حق الناس گناه نابخشودني و سفارشي كه مورد غفلت قرار گرفته است

خبرگزاري شبستان: حق الناس از سفارش های دینی و بسیار مهم است و گناه نابخشودني محسوب می شود اما متاسفانه مورد غفلت قرار گرفته است.

خبرگزاري شبستان-مازندران؛ يكي از توصيه هاي اسلام، توجه به حق الناس است كه در مقايسه با حق الله بسيار مورد تاكيد قرار گرفته اما كمتر به آن، توجه ويژه شده است.

 

عده اي، حق الناس را با سطحي نگري در گوشه اي گذاشته و بي شرمانه، اين حق مسلم را ناديده مي گيرند و از آثار دنيوي و اخروي غفلت از آن، بيمناك نيستند.

 

حق الناس بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد و همانطور كه به نماز و روزه، عنايت ويژه مي شود به اين مهم نيز بسيار پرداخته شود و كسي به خود اجازه تعدي و غفلت از حق الناس را به خود راه ندهد.

 

حجت الاسلام محمد مهدوي، امام جمعه شيرگاه و مدرس حوزه علميه درباره اهميت حق الناس به خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: خداوند منان از تجاوز به حقوق مردم، انسان ها را نهي فرمود و به تعدي كنندگان به حقوق ديگران، وعده جهنم را داد.

 

وي افزود: حق الناس حتي از رزمنده شهيد هم قابل گذشت نيست كه امام صادق (عليه السلام) فرموده كه اولين قطره خون شهيد موجب كفاره گناهش است به جزء دِيني كه برگردن دارد و كفاره دِين، ادي دِين است بنابراين حق الناس، گناه نابخشودني است.

 

حجت الاسلام مهدوي اظهار كرد: در حديثي آمده كه قبل از توبه بايد حق الناس را اداء كرد و استغفار بدون اداي حق ديگران، مورد قبول نيست.

 

وي بيان كرد: آبروي ديگران، حق الناس است ليكن متاسفانه در رسانه ها، عده اي آبروي ديگران را مي برند و هيچ ابايي از اين امر ندارند و در مقابل هجمه هاي فرهنگي دشمنان بي توجه هستند ليكن براي بردن آبروي ديگران، سرا و سيمه مي شوند.

 

حجت الاسلام مهدوي با اشاره به اينكه حق الناس آثار دنيوي و اخروي دارد، ابراز كرد: مستجاب نشدن دعا، نبود بركت در زندگي، نچشيدن لذت عبادت و نماز اول وقت و عبادات ديگر، بي آبرويي و سرافكندگي در دنيا از جمله آثار غفلت از حق الناس در دنيا است.

 

وي گفت: غفلت از حق الناس موجب مي شود تا قلب انسان بميرد و انساني كه قلب و روحي از كار افتاده دارد از انسانيت به دور مي شود نظير ملك سلمان كه از هيچ شرارتي، اِبايي ندارد.

 

حجت الاسلام مهدوي ادامه داد: از آثار عدم رعايت حق الناس عذاب در عالم برزخ است و موجب فشار قبر مي شود و از جمله آثار عدم رعايت حق الناس اين است كه انسان، اهل جهنم مي شود.

 

وي تصريح كرد: عذاب جهنم كسي كه مراعات حق الناس را نمي كند از ديگران بيشتر خواهد بود تا جايي كه اهل جهنم از غذاب آنها در رنج قرار مي گيرند.

 

حجت الاسلام مهدوي اظهار اميدواري كرد كه با رعايت حق ديگران به ويژه حفظ آبروي يكديگر در دنيا و آخرت، سربلند در برابر حق باشيم.

 

حجت الاسلام رمضان اكبري، يكي از اساتيد دانشگاه درباره اهميت عمل به حق الناس به خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: در بحث حق و حقوق در اسلام، حق را به دو قسم حق الله و حق الناس، تقسيم مي كنند.

 

وي افزود: يك اصطلاح فقهي خاص در ابواب قضا، شهادت و حقوق است كه در لغت به معناي حق مردم و در كنار حق الله آمده كه در مجموع اساس حقوق اسلامي و اجتماعي را تشكيل مي دهند.

 

حجت الاسلام اكبري اظهار كرد: در حق الله همانند نماز و روزه با توبه و الهي العفو، بخشوده مي شود اما در حق الناس هيچ وقت با استغفار و توبه قابل بخشش نيست بلكه توبه حق الناس، رضايت و رد مال مردم است از اين جهت هيچ ديني به اندازه اسلام در پيرامون حق الناس، سفارش نكرده است.

 

وي بيان كرد: اگر مصداق حق الناس را بخواهيم بيان كنيم، آنكسي كه مقامي دارد و بيت المال را به نفع خود استفاده و يا ضايع مي كند بايد جوابگوي ميليون ها انسان باشد كسی كه روابط را به قانون، ترجيح مي دهد، حق الناس را ضایع نموده است.

 

حجت الاسلام اكبري افزود: کسانی که آتشی را درجنگل روشن می کنند و خاموش نمی کنند و این امر موجب آتش سوزی شود یا رودخانه ای را آلوده کند یا آلودگی صوتی ایجاد می کند این موارد هم در حقیقت حق الناس را ضایع نموده است.

 

وی گفت: در روایت داریم که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود حق االناس، مانع  استجابت دعااست و همچنین آن حضرت در روایتی که در کتاب کافی جلد 3 صفحه 16 آمده فرموده از رحمت خدا به دور است که توفقگاه و استحراحت گاه های عمومی را آلوده کند حق الناس یک وقت مالی است مانند بدهی امانت پرداخت نشده و یک وقت غیر مالی است مانند تهمت، غیبت، آبرو بردن، زخم زبان، ایجاد فتنه و اختلاف و دل شکستن و تجسس از زندگی مردم.

 

حجت الاسلام اكبري افزود: سخت ترین مرحله حساب، رسیدگی به مظالم عباد به حقوق مردم است که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود : عبادت 70 جز دارد  و 60 قسم آن، کسب حلال است یعنی شائبه حق الناس در آن کسب باشد.

 

وی تاکید کرد: حق الناس بسیار مهم است که یکی از جاهایی که می شود نماز را شکست ادای دِین مردم است اگر کسی مکان نمازگزاری که از قبل، جای گرفته است را تصاحب کند، نمازش باطل می شود  زیرا حق الناس است.

 

حجت الاسلام اكبري درباره آثار غفلت از حق الناس، گفت: یکی از مراحل پیشرفت هر انسانی در زندگی به دست آوردن لقمه و کسب حلال است از آنجایی که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود: معلمین انسان چهار دسته هستند یکی از آنان لقمه و کسب حلال است که امروزه متاسفانه بسیاری از مردم جامعه، زندگی خود را با معادلات مادی و اقتصادی می سنجند ولی دنبال این نرفتند که ببینند آیا حق الناس در زندگی آنها هست یا خیر.

 

وی تصریح کرد: رضایت والدین و احترام به فرزندان نوعی حق الناس محسوب می شوند و اگر کسی پدر و مادر، زن و فرزند را بیازارد و دل آنها را بشکند به طور قطع از دیدگاه قرآن و روایات، حق الناس را از یاد برده و چون حق الناس به گردن این انسان است هیچ وقت در زندگی، توفیقاتی را کسب نمی کند.

 

حجت الاسلام اكبري تاکید کرد: این مقوله به قدری مهم است که قرآن می فرماید ای انسان نگاه کن به لقمه ات که از کجا تهیه کردی.

 

وی گفت: داستانی است در دوران خلافت مهدی عباسی، شخصی به نام شریک بن عبدالله که از طرف حاکم وقت پیشنهاد رئیس دادگستری را نمی پذیرد در مرحله دوم استادی شاگردان مهدی عباسی را هم قبول نمی کند حاکم او را به یک ضیافت شامی دعوت کرد فردا دیدند که این انسان هر دو مسئولیت را قبول نمود هنگامی اعتراض نمودند در جواب گفت امان از یک لقمه حرام.

 

حجت الاسلام اكبري بيان كرد: پول ربا از دیدگاه قرآن و روایات حرام است چون پیامبر فرمود ربا دهنده و ربا گیرنده هر دو اهل آتش هستند یعنی این کسب حرام است و مال و کسبی که حرام باشد آینده و زندگی انسان را به مخاطره می اندازد و آن حضرت سفارش کرده که برای استجابت دعاها به دنبال لقمه و کسب حلال بروید.

 

وی یادآور شد: آنچه که دنیا و قیامت ما را تشکیل می دهد رفتار، اعمال و کردار خودمان است زیرا قیامت انعکاس دنیای ما است و هر آنچه که ما در این دنیا کاشتیم در قیامت درو خواهیم کرد.

 

حجت الاسلام اكبري تصریح کرد: اگر دنیای ما درست شود، قیامت ما نیز درست خواهد شد غفلت از آینده و قیامت در حقیقت غفلت از زندگی و آینده است انسان عاقل کسی است که هر قدم و هر کاری که انجام می دهد عاقبت آن را می سنجد وقتی ظلم دیگران آثار بدی دارد بنابراین در دنیا هم این اثر بد خواهد بود.

 

وی افزود: امام صادق (علیه السلام) فرمود اگر چشمتان به ناموس مردم باشد چشمی هم به ناموس شما است و اگر دستتان در مال مردم باشد دستی هم در مال شما است.

 

از مکافات عمل غافل مشو

گندم زگندم بروید جو ز جو

 

و تمام رفتار و حرکات ما در حقیقت بنیانگذار بهشت و جهنمی است که در قرآن به آن وعده داده شده است.

 

پایان پیام/      

 

گزارش: معصومه علیزاده

 

کد خبر 460821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha