حجت الاسلام حسین علی زاهدی پور، جامعه شناس در پاسخ به این سوال که خرمشهر تا چه اندازه پتانسیل لازم را برای نماد مقاومت ملی دارد، به خبرنگار شبستان گفت: در جامعه شناسی به نشانه ها و اسطوره ها پرداخته شده است. اینکه اسطوره چه هستند و چطور می توانند بر جامعه اثر بگذارند. هویت اجتماعی از امتیازات علوم امروزی است. هویت اجتماعی مولفه هایی است که مردم توسط آن خود را معرفی می کنند، این هویت از قبل بوده اما به صورت علم به شکل امروزین بوده است.
حجت الاسلام زاهدی پور ادامه داد: با پیش آمدن از خودبیگانگی افراد جامعه، نقطه مقابل آن یعنی هویت مطرح شد. وقتی مشکلات ازخودبیگانگی ایجاد و هویت فراموش شد ،تحلیلگران و روانشناسان به این فکر افتادند که هویت چیست و چه نقش و تاثیراتی دارد.
وی با اشاره به ویژگی های اسطوره اظهار داشت: بیشتر اسطوره ها وجود خارجی ندارند. در بلوک شرق، استالین را اسطوره کردند آنگونه که خارج از چیزی بود که استالین بوده است. اسطوره ها بیشتر از واقعیت دورند به عنوان مثال در فرهنگ خودمان، فردوسی اذعان می کند که رستم آنطور که او شرح داده است، واقعیت نداشته است.
این جامعه شناس با بیان اینکه اسطوره ها بعضی وقت ها نمایی هستند، عنوان کرد: جامعه به دلیل از خودبیگانگی اسطوره های حقیقی را نمی شناسد. گاهی هم اسطوره ها مقطعی ایجاد می شوند یک ماه، چند روز یا یک سال، همچون مرتضی پاشایی که مردم به خصوص جوانان وی را اسطوره کردند.
حجت الاسلام زاهدی پور تصریح کرد: با وجود اینکه اسطوره ها وجود خارجی ندارند، خرمشهر به عنوان جامعه ای که وجود خارجی دارد و اتفاقات واقعی که در آن افتاد، نماد و اسطوره مقاومت است. افرادی که در این شهر بودند واقعی بودند. در حقیقت اسطوره در جنگ تحمیلی وجود داشت و مانند رستم فردوسی نبود. کسانی بودند که مقابل دشمنان ایستادند و بر اساس اعتماد مبتنی به درون به پا خاستند و مبارزه کردند.
این پژوهشگر با اعتقاد بر اینکه اسطوره های ما در جنگ مبتنی بر واقعیت بودند، بیان کرد: رزمندگان ما وجود خارجی داشتند و مبارزات و ایثارگری و شهادت و شجاعت آنها حقیقت داشت و ساخته ذهن نبود.
وی خاطرنشان کرد: مسئله مهم این است که چرا این اسطوره های ما که واقعی هستند آنطور که باید و شاید معرفی نمی شدند، پاسخ این است که رسانه و فرهنگ ما تحت تاثیر غرب است. آبراهام لینکلن را بزرگ می کنند و از او به عنوان شهید یاد می کنند، آنچه ندارند را طوری جلوه می دهند که گویی دارند اما ما بزرگانی چون جهان آرا داریم که واقعا اسطوره است اما او را به عنوان اسطوره معرفی نمی کنیم.
حجت الاسلام زاهدی پور با ابراز تاسف از اینکه ما در خرمشهر و شهرهایی که زمانی در آنها جنگ رخ داده است نمادسازی نداریم، گفت: سالی یک بار در قالب کاروان راهیان نور به زیارت مناطق جنگی رفتن، نمادسازی نیست. ما در داخل شهرهایی چون آبادان، دزفول و خرمشهر نمادسازی نکردیم.
وی اظهار داشت: ما نمادسازی که نمی کنیم، هیچ برعکس هم عمل می کنیم، به عنوان مثال در یکی از شهرها خیری کتابخانه ای با نام دو شهید تاسیس کرد و شهرداری نام آن را تغییر داد به "کتابخانه شهرداری." این اتفاق در مورد کوچه و خیابان های ما هم می افتد. برخی خیابان ها و کوچه هایی که به اسم شهدا بوده تغییر کرده است و در برخی مقاطع عنوان شهید از ابتدای اسم برداشته می شود. ما جامعه را از نمادهای مقاومت غافل کردیم، در صورتی که باید کاری می کردیم که مردم به خصوص جوانان با اسطوره های ما زندگی می کردند. در کتب درسی از پطروس می گوییم و تازه مشخص شده است که چنین کسی در هلند نبوده است و این داستان ساخته ذهن است. آن وقت ما نسبت به افرادی که بودند واقعا انسانیت داشتند، بی توجه هستیم.
پایان پیام/
نظر شما