زن در افغانستان تکریم می شود/جنگ چهره فرهنگی افغانستان را پوشاند

خبرگزاری شبستان: عطایی با بیان اینکه کهن یادگار سرزمین آزر واقعی است، گفت: هنوز در افغانستان پای نوعروس را می شویند و برای تبرک در ۴ گوشه اتاق می ریزند.

به گزارش خبرنگار شبستان  نشست نقد و بررسی فیلم کهن یادگار سرزمین آزر عصر دیروز 11 خرداد با حضور سمیع الله عطایی کارگردان فیلم، محمدانور پویا تهیه کننده، حسن نوری منتقد سینمایی و هادی جلیل پژوهشگر علوم اجتماعی در پژوهشگاه فرهنگ، هنرو ارتباطات برگزار شد.

 

سمیع الله عطایی، کارگردان فیلم کهن یادگار سرزمین آزر در این نشست در پاسخ به هادی جلیلی که این فیلم را انتزاعی دانست، گفت: فیلم کهن یادگار سرزمین آزر واقعی است و ساخته ذهن من نیست؛ این فیلم برگرفته از زندگی واقعی مردم است.

 

عطایی با بیان اینکه جنگ زندگی و فرهنگ مردم افغانستان را پوشانده است، عنوان کرد: فیلم کهن یادگار سرزمین آزر برگرفته از فضای موجود روستاها و زندگی اجتماعی مردم افغانستان است مسایل مطرح شده در این فیلم آرمانی نیست و واقعیت دارد.

 

وی فیلم کهن یادگار سرزمین آزر را یک فیلم مردم شناسانه دانست و افزود: ترکمن ها، تاجیک ها، پشتن ها و هزاره ها این زندگی را دارند و من چیز غیرواقعی در این فیلم نشان دادم.

 

این کارگردان پرداختن به سنت و تاریخ افغانستان را دغدغه خود عنوان کرد و گفت: سلیقه ها متفاوت است یکی در مورد آیین های کشورش فیلم می سازد و دیگری در مورد موسیقی و کس دیگر وارد بحث دیگری می شود اما دغدغه اصلی من پردختن به تاریخ و آداب و رسوم کشورم است.

 

عطایی خاطرنشان کرد: نسل امروز افغانستان فکر می کنند که فرهنگ ما همین جنگ و ویرانی است و این به خودباوری آنها صدمه می زند در صورتی که اینطور نیست جنگ  فرهنگ ما را پوشانده است.

 

وی با اشاره به ساخت فیلم های متعدد در مورد جنگ افغانستان یادآور شد: وقتی با یکی از دوستانم که در لندن زندگی می کند ساخت فیلم کهن یادگار سرزمین آزر را مطرح کردم خوشحال شد و گفت خارجی ها دیگر از دیدن فیلم در مورد جنگ افغانستان خسته شده اند و ترغیبی به دیدن این فیلم ها ندارند اما فیلم تو نگاه دیگری به افغانستان دارد.

 

این کارگردان آشنایی نسل جدید با آداب و رسوم افغانستان را از دیگر اهداف خود برشمرد و افزود: فیلم زندگی واقعی مردم را نشان می دهد زن در جامعه افغانستان تکریم می شود و این جزء فرهنگ ماست اما سایه جنگ واقعیت اجتماعی و فرهنگی ما را پوشانده است.

 

عطایی تصریح کرد: من تمام آداب و رسوم و آیینی که در کهن یادگار سرزمین آزر نشان دادم را دیده ام هنوز هم در افغانستان وقتی نوعروس به خانه داماد می آید داماد پای وی را می شوید و آب پایش را در چهارگوشه اتاق به عنوان برکت خانه می ریزد.

 

وی در مورد ساخت فیلم در مورد هزاره ها اظهار داشت: در افغانستان فقط هزاره ها نیستند اقوام دیگری هم هستند که هر کدام فرهنگ خاصی دارند اما اینکه چرا من در مورد هزاره ها فیلم ساختم به این برمی گردد که من بیشتر هزاره ها را می شناسم هر کس فرهنگ خود را بهتر می شناسد و بهتر می تواند آن را نشان دهد پشتن ها و تاجیک ها هم بهتر می توانند فرهنگ خود را نشان دهند.

 

این کارگردان با بیان اینکه 30 درصد افغانستان را هزاره ها شکل دادند، عنوان کرد: متاسفانه تاریخ در حال تحریف شدن است اسم خراسان را به افغانستان عوض کردند و این خود تحریف است تاریخی در مورد شمال، غرب و مرکز افغانستان وجود ندارد تمام تاریخ افغانستان در مورد شرق این کشور است.

 

وی با طرح این سوال که آیا کسی تاکنون چهره غیر جنگ افغانستان را نشان داده است، بیان کرد: تاکنون کسی به آداب و سنن افغانستان نپرداخته است آینده نگری ما در حقیقت برگشت به دل  زندگی مردم است که این زندگی خارج از جنگ است. در حقیقت فیلم کهن یادگار سرزمین آزر زندگی واقعی مردم است نه زندگی آرمانی.

 

عطایی با اشاره به اینکه در فیلم کهن یادگار سرزمین آزر به آیین ها پرداخته شده است، اظهار داشت: آیین ها در اجتماع مطرح هستند و انفرادی نیستند تعزیه، ازدواج و شاهنامه خوانی در فضای جمعی اتفاق می افتد و ما نمی توانیم آیین را تک نفره اجرا کنیم هدف من این بود که آیین های هزاره را به مردم معرفی کنم.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 462757

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha