عيسي محمدي فيروزجايي، يكي از اساتيد دانشگاه امروز(31ارديبهشت) به مناسبت سالروز جهاني شدن توسعه فرهنگي درگفتگوبا خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري پيرامون مهفوم توسعه فرهنگ و ضرورت طرح اين مقوله، اظهار داشت: توسعه فرهنگي بيانگر اين مفهوم است كه فرهنگ مهمترين ركن زندگي جوامع بشري است و هرگونه توسعه و پيشرفتي در گرو توجه به فرهنگ آن جامعه است.
وي با اشاره به اينكه فرهنگ زيربناي همه ي امور و كارها است، افزود: ناديده گرفتن فرهنگ، جامعه را از مسير توسعه و ترقي منحرف مي كند.
فيروزجايي تصريح كرد: زماني تلقي مي شده كه توسعه يعني پيشرفت جامعه در حوزه هاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و يا فني و تكنولوژي. كه با نگاهي به گذشته، نظير جنگ هاي جهاني اول و دوم كه محصول توسعه تك بعدي بودند(توسعه فني و تكنولوژي) نتيجه خوبي را براي جوامع بشري به ارمغان نياورد.
وي با اشاره به اقدام يونسكو(بخش فرهنگي سازمان ملل متحد) درخصوص طرح توسعه فرهنگي، گفت: توسعه فرهنگي يك فرآيند مستمر در راستاي ارتقاي شئون فرهنگ جامعه بوده كه نتيجه غايي آن رشد و تعالي انسان ها و به تبع آن جوامع انساني است.
فيروزجايي پيرامون مباني توسعه فرهنگي در ايران اسلامي، اظهار داشت: آن چيزي كه در باب فرهنگ بايد مورد توجه همگان باشد اينكه فرهنگ و توسعه فرهنگي را نمي توان با اعداد و ارقام نشان داد و به دنبال نتيجه هاي آني در آن باشيم .
وي با اشاره به فرموده مقام معظم رهبري(مدظله العالي) در ديدار اخير با معلمان سراسركشور پيرامون اينكه هرگونه هزينه در حوزه فرهنگ هزينه نيست بلكه سرمايه گذاري براي آينده و ايجاد ارزش افزوده است، افزود: تا فرهنگ در جامعه توسعه نیابد و در بطن زندگی مردم نهادينه نگردد توسعه در ساير حوزه ها اتفاق نخواهد افتاد.
فيروزجايي عنوان داشت: توسعه فرهنگي مبتني برفرهنگ است و فرهنگ جوامع علي رقم اشتراكاتي كه با يكديگر دارند تفاوت هايي را نيز دارا هستند كه لحاظ اين امر مهم، منجر به اين مي شود كه الگوي توسعه فرهنگي از جامعه اي به جامعه ديگر متفاوت باشد و نتوان نسخه واحدي براي توسعه فرهنگي همه جوامع نوشت.
وي افزود: توجه به هويت ايراني اسلامي و لحاظ مباني فكري، عقيدتي و پيشينه عميق فرهنگي مي تواند در طراحي الگويي مناسب و متناسب با اقتضائات كشورمان جهت توسعه فرهنگي، مفيد باشد.
فيروزجايي ادامه داد: در اين بين بايد مدنظر داشت كه كشورمان داراي تنوع و تكثر فرهنگي نيز مي باشد و خرده فرهنگ هاي مختلف از جاي جاي كشورمان در لايه هاي دروني فرهنگ جامعه حضور موثر دارند كه جهت تهيه هرگونه نقشه راه براي توسعه فرهنگي بايد به اين بخش نيز توجه ويژه داشت.
وي در پاسخ به اينكه وظيفه مسئولين جهت توسعه فرهنگي چيست، اظهارداشت: دولت ها بايد با ايجاد زيرساخت هاي لازم، بها دادن به خرده فرهنگ ها و فراهم كردن زمينه هاي مشاركت و حضور مردم در همه حوزه هاي فرهنگي و اجتماعي بسترهاي توسعه فرهنگي را فراهم نمايند.
فيروزجايي با اشاره به اهميت احساس مشاركت عموم مردم در فرآيند توسعه فرهنگي، گفت: مديريت، برنامه ريزي و ترسيم راه توسعه فرهنگي بر عهده مديران و درمقابل مشاركت، نقش آفريني و نهايتا تحقق توسعه فرهنگي از آن مردم و به دست مردم است.
وي با بيان اينكه توسعه فرهنگي، ديده شدن همه مولفه هاي موثر در فرهنگ يك جامعه را شامل مي شود، تصريح كرد: بدون ترديد توجه به اين مقوله، نقش بسيار موثري در توسعه فرهنگي دارد.
فيروزجايي تاكيد كرد: اعتدال در توسعه فرهنگي منوط به لحاظ شدن همه مباني هويتي اعم از بعد ديني و مذهبي، تاريخي، جغرافيايي و زبان و ادبيات در فرآيند توسعه است.
پايان پيام/
نظر شما