به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بسیج سازندگی؛ شترمرغ نوعي پرنده بي پرواز بومي آفريقاست كه لقب بزرگترين پرنده زنده دنيا را يدك مي كشد و تخم آن نيز از هر پرنده ديگري بزرگتر است. مدت هاست كه شتر مرغ ها با توجه به منافع سرشاري كه دارند، در نقاط مختلف دنيا اهلي شده و پرورش داده مي شوند. پرورش شترمرغ در ايران نيز مدتي است كه جدي تر از گذشته دنبال مي شود. گوشت شتر مرغ فاقد چربي و كلسترول بالاست. از چربي شتر مرغ براي توليد روغن و صابون استفاده مي شود. پوست و پر شتر مرغ در توليد پوشاك كاربرد دارد. مغز اين پرنده در درمان بيماري آلزايمر موثر است و از بافت زانوي شترمرغ در دستگاه هاي الكترونيكي و مخابراتي استفاده مي شود. حتي مي توان قرنيه چشم اين پرنده را به قرنيه چشم انسان پيوند زد. مجموعه اين موارد به اضافه سرعت رشد سريع و ضريب تبديل بالاي شترمرغ، باعث جذاب شدن اين پرنده در نگاه پرورش دهنگان و علاقمندان به دامداري شده است.
خبرنگار پايگاه اطلاع رساني بسيج سازندگي در همين زمينه با يكي از پرورش دهندگان موفق شترمرغ در اراك گفت و گو كرده است. محمد يحيي اي از سه سال قبل در منطقه تالاب ميغان مشغول پرورش شتر مرغ است. او كه پيش از اين راننده ماشين هاي سنگين نظير كاميون و تريلي بوده، در باره علت تغيير شغلش مي گويد: "كسي كه در بيابان رانندگي مي كند، از زندگي لذتي نمي برد و هميشه از خانه و خانواده اش دور است. من هميشه به كار كشاورزي و دام داري علاقه داشتم. در كار توليدي است كه بركت و رزق و روزي معناي واقعي خودش را پيدا مي كند. بالاخره يك روز تصميم گرفتم رانندگي را كنار بگذارم و كاري را كه دوست دارم شروع كنم."
او اضافه مي كند: "كار را با تحقيقات علمي و حساب شده درباره پرورش دام شروع كردم، درباره پرورش گاو، گوسفند و بوقلمون تحقيق كردم تا اينكه به اين نتيجه رسيدم پرورش شترمرغ بهترين و سودآور ترين گزينه است. شتر مرغ حيوان عجيبي است و به طرز شگفت آوري رشد مي كند، تكثير مي شود و همه اجزايش مفيد و قابل فروش است."
يحيي اي درباره جذابيت هاي پرورش شتر مرغ در قياس با گاو و گوسفند، خاطرنشان مي كند: "پرورش شترمرغ نيازمند فضاي كمي است، در هر 500 متر مربع مي توان 40 شترمرغ كاملا رشد كرده را نگهداري كرد. گوشت شتر مرغ چربي، كلسترول و سديم بسيار پاييني دارد و در عوض سرشار از آهن است. به همين دليل براي بيماران قلبي و عروقي بسيار مناسب است و توصيه مي شود. گوشت شتر مرغ مثل گوشت گاو، قرمز رنگ است و طعم آن به ذائقه افراد بستگي دارد. گاو هر ساله يك گوساله و گوسفند هر سال 2 بره توليد مي كند اما يك شترمرغ اگر در شرايط مناسب نگهداري شود، ظرف كمتر از يك سال 120 عدد تخم مي گذارد كه اگر نصف آن ها هم تبديل به جوجه شوند، اين شتر مرغ به تنهايي 60 جوجه توليد كرده است. شتر مرغ ظرف 8 ماه به وزن 100 كيلوگرم مي رسد در حالي كه روزانه حداكثر 2 كيلوگرم غذا مي خورد. در حالي كه گاو و گوسفند به صورت مداوم غذاي بسيار زيادي مي خورند و فقط كود توليد مي كنند، شترمرغ اين 2 كيليو گرم غذا را به انرژي فوق العاده اي تبديل مي كند به گونه اي كه اين حيوان روزانه يك سانتي متر قد مي كشد تا به طول 2.5 تا 3 متر مي رسد. در حقيقت ضريب تبديل شتر مرغ بر خلاف گاو و گوسفند فوق العاده بالاست. پوست شتر مرغ دباغي مي شود و چرم بسيار زيبايي از آن بدست مي آيد كه در صنعت پوشاك بسيار كاربرد دارد. از پر و شاه پرهاي شترمرغ براي تزئينات و توليد محصولاتي نظير بادبزن استفاده مي شود. پوكه تخم شترمرغ نيز مورد استقبال قرار گرفته و از آن براي توليد لوستر، نقاشي و حكاكي استفاده مي شود. روغن شترمرغ نيز خواص درماني و دارويي بسيار زيادي دارد."
او درباره بازار شترمرغ در ايران مي گويد: "گوشت شترمرغ بازار خودش را در ايران دارد پيدا مي كند. در حال حاضر سرانه مصرف گوشت شترمرغ در تهران و اصفهان قابل توجه است. اوايل كه آغار به كار كرديم كسي در اراك نمي دانست شترمرغ چه فايده اي دارد. تبليغات زيادي انجام دادم و در نمايشگاه هاي مختلف محصولم را عرضه كردم. الان هم در اراك گوشت شترمرغ دارد جا باز مي كند. جديدا با فروشگاه رفاه قرارداد بستيم تا محصولاتمان را به صورت مستقيم در آن عرضه كنيم."
يحيي اي درباره سودآوري پرورش شترمرغ مي گويد: "من بسيار راضي هستم و معتقدم به مرور با معرفي بيشتر شترمرغ به مردم سودآوري مان افزايش خواهد يافت. به تازگي 100 شتر مرغ را كشتار كرديم. اگر شترمرغ را به صورت زنده بفروشيم حداكثر تا 400 هزار تومان به ازاي هركدامشان سود مي كنيم. اما اگر خودمان كشتار كنيم تا 700 هزارتومان به ازاي هر شترمرغ سود مي كنيم. اگر به شترمرغ جيره غذايي مناسب داده شود، ظرف 8 ماه به وزن 100 كيليوگرم مي رسد."
او اضافه مي كند: "البته وقتي مي گويم راضي هستيم، به اين معني است كه روي روال افتاده ايم وگرنه هر كاري در آغاز مشكلات خاص خودش را دارد كه با تلاش بايد از آن عبور كرد. من 30 ميليون تومان از بسيج سازندگي وام گرفتم و 80 ميليون تومان هم خودم سرمايه گذاري كردم. كساني كه مي خواهند پرورش شترمرغ را آغاز كنند قبل از هر چيز بايد در كلاس هاي آموزشي شركت كنند چون شترمرغ بر خلاف ظاهرش نيازمند دقت در بهداشت و جيره غذايي است. اگر جيره غذايي شترمرغ به صورت ناگهاني تغيير كند بيمار مي شود و يبوست مي گيرد و مي ميرد. كسي كه مي خواهد كار پرورش شترمرغ را شروع كند، به هيچ وجه نبايد از دست دلال جوجه بخرد بلكه بايد مستقيم از مزرعه پرورش شترمرغ و افراد مطمئن جوجه را خريداري كند تا تلفات ندهد. وقتي كسي براي خريد جوجه به مزرعه ما مي آيد، ما ابتدا مي رويم مزرعه خريدار را بررسي مي كنيم، عيب و ايرادش را مي گوييم تا برطرف كند، سپس قرارداد مي بنديم."
اين راننده سابق كاميون درباره اثر تغيير شغل در زندگي اش مي گويد: "سر و كله زدن با حيوان جالبي مثل شترمرغ بسيار لذت بخش است. شترمرغ ها حيوانات بسيار كنجكاوي هستند و به محض اينكه وارد محوطه شان مي شويم از سركنجكاوي همه جاي بدن را به آرامي نوك مي زنند. كلا كار توليدي، بسيار جذاب و روحيه بخش است. از همه مهمتر اينكه ديگر سر خانه و زندگي ام هستم و در كنار خانواده ام قرار دارم. اين بالاترين دستاورد تغيير شغل است. به لحاظ اقتصادي هم راضي هستم. ديگر استرس جاده را ندارم. گوشت شتر مرغ را هر كس يك بار استفاده كرده مشتري دائمي مان شده است. در حال حاضر به دنبال مجوز توليد روغن و صابون شترمرغ با كد بهداشتي و توزيع آن در داروخانه ها هستم كه سود بالايي دارد. به جز اشتغال فصلي، براي 5 نفر اشتغال ثابت ايجاد كرده ام."
پایان پیام/
نظر شما