سیدحسن موسوی چلک، رييس انجمن مددكاران اجتماعي ايران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به رویکرد اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر گفت: اگر ما رویکرد اجتماعی را در مواجهه با پدیده های اجتماعی تقویت کنیم و برخورد امنیتی با موضوعات اجتماعی نداشته باشیم این یک انتخاب هوشمندانه است.
وی با بیان اینکه برخورد امنیتی_انتظامی و سیاسی_ قضایی با موضوعات اجتماعی و فرهنگی یکی از چالش های مهم در این حوزه است، اظهار کرد: ما با موضوعات اجتماعی و فرهنگی ممیزی برخورد کرده و آنها را سرکوب می کنیم که هیچ کدام از این دو تاثیرگذار نیستند. لذا انتخاب نگاه اجتماعی به موضوعات اجتماعی یک نگاه هوشمندانه است.
موسوی با بیان اینکه اجتماعی شدن الزامات و اقتضائات خاص خود را دارد، تصریح کرد: ما زمانی می توانیم موضوعات اجتماعی را اجتماعی کنیم که مردم مشارکت پذیر و مشارکت جو باشند. این امر هم مستلزم این است که ما با مردم شفاف و صادق باشیم و آنها به ما اعتماد داشته باشند در این صورت است که احتمال دارد مردم مشارکت بیشتری داشته باشند.
با مردم صادق و شفاف باشیم
رييس انجمن مددكاران اجتماعي ايران خاطرنشان کرد: بنابراین ما باید ببینم در این حوزه صادق بودیم یا نبودیم .مثلا وقتی بچه ای تب دارد آن را پاشویه می کنیم ولی وقتی شدت تب به40 درجه می رسد در اینجا نوع واکنش ما نسبت به آن متفاوت می شود، بنابراین باید ببینیم آیا ما در حوزه اجتماعی توانسته ایم دماسنج اجتماعی را به گونه ای طراحی کنیم که مردم متوجه شدت تب حوزه اجتماعی شوند، وقتی ما شفاف نیستیم ، نباید انتظار مشارکت از مردم هم داشته باشیم.
لزوم استفاده از مدیران متخصص در حوزه اجتماعی
موسوی برلزوم استفاده از مدیران دارای دانش و فهم اجتماعی در حوزه آسیب های اجتماعی تاکید کرد و افزود: موضوع مهم دیگر در رویکرد اجتماعی شدن، واقع نگری و واقع بینی است. ما نمی توانیم با نگاه از بالا به پایین و نگاه قیوم مابانه و دولتی موضوعات اجتماعی را اجتماعی کنیم،اگر ما فهم درستی از اجتماعی شدن داشته باشیم و از امروز شروع کنیم شاید دو دهه آینده نتیجه بگیریم.
اجتماعی شدن خم رنگرزی نیست
وی با اشاره به اینکه اجتماعی شدن خم رنگرزی نیست، گفت: اجتماعی شدن دارای قیود و الزاماتی است که اگر فراهم نشود در حد کلام و گفتار باقی می ماند.
رييس انجمن مددكاران اجتماعي ايران بابیان اینکه تا تحقق رویکرد اجتماعی شدن، آسیب های اجتماعی در جامعه فاصله زیادی داریم گفت: به دلیل اینکه نگاه ما به موضوعات اجتماعی، فرهنگی و اجتماعی نیست و همچنان نگاه قالب در جامعه نگاه انتظامی، امنیتی، ساماندهی، جمع آوری، اردوگاه و برخورد است. این مفاهیم از جنس اجتماعی شدن نیستند ،معتاد متجاهر و ولگرد از جنس اجتماعی نیست.
موسوی ادامه داد: منظور از برخورد انتظامی تفکر برخورد قهری با مسایل اجتماعی است به همین دلیل می گویم جمع کنید، اعدام کنید، اردوگاه بزنید این ادبیات، ادبیات اجتماعی نمی باشد.
اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر با افزایش اعتماد اجتماعی محقق می شود
وی با بیان اینکه اجتماعی شدن زمانی تحقق می یابد که اعتماد اجتماعی افزایش یافته باشد، گفت:درجامعه ای که سرمایه اجتماعی درش بالا نیست چگونه می توانیم موضوع اجتماعی شدن را که اساس اش مشارکت مردمی است را نهادینه کنیم.
موسوی در ادامه خاطرنشان کرد: چون رویکرد ما در برخورد با آسیب های اجتماعی بیشتر سلبی است تا ایجابی به همین دلیل نهادینه شدن رویکرد اجتماعی شدن مواد مخدر مشکل است.
رييس انجمن مددكاران اجتماعي ايران با بیان اینکه مشکل ما این است که حوزه اجتماعی را سهل الممتنع می دانیم، اظهار کرد: مدیران ما در حوزه اجتماعی، اجتماعی چی نیستند و دانش تخصصی در حوزه اجتماعی ندارند، ما حوزه اجتماعی را سهل الممتنع می دانیم فکر می کنیم هر کسی می تواند مدیر بخش اجتماعی شود در حالی که موضوع اجتماعی به قدری پیچیده و تودرتو است که نیازمند استفاده از مدیران متخصص، باتجربه، مسلط و آینده نگر نسبت به حوزه آن هستیم.
پایان پیام/
نظر شما