به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام دکتر حسن پناهی آزاد، مربی گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در دومین روز از کارگاه آموزشی ـ پژوهشی «حکمت اسلامی و عالم معاصر» که در سالن اجتماعات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، درباره موضوع «مراحل معرفت در حکمت اسلامی» به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدای سخنانش با اشاره به اینکه نقطه عزیمت انسان در تحصیل شناخت به اشیاء، حواس اوست، گفت: این گونه ادراکات تحت مدیریت نفس، مراحلی را طی میکند که معارف به دست آمده آن، علاوه بر گسترش عرضی و افقی، اشتداد وجودی و اعتلای طولی نیز مییابد.
دکتر پناهی آزاد در همین باره افزود: نفس با تعالی در مراتب وجود، ادراکات حسی را به ادراکات خیالی و ادراکات خیالی را به معرفتهای عقلی و سپس به معرفتهای شهودی ارتقا میدهد.
این محقق و مدرس دانشگاه در ادامه سخنانش اظهار کرد: براساس اصل اتحاد علم، عالم و معلوم، نفس با معلومات خود در هر کدام از مراتب وجودی متحد است بنابراین معرفت به حقایق دین که از امور غیبی هستند همان اتحاد و ارتباط وجودی نفس با آن حقایق است.
حجت الاسلام پناهی آزاد تصریح کرد: بر این اساس دعوت دین به معرفت مبدأ و معاد و نیز اصطلاح ایمان به غیب، معنا و تبیینی عقلانی مییابند. این نوآوری حکمت صدرایی است که با اتکا بر مبانی هستیشناختی و انسانشناختی ابداعی وی سامان یافته است.
پایان پیام/
نظر شما