علی خاکسار، سرپرست هئیت باستان شناسی دستکند سامن به خبرنگار شبستان گفت: یکی از آثار منحصر به فردی است که از سال 84 شناسایی شده و تاکنون پنج فصل از کاوش آن صورت گرفته است.
سرپرست هئیت باستان شناسی دستکند سامن ابراز داشت: مجموعه شهر زیر زمینی در یک بستر سنگی از نوع گرانیک به صورت دستکند ایجاد شده که کل فضا در زیر بستر شهر سامن قرار گرفته است.
وی بیان کرد: تاکنون بیش از 50 فضا از این دستکند شناسایی و مورد کاوش قرار گرفته و موجب برقراری ارتباطات بین فضاها می شود.
وی دستیابی به اسکلت انسانی را یکی از ماحصل کاوش های این دستکند در فصول گذشته دانست و گفت: همچنین علاوه بر انجام مطالعات انسان شناسی، اقدامات حفاظت، مرمت و ثبیت اسکلت ها در حال انجام است.
خاکسار ادامه داد: در خلال کاووش ها و پژوهش های دستکند سامن اشیاء تاریخی اعم از انواع ظروف سفالی، پی سوز، مهر عقیق مربوط به دوره اشکانیان، سکه مسی و نقره، ظروف مسی کشف شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون اعتباری بالغ بر 250 میلیون تومان برای کاووش این دستکند صورت گرفته است، افزود: و همچنین برای کاوش های بعدی این دستکند نیازمند اعتبار مناسب هستیم.
سرپرست هئیت باستان شناسی دستکند سامن ابراز کرد: با توجه به ارزش و اهمیت جایگاه این شهر زیر زمینی به عنوان یکی از گزینه های پیشنهادی استان برای ثبت جهانی یونسکو قرار گرفته است.
وی گفت: اقداماتی که برای ساماندهی و راه اندازی این مجموعه برای بازدید پژوهشگران و محققین صورت گرفته است براساس 6 آیتم اعم از "مرمت، حفاظت، ثبت اسکلت های انسانی"،"مرمت و ثبت ساختار سنگی"، "طراحی"، "ساخت ویترین مناسب"، "نورپردازی" و "احیای ورودی های مجموعه" می باشد.
خاکسار با بیان اینکه کاوش های دستکند سامن در 8 کارگاه صورت گرفته است، خاطرنشان ساخت: این در حالی است که بخش اعظم این کاووش ها در 3 کارگاه صورت گرفته است.
وی گفت: علت شکل گیری این شهر پنهان به دوره اول باز میگردد که طبق بررسی ها هسته اولیه شهر قدمت بیشتری از برخی از کانال ها و اتاقک های اطراف شهر دارد و این احتمال وجود دارد که این شهر برای انجام مراسمی خاص میترائیسم به طور پنهان درست شده است و بعدها این مکان به عنوان پناهگاه و تدفین مردگانی خاص استفاده می شده است.
وی افزود: وسعت این شهر بیش از ۳ هکتار برآورده شده است.
پایان پیام/
نظر شما