به گزارش خبرگزاری شبستان، پایگاه رای الیوم در مطلبی با اشاره به نزدیک شدن داعش به مرزهای اردن آورده است: داعش در عراق و سوریه حرکت می کند و به پیش می رود و به مرزهای شرقی اردن رسیده و به مرزهای شمالی آن نزدیک و نزدیکتر می شود.داعش هم اکنون بر مساحت جغرافیایی و گسترده ای از الانبار تا تدمر در سوریه و تا مرزهای ترکیه رسیده است و این محدودت تحت اشغال داعش بزرگتر از مساحت اردن است و تحت اشغال این گروهک بیش از ده میلیون نفر به سر می برند و موسسات و محاکم در اختیار دارد و چه بسا در آینده نزدیک شاهد پول داعشی هم باشیم.
این رسانه می نویسد: گذرگاههای اردن با عراق بسته شده است و داعشی ها در آنسوی مرزها کالاهای تجاری را مورد بازرسی قرار می دهند و محدودیتها را افزایش داده اند به نظر می رسد که اوضاع در صورتی که داعش به سوی جنوب سوریه برسد و دستاوردهایی داشته باشد بر همین منوال پیش برود.
رای الیوم می نویسد: گزینه های اردن در برابر این گروهک چیست؟ اردن در حال حاضر مرزهای شمالی و شرقی اش بسته شده است و مرزهای غربی آن با رژیم صهیونیستسی شبه بسته است زیرا اردنی ها مخالف تعامل با صهیونیستها و تجارت با آنها هستند.فقط یک گذرگاه بیشتر نمانده است و آن گذرگاه با سعودی هاست که بخش اندک تعاملات و داد ستدها از آن صورت می گیرد.
سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا مقامات اردنی مجبور به برخورد با داعش هستند آنهم در شرایطی نیروی هوایی اردن مراکز داعش را هدف قرار می دهد؟ مسئولان اردنی برای حل مشکل واردات و صادرات چه خواهند کرد به ویژه که اقتصاد اردن با فشار سختی روبرو و در آستانه ورشکستگی است؟
رای الیوم می افزاید: خطری که در حال حاضر از نظر امنیتی ونظامی وجود دارد تسلط داعش بر مرزهای عراق با اردن و حرکت خزنده آن به سوی مرزهای سوریه با اردن در جنوب است و خطر نزدیک می شود و رویارویی نظامی میان اردن و داعش حتمی است به ویژه که داعش اردن را نیز جز متصرفات خود می خواهد مخصوصا پس از اینکه در قالب ائتلاف بین المللی علیه داعش می جنگند و اردن هدف این گروهک است.
این رسانه می نویسد: مسئولان اردنی باید فکری درباره داعش بکنند و زیاد آسوده خاطر نباشند و زیرا غره نشوند که ما در کمین داعش هستیم و داعش نمی تواند کاری از پیش ببرد زیرا داعش در رویارویی نظامی مشابه آنچه در عراق و سوریه می گذرد فرصتی به مقامات اردنی نمی دهد.باتوجه به اینکه بوجود آورندگان داعش و حامیان مالی آن شبهه آمیز است، اردن نمی تواند بر حمایت آمریکایی ها و ائتلاف غربی تکیه کند زیرا این ائتلاف در برابر سقوط الانبار و موصل کاری انجام نداد و مانع از سلطه داعش بر شرق سوریه نشد.داعش سلاح های پیشرفته ای در اختیار دارد که از ارتش عراق به دست آورده است و از راه هوایی نیز به داعشی ها کمک هایی می رسد.
اردن آینده با مشکلات عدیده ای روبرو است مشکلات امنیتی و اقتصادی و تکیه بر مرزهای سعودی در زمینه تجاری مشکل اردن را حل نمی کند. اردن باید از طریق شمال و ترکیه به اروپا برسد و نیز از طریق سوریه و نه جنوب و از مرزهای سعودی که با شروط متعدد سعودی ها و هزینه های بالا همراه است زیرا سعودی ها برای کمک به اردن روابط با مصر و حمایت از ارتش آزاد سوریه را مورد توجه قرار می دهند.
اردن برای آینده خود چاره ای نیاندیشیده است و امنیت و اقتصاد آن در معرض خطر قرار گرفته است.شعارهای امنیت و آسایش و اردن منطقه ثبات در منطقه بحرانی شعاری پر طمطراق است که مصرفی برای توده مردم ندارد زیرا مسئولان نمی توانند این شعارها را محقق سازند.
رای الیوم می نویسد: داعش یک گلوله هم به سوی اسرائیل با وجود نزدیک شدن به خطوط تماس با آن در سوریه شلیک نکرده است و اسرائیل در قبال داعش سکوت اختیار کرده است.جنگنده های صهیونیستی از بالای سر داعشی و استحکامات آن در الرقه عبور می کنند تا نظام سوریه را هدف قرار دهند.اردن باید در محاسبات و فرضیه های خود تجدید نظر کند.اردن نباید به آمریکا و موضع آن در قبال داعش توجه کند به ویژه که موضع واشنگتن شبهه آمیز و مبهم و سئوال برانگیز است و اردن با توجه به موقعیت و طبیعت و بافت جمعیت شناختی و اقتصاد بیمار آن مکانی مناسبی برای داعش و انتشار گسترده این گروهک در آن است.
پایان پیام
نظر شما