«جلوه های عرفانی نهضت حسینی» اثری ازمحمد امین صادقی ارزگانی

خبرگزاری شبستان:«جلوه های عرفانی نهضت حسینی» اثر محمد امین صادقی ارزگانی کتابی است که به جلوه های درس ‏آموز و عمیق عاشورا پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان ، عاشورا، نهضتى درس‏آموز و عمیق است که اندیشوران از مذاهب و نحله‏هاى گوناگون با علاقه فراوان، جنبه‏هاى مختلف آن را کاویده و از منظر فقهى، فلسفى، کلامى، تاریخى، اجتماعى و تربیتى بدان نگریسته‏اند. اما بى‏تردید یکى از جنبه‏هاى این قیام جاوید، سویه عرفانى آن است؛ یعنى در حادثه کربلا آموزه‏هاى دل‏انگیز عرفانىِ نابى پدید آمده که هر کدام در سازندگى و عروج انسان نقش اساسى دارد. کتاب حاضر، از همین زاویه عرفانى، قیام سالار شهیدان(ع) را در سه بخش کاویده است: جلوه‏هاى بصیرت و معرفت در نهضت حسینى، جلوه‏هاى عشق و محبت در نهضت حسینى، جلوه‏هاى کرامت انسانى در نهضت حسینى. در هر کدام از این بخش‏ها، مبانىِ عرفان مثبت و نیز سیر و سلوک الهىِ افرادِ قافله عشق، به ویژه امام حسین(ع) تبیین شده است.

به اعتقاد نویسنده در این اثر، یکی از جنبه‌های قیام عاشورا، سویه عرفانی آن است، یعنی در حادثه کربلا آموزه‌های دل‌انگیز عرفانی نابی پدید آمده که هر کدام در سازندگی و عروج انسان نقش اساسی دارد. کتاب حاضر با همین همین رویکرد، زاویای عرفانی قیام امام حسین علیه‌السلام را در سه بخش بررسی کرده است. بخش اول کتاب با عنوان «جلوه‌های بصیرت و معرفت در نهضت حسینی»، پس از تعریف مفهوم عرفانی بصیرت، آگاهی و بصیرت امام حسین علیه‌السلام از حوادث و پیامد قیامش، در پنج قسمت تحلیل شده و نویسنده سعی کرده به پرسش‌هایی که از دیر زمان مطرح بوده پاسخ دهد. این پرسش‌ها عبارتند از اینکه آیا امام علیه‌السلام می‌‌دانست که عاقبت قیام او به شهادت خود و یارانش و نیز اسارت اهل بیت می‌انجامد؟ اگر می ‌دانست چرا به این خطر قطعی اقدام کرد؟ چرا زنان و بچه‌ها را به همراه خود برد؟ در این بخش بصیرت و آگاهی امام حسین علیه‌السلام با استناد به چهار موضوع بررسی شده است.

بخش دوم کتاب «جلوه‌های عشق و محبت در نهضت حسینی» نام دارد. در این بخش پس از پیام مفهوم عشق و جایگاه آن در متون دینی و ادبیات اسلامی، جلوه‌های آن در نهضت حسینی جست و جو شده است. به مباحثی نظیر چیستی عشق، عشق و محبت در آموزه‌های دینی، عشق و محبت بر اهل بیت در سخنان سالار شهیدان در ابتدای این بخش، پرداخته شده است. سپس فرازهایی از تجلیات عشق و محبت الهی آن حضرت مورد اشاره قرار گرفته است.

عنوان بخش سوم کتاب «جلوه‌های کرامت انسانی در نهضت حسینی» است. محور اصلی این بخش جمله‌ای از زینب سلام‌الله علیها است که فرمود: ما رأیت إلا جمیلا. نویسنده معتقد است تفسیر عرفانی این جمله می‌تواند بسیاری از اسرار نهفته و حقایق نگفته نهضت حسینی را برای عاشقان دل‌باخته سالار شهیدان کشف و متجلی سازد.

در ادامه این بخش برخی از حقایقی که نمایانگر کرامت انسانی است و در نهضت حسینی به زیباترین صورت تجلی کرده است به اختصار طرح و بازگو شده است. ذکر پاره‌ای از جلوه‌های اخلاص عارفانه، اشاره به جلوه فتوت، جلوه توکل، جلوه عزم و اراده، رضایتمندی، شهادت و شجاعت، وفاداری و ایثار، مباهله در کربلا، نور شهید و جلوه‌هایی از تفسیر عینی برخی از آیات قرآن از مطالب دیگر این بخش است.

در مجموع، هر چند در این کتاب حوادث و رویدادهای واقعه عاشورا با رویکردی عرفانی طرح و تحلیل شده، اما نویسنده سعی کرده جنبه استنادی مطالب و تحلیل‌ها را رعایت کند. از سوی دیگر برای اینکه مطالب کتاب برای همگان قابل استفاده باشد از طرح مطالب و مسائل فنی عرفانی خودداری شده و تحلیل‌ها و تفسیرهای کتاب آسان یاب است. کتاب جلوه‌های عرفانی نهضت حسینی از منابع و مآخذ متنوعی استفاده کرده که فهرست این منابع و مآخذ در پایان کتاب آمده است. این کتاب را انتشارات بوستان کتاب در قم منتشر کرده است.

 پایان پیام/

کد خبر 460973

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha