم اقبال افکار عمومی به این حزب دارد؟

در بین متغیرهای موثر بر نظر مردم در انتخابات ترکیه، موضوع سیاست خارجی چندان موضوع مهمی نیست. به عبارت دیگر سیاست خارجی در ترکیه به شکل جدی عاملی در راستای جلب یا عدم جلب افکار عمومی نیست. اگرچه در حال حاضر حدود دو میلیون سوری در این کشور حضور دارند اما به نظر می‌رسد برای مردم ترکیه پارامترهای اقتصادی از تاثیر بیشتری در حهت گیری‌های انتخاباتی آنها برخوردار است.

چه خروجی از این انتخابات بیشتر منافع جمهوری اسلامی ایران را تامین می‌کند؟

صلاحیت اظهار نظر در این رابطه با مقامات مسئول و تصمیم‌گیران سیاست خارجی است. اما اگر بخواهیم از یک جایگزین بهتر در قبال حزب عدالت توسعه صحبت کنیم به نظر می‌رسد تشکیل یک دولت ائتلافی می‌تواند بهترین گزینه برای منافع ما باشد. به عبارت دیگر گززینه مطلوب برای منافع جمهوری اسلامی ایران فقدان یک قدرت فائقه و برتر در ترکیه است که نیازمند جلب نظر دیگر گروه ها باشد.

پایان پیام/

کد خبر 463635

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha