به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات شبستان، سید عباس صالحی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در آیین اختتامیه این نمایشگاه که عصر روز شنبه (۲۶ اردیبهشت ماه) در ضلع جنوبی مصلی بزرگ امام خمینی(ره) برگزار شد، به عنوان اولین سخنران اختتامیه پس از خیرمقدم به ناشران و اصحاب رسانه گزارشی مختصر از این نمایشگاه را ارائه داد. وی تقارن این مراسم را با جشن مبعث به فال نیک گرفت، گفت: اگر مبعث مبنایی برای تحول است که هست، امیدوارم امسال هم نمایشگاه کتاب نقطه عطفی در تاریخ نشر کشور باشد.
رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، سپس به دیدار مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب تهران اشاره کرد و گفت: از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ۹۶۲ هزار عنوان کتاب در ایران چاپ شده که در دیدار مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب تهران وقتی ایشان با آمارهای منتشر شده مواجه شدند دو نکته را در این خصوص فرمودند. اول اینکه این رقم با ظرفیت ایران فاصله دارد. دوم اینکه روی این آمار باید تبلیغ بیشتری شود. اگرچه صجبت از کیفیت آثار نمی کنیم اما با این حال ایران در رده هفدهم یا هجدهم چاپ در جهان است که نشان از نشاط حاکم بر این فضا دارد.
صالحی در ادامه به چند محور اصلی در نمایشگاه تهران اشاره کرد و افزود: نمایشگاه این دوره تفاوت اساسی با دورههای پیشین داشت. در درجه اول بحث ساختاری و مدیریتی آن بود که بر اساس رویکرد تدبیر و امید، اختیارات امور به دست اهل آن سپرده شد و امروز که در گام آخر و روز آخر نمایشگاه قرار داریم فکر میکنیم که از این تجربه به عنوان گام اول سربلند بیرون آمدیم.
صالحی سپس به «بین المللی» بودن نمایشگاه اشاره کرد و گفت: بحث دوم موضوع بخش بینالملل است که در این دوره از نمایشگاه پررنگتر ظاهر شده بود؛ حضور روسای نمایشگاههای کتاب پاریس، بولونیا و پکن و حضور وزرای فرهنگ کشورهای مختلف و همچنین نامگذاری هر یک از روزهای نمایشگاه کتاب تهران به نام یکی از کشورها و دهها فعالیت بینالمللی دیگر در این دوره، نمایشگاه کتاب تهران را به فرصتی بیبدیل برای توسعه تعاملات فرهنگی با محور «نشر و کتاب» تبدیل کرد.
وی در ادامه با ذکر آماری از فروش کتاب در نمایشگاه امسال و تاثیر این رویداد در تقویت بدنه نه چندان قوی صنعت نشر کشور، گفت: بر اساس آمارهایی که تا ظهر امروز به ما ارائه شده است، تنها از طریق تراکنشهای بانکی ۶۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان کتاب از نمایشگاه خریداری شده است، در حالی که در سال ۹۳ کل تراکنش مالی ۴۶ میلیارد تومان بود. ما البته پیشبینی میکنیم که فروش نمایشگاه تا پایان امروز که روز آخر این رویداد است، به ۷۰ میلیارد تومان بالغ شود که با توجه به تورم ۱۵ درصدی، ما حدود ۵۰ درصد رشد را در فروش کتاب تجربه کردهایم.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه صحبتهایش به بحث تاثیر فروش نمایشگاه کتاب در صنعت نشر اشاره کرد و گفت: براساس آخرین آماری که تا این لحظه به من رسیده است، با تراکنشهای بانک صادرات 66 میلیارد و چهارصدهزار تومان از طریق دستگاههای کارتخوان خرید شده است. این در حالی است که در سال گذشته کل تراکنش مالی 46 میلیارد تومان بوده است. به طور کلی میتوان گفت با در نظر گرفتن تورم پانزده درصدی، افزایش فروش پنجاه درصدی در کتابها داشتیم و اقتصاد نمایشگاه رو به جلو بوده است.
صالحی ادامه داد: در نمایشگاه کتاب امسال تفاهمنامههای جدی و خوبی در جهت فراهم شدن تسهیلات بازدیدکنندگان منعقد شد. امضای تفاهمنامه با شرکت پست و تخفیف چهل درصدی شرکت پست به ناشران از جمله این تسهیلات است که به معنی دسترسی ارزانتر مردم به کتاب خواهد بود.
وی افزود: تفاهمنامه با شرکت رجا به منظور احداث یک کتابخانه در هر قطار مسافربری که با عث دسترسی ده ها میلیون مسافر در صدها میلیون ساعت در سفر به کتاب و توسعه کتابخوانی خواهد بود.
معاون فرهنگی افزود: همچنین در حاشیه این نمایشگاه جلساتی صمیمی با میهمانان ویژه و اهالی فرهنگ و هنر برگزار شد. افرادی مثل دکتر لاریجانی رئیس مجلس، دکتر حداد عادل، دکتر ولایتی، مهندس چمران،حجت السلام علوی وزیر اطلاعات و رییس حوزه های قم از جمله این افراد بودند که در نشستهای رودررو با اهالی نشر از مسائل و مشکلات این حوزه مطلع شدند.
رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، افزود: تقویت حوزه خدماتی نمایشگاه هم در حوزه اطلاعرسانی و هم فضاهای محیطی از دیگر اقدامات مثبت این دوره از نمایشگاه بود. همچنین با تاکید وزارت ارشاد مدیریت منابع درآمدی در این دوره از نمایشگاه صورت گرفت که حذف بنهای رایگان از جمله این موارد مدیریتی بود.
صالحی اضافه کرد: براساس افکار سنجیهای روزانه 34 درصد بازدیدکنندگان و 36 درصد غرفهداران امسال رضایت نسبی بیشتری نسبت به سال گذشته نمایشگاه داشتند. اگرچه این دوره هم کم و کاستیهای خود را داشت ولی باید تلاش کنیم از کاستیها کم کنیم و به نقاط قوت نمایشگاه کتاب بیفزاییم.
وی در پایان با اشاره به مشارکت بیش از هفتاد سازمان در برگزاری نمایشگاه کتاب تهران از همه کسانی که در برگزاری این نمایشگاه نقش اساسی داشتند از جمله شهرداری تهران، نیروی انتظامی و دستگاههای امنیتی تشکر و قدردانی کرد.
نظر شما