به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، نشست «توسعه کمی و کیفی کتابخانه های مساجد» با حضور ابوالفضل هاشمی، مدیر کل کتابخانه های مساجد کشور، سعید غفاری دکترای علوم اطلاعات و دانش شناسی و عباس گیلوری، دکترای علوم اطلاعات و دانش شناسی ۲۴ اردیبهشت در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
در این نشست، هاشمی در رابطه با ابزار توسعه کتابخانه های مساجد گفت: توسعه در معنی لغوی و به عنوان یک اصطلاح به مجموعه ای از رفتارها گفته می شود که باعث رونق و اعتلای کار است. در حوزه کتابخانه ها هم بر اساس ابزارهایی که داریم به عنوان ابزارهای اندازه گیری معیارهایی را برای توسعه در نظر می گیریم.
وی گفت: توسعه در کنار عواملی که مهمترین عامل آن فرهنگ است، صورت می گیرد در این حوزه 3 عامل اعتقادات و ابزار و برنامه قرار دارد. در کتابخانه های مساجد توسعه کمی و کیفی هردو باهم مورد توجه است زیرا این دو مقوله ضروری است که با هم صورت گیرد، زیرا در کنار توسعه کمی باید ابزار مناسب برای توسعه کیفی را نیز در اختیار داشته باشیم.
هاشمی با اشاره به اینکه 11 هزار و 733 کتابخانه مسجد تحت پوشش ستاد عالی کانون های مساجد فعالیت می کنند، بیان کرد: بالغ 18 میلیون و 147 هزار جلد در کتابخانه های مساجد تحت پوشش کانون ها موجود است و یک میلیون و 200 هزار نفر عضو ثابت و نزدیک 2 میلیون نفر مراجعه کننده سالیانه به کتابخانه های مساجد وجود دارد.
وی با اشاره به فعالیت کتابخانه های باز گفت: بیش از 5 هزار کتابخانه باز وجود دارد که در شبستان مسجد با مدیریت نمازگزاران و اهالی مسجد اداره می شوند تا انگیزه ای برای ایجاد کتابخانه در مسجد باشند زیرا توسعه فرهنگی بدون کتابخانه مساجد و کتابخانه های محلی امکان پذیر نیست.
مدیر کل کتابخانه های مساجد کشور با اشاره به ویژگی های کتابخانه های مساجد بیان کرد: کتابخانه های مساجد با توجه به اینکه در کنار مسجد فعالیت دارند قداست مسجد را هم به همراه دارد برخی از رفتارهای ناشایست که امروز در برخی از فضاهای فرهنگی دیده می شود در کتابخانه های مساجد دیده نمی شود از طرفی بسیاری از خانواده ها به کتابخانه های مساجد اعتماد دارند و این کتابخانه ها توسط خود مردم ساخته و مدیریت و تجهیز می شوند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمارهای موجود از لحاظ کمی به حد قابل قبول رسیده ایم اما سیاست ما این است تا پایان افق 1404 با همکاری موسسات و نهادهای فرهنگی، ایران جزء 10 کشور برتر در حوزه فرهنگی قرار گیرد بنابراین ما باید ابزارهای توسعه برای کتابخانه های مساجد را در نظر بگیریم.
وی گفت: فرهنگ، دانش واطلاعات باید عادلانه در کشور توزیع شود و در واقع کتابخانه های مساجد در دورترین و کوچک ترین روستاهای کشور نیز نفوذ یافته است و برای مردم روستایی کتابخانه در نظر گرفته ایم به گونه ای که 42 درصد کتابخانه های مساجد در روستاها قرار دارند این نشان دهنده این است که ستاد عالی کانون های مساجد کشور به دنبال این است که عدالت فرهنگی و عدالت دانش و اطلاعات در کشور عادلانه توزیع شود.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره روستای دوستدار کتاب تصریح کرد: این جشنواره سال گذشته به همت معاونت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت و بیش از 580 روستا در این طرح شرکت و کتابخانه های بسیار خوب با ظرفیت بالا را شناسایی کردیم.
پایان پیام/
نظر شما