مسعود باقرزاده کریمی، معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: در حال حاضر ارتفاع آب دریاچه ارومیه 1270.65 متر از سطح دریاست درحالی که این تراز در تابستان 93 پایین ترین سطح با 1270.10 متر از سطح دریا را داشته است 55 سانتی متر بالا آمده است.
وی با اشاره به مقایسه ارتفاع آب دریاچه ارومیه با مدت مشابه سال گذشته، خاطرنشان کرد: دریاچه ارومیه هرچند با کمبود آب مواجه است اما روند نزولی آن متوقف شده است.
باقرزاده کریمی با اشاره به برنامه های ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهارداشت: این ستاد در دو سه سال اول فعالیت خود، تثبیت وضعیت موجود دریاچه را اولویت برنامه خود قرار داده بود و سعی کردیم اجازه ندهیم که سطح آب پایین تر برود و به خشکی کامل گرایش پیدا نکند.
تغییر اقلیم و برداشت بی رویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی از عوامل کاهش سطح دریاچه ارومیه
وی با اشاره به عوامل ایجاد خشکسالی در دریاچه ارومیه تصریح کرد: برداشت بی رویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی که سدسازی ها آن را تسهیل کرده بود، خشکسالی و تغییر اقلیم از عوامل اصلی در کاهش سطح آب دریاچه ارومیه بوده است.
این مسئول، منابع آبی دریاچه ارومیه را 7.5 میلیارد مترمکعب از محل آورد رودخانه ها اعلام کرد و افزود: با توجه به تبخیر 3میلیارد مترمکعبی، آن میزانی که باقی می ماند برای مصارف کشاورزی استفاده می شود و بخشی هم به دریاچه ارومیه می ریزد.
معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست با بیان اینکه در همه جای دنیا مرسوم است وقتی خشکسالی اتفاق می افتد، مصارف را کم می کنند، ادامه داد: با تغییرات اقلیمی و کاهش بارش، به جای کاهش مصارف کشاورزی، از سهم دریاچه کم کردیم و با حفر چاه های غیرمجاز به کاهش سطح آب دریاچه دامن زده شد.
وی با بیان اینکه وضعیت فعلی دریاچه ارومیه هنوز تاثیر جدی بر معیشت کشاورزان منطقه نداشته است، اذعان داشت: دریاچه ارومیه در پایین دست است در حالیکه اراضی کشاورزی در بالادست قرار دارند بنابراین با برداشت حداکثر آب توسط کشاورزان، سطح دریاچه ارومیه کاهش یافته است بنابراین تاثیر منفی در معیشت کشاورزان نداشته مگر در دشت های بلافصل ( متصل به دریاچه) که مساله شوری خاک زمین های کشاورزی مطرح است.
باقرزاده کریمی تصریح کرد: برداشت بیش از اندازه از مخازن آب شیرین در اطراف دریاچه ارومیه باعث شده است تا آب شور جایگزین آب شیرین شود و خاک دشت های همجوار دریاچه ارومیه طعم شوری را بیشتر حس کنند.
مرگ دریاچه ارومیه یک عنوان غیرفنی است
وی با بیان اینکه دریاچه به منابع آبی و حیات وحش وابسته به آن اتلاق می شود، یادآور شد: جزایر، تالاب های اطراف و خود دریاچه ارومیه گونه های زیستی و جانوری متعددی نظیر فلامینگوها را در خود جای داده اند و تا زمانیکه تنوع زیستی در دریاچه ارومیه وجود دارد، نابودی و مرگ دریاچه مفهومی ندارد.
باقرزاده کریمی با بیان اینکه 12 تالاب آب شیرین در اطراف دریاچه ارومیه به ویژه جنوب دریاچه قرار دارد، خاطرنشان کرد: مجموعه تالاب های اطراف دریاچه کارکردهای خود را حفظ کرده اند.
وی با بیان اینکه مرگ دریاچه ارومیه یک عنوان غیرفنی است، اذعان داشت: دریاچه ارومیه می تواند احیا و بازیابی شود.
میزان شوری آب دریاچه ارومیه 400گرم در لیتر
معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست، متوسط میزان شوری آب دریاچه ارومیه را 85 تا 250 گرم در لیتر قبل از بروز خشکسالی اعلام کرد و افزود: میزان شوری آب دریاچه ارومیه به شدت افزایش پیدا کرده و به 400 گرم در لیتر رسیده است.
وی با اشاره به کاهش جمعیت " آرتیما " گونه منحصربه فرد دریاچه ارومیه، تاکید کرد: بروز این اتفاق می تواند زنگ خطری برای تنوع زیستی دریاچه باشد بنابراین نباید اجازه دهیم این گونه جانوری از بین برود.
باقرزاده کریمی با اشاره به توافقات انجام شده بین ایران و ژاپن برای انجام همکاری های زیست محیطی به ویژه در حوزه تالاب ها، گفت: همکاری ایران و ژاپن در حوزه تالاب ها سابقه طولانی دارد و از سال 2005 میلادی برای احیای تالاب انزلی همکاری این دو کشور آغاز شده است.
معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست، با اشاره به اظهار تمایل و علاقه مندی ژاپن برای همکاری در احیای دریاچه ارومیه، خاطرنشان کرد: هزینه و کمک هایی که ژاپن برای احیای دریاچه ارومیه انجام می دهد در مقایسه با تامین اعتبارات دولتی از محل منابع ملی بسیار ناچیز است اما همین اقدام ژاپن بیانگر حسن نیست آن کشور در حوزه زیست محیطی است.
وی با بیان اینکه پروژه هایی با (UNDP) برنامه عمران سازمان ملل برای احیای تالاب ها انجام می دهیم، تصریح کرد: در قالب این همکاری از مشاوران ملی و بین المللی برای احیای تالاب ها کمک و مشاوره می گیریم.
توسعه کشاورزی عامل اصلی محدودیت منابع آب دریاچه ارومیه
معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست، توسعه کشاورزی در منطقه را عامل اصلی محدودیت منابع آب دریاچه ارومیه عنوان کرد و افزود: راندمان آب در بخش کشاورزی در خوش بینانه ترین حالت 30 درصد است و بقیه آب هدر می رود.
باقرزاده کریمی ادامه داد: با توجه به میزان هدر رفت آب در بخش کشاورزی مهم است که روش های کشاورزی پایدار را ترویج کنیم که ملاحظات زیست محیطی در آن گنجانده شود تا میزان مصرف آب و استفاده از کودهای سمی را در بخش کشاورزی کاهش دهیم.
وی با اشاره به آغاز اجرای طرح کشاورزی پایدار در 40 روستای اطراف دریاچه ارومیه به صورت پایلوت، اذعان داشت: در این طرح روش های کشاورزی پایدار را با کمک متخصصان ترویج کردیم؛ جهاد کشاورزی استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی این طرح را مدیریت می کنند و محیط زیست نیز نسبت به حمایت های مالی و تسهیل گری اجرای طرح اقداماتی انجام داده است.
پایان پیام/
نظر شما