به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر مهدخت علوی بروجردی مدیر کل روابط عمومی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، چهارشنبه(23 اردیبهشت) در دومین جشنواره سلام در دانشکده علوم برگزار شد گفت: انتخاب این نام توسط مقام معطم رهبری وظیفه روابط عمومی ها را بیشتر می کند و بی شک روابط عمومی ها با نیروهایی که در اختیاردارند می توانند به تحقق این شعار در سال 94 کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه روابط عمومی ها به چهار شکل اداره می شوند افزود: الگوی اول، نمایندگی مطبوعات و تبلیغات است که در این روش روابط عمومی ها تنها پاسخگوی مطبوعات بوده و در این الگو صرفا منافع سازمان اهمیت داشته و مردم اولویت محسوب نمی شوند.
مشاور وزیر علوم تصریح کرد: در این روش روابط عمومی ها اجازه نمی دهند هیچ گونه خبر منفی از مجموعه خود منتشر شود و در این روش مدیران روابط عمومی معتقدند در ارتباط با مردم، گفتن حقیقت ضروری نیست.
وی ادامه داد: در الگوی دوم اطلاع رسانی که در کشور ما متداول تر است روابط عمومی ها راست و دروغ را تفکیک کرده و تنها بخشی از حقایق را به مردمی می گویند که در این روش مخاطب منفعل، ارتباط یک سویه و نظر سنجی وجود ندارد، زیرا خواسته و گفته مردم اهمیتی ندارد.
مدیر کل روابط عمومی وزارت علوم، اظهار کرد: در روش سوم، مردم در سازمان دیده می شوند و ارتباط متقابل نیز وجود دارد اما ارتباط ناهمسنگ است و اگر قرار باشد بین مردم و سازمان یکی انتخاب شود، انتخاب اصلی سازمان است.
وی با اشاره به اینکه این الگو ظاهرا مشارکت آمیز بوده اما در اصل سلطه جویانه و از دموکراسی به دور است اظهار کرد: در روش چهارم که بهترین روش برای اداره روابط عمومی ها است ارتباط ها دو سویه و همسنگ است و در این ارتباط، مردم دیده شده و به هر دو طرف اهمیت داده می شود و چنانچه لازم باشد از مردم عذرخواهی می شود.
وی با بیان اینکه مدیران روابط عمومی ها باید توجه داشته باشند که همواره باید رفتاری با محبت و دلگرم کننده با مردم داشته باشند زیرا تحقق همدلی و همزبانی با استفاده از این الگو به نتیجه می رسد، به تبلیغات برخی روابط عمومی ها اشاره کرد و یاد آور شد: اگر قرار است تبلیغاتی برای روابط عمومی ها انجام شود باید مخاطب را دارای عقل و درایت بدانیم.
پایان پیام/
نظر شما