به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، «محمد اللهیاری» معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه ها در این نشست هم اندیشی با اشاره به اهمیت مجموعه سازی کتابخانه ها در سراسر کشور در سال جاری، گفت: در این راستا بازنگری هایی بر فعالیت های خود انجام داده ایم. نهاد کتابخانه های عمومی کشور تلاش می کند نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان بالفعل و بالقوه خود را با توجه به اهدافی چون دسترسی سریع، آسان و عادلانه ایرانیان و فارسی زبانان به منابع اطلاعاتی برآورده کند. رده سنی کودک و نوجوان مهمترین دوره شکل گیری علایق و تمایلات افراد است و سیاست راهبری نهاد برای ترویج و توسعه کتابخوانی در کشور، تجهیز و تامین ویژه بخش کودک و نوجوان است. البته منابع این بخش با اختصاص اعتبارات بیشتری نسبت به موضوعات دیگر تامین خواهد شد.
وی با بیان اینکه دومین سیاست نهاد کتابخانه های عمومی کشور تامین منابع لازم برای پوشش تنوع زبانی در سراسر کشور است، توضیح داد: ما تلاش خود را می کنیم تا متناسب با زبان و پوشش اقوام در سطح کشور کتب مورد نیاز را تهیه و توزیع کنیم. سیاست سوم ما در نهاد تامین تنوع منابع بر اساس مولفه های مذهبی، بومی و قومی است. بر این اساس در هر منطقه مجموعه سازی متاثر از مولفه های مذهبی، بومی و قومی است و منابع مورد نیاز با تکیه بر این مولفه تهیه می شود. سیاست بعدی ما تهیه و تامین منابع مورد نیاز افراد با ناتوانی های جسمی است. با توجه به سیاست های نهاد برای ایجاد و توسعه بخش نابینایان و ناشنوایان، مجموعه سازی در این حوزه تابع مقررات کشوری است.
معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های کشور در ادامه گفت: سیاست های بعدی نهاد پیرامون منابع مرجع، دیجیتال و کمک آموزشی است. در حوزه منابع دیجیتال برای تجهیز و به روز آمدسازی بخش مرجع در کتابخانه های عمومی هرسال فهرست کتاب های مرجع با توجه به آثار جدید بروز می شود. همچنین در حوزه منابع دیجیتال نیز کتابخانه دیجیتال به عنوان یکی از کتابخانه های عمومی برای اعضا قابل دسترس و استفاده خواهد بود.
الهیاری در پایان بیان کرد: سیاست دیگر نهاد پیرامون نشریات و مطبوعات است. بر این اساس با توجه به اینکه نشریات و مطبوعات یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی هستند یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی کتابخانه ها نیز محسوب می شوند. همچنین تنوع و گستره نشریات و لزوم دسترس پذیر کردن آنها و توجه به کاهش هزینه ها نهاد را برای حرکت به سمت نشریات دیجیتال سوق می دهد.
«مهدی اشراقی» معاون اداری و مالی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در بخش دیگر این نشست در سخنانی گفت: بودجه نهاد در سالهای اخیر نه تنها افزایشی متناسب با رشد بودجه کشور نداشته بلکه با کاهش هم روبرو بوده است. بودجه نهاد در فصل پنجم دیده می شده که در فصل پنجم غالبا افزایش بودجه های کشور بیشتر از 3 تا 5 درصد نخواهد بود. منتهی ما در فصل پنج بودجه می گرفتیم و در فصل یک حقوق و مزایا دریافت می کردیم. حقوق و مزایایی که پرداخت می کردیم باتوجه به ضریب حقوق در سالهای مختلف متفاوت بوده و بین 20 تا 30 درصد افزایش حقوق بوده است. بنابراین برای پرداخت حقوق و مزایا با کمبود منابع روبرو بودیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال 94 با هماهنگی هایی که انجام گرفت و زحماتی که بسیاری از مدیران استانها کشیدند بودجه نهاد 20 الی 22 درصد افزایش داشت. بر این اساس ما 22 درصد در بخش عمرانی و بودجه جاری افزایش گرفتیم و امیدواریم که به صورت مطلوبی بتوانیم از این منابع استفاده کنیم. کار مهم و اساسی دیگری که انجام گرفت مساله نیم درصد درآمد شهرداری ها بود که در سال قبل در حدود 180 تا 190 میلیارد تومان طلب داشتیم آن را وصول نکردیم. البته این موضوع فقط برای سال 93 نبود بلکه برای سال های 92، 91 و 90 هم طلب هایی باقی مانده است.
معاون اداری و مالی نهاد کتابخانه های عمومی کشور تصریح کرد: از سال 83 که نهاد تاسیس شده است تا سال 92 چیزی حدود 640 میلیارد تومان نهاد کتابخانه ها از شهرداری طلب دارد. اقداماتی که انجام دادیم این بود که از طریق مراجع قضایی و گرفتن وکیل برای 17 الی 18 شهر ما اقدام کردیم که برخی به نتیجه رسیده، برای برخی رای صادر شده و برخی هم در شرف بررسی است. مساله دیگر که اتفاق افتاد این بود که در سال قبل دولت لایحه ای را به مجلس ارسال کرده بود درباره تنظیم مقررات مالی دولت که ما در روزهای آخر سال بود که ما اقدام کردیم که استقبال خوبی از سوی کمیسیون تلفیق و برنامه بودجه مجلس صورت گرفت و شهرداری ها ملزم شدند به پرداخت این نیم درصد و در صورت خودداری از پرداخت آن خزانه دار کل کشور موظف شد تا از بودجه ای که مقرر است در اختیار شهرداری قرار بگیرد به نهاد پرداخت کند.
وی در پایان گفت: در این خصوص و در اواخر سال با اینکه این قانون ابلاغ نشده بود اما با ابلاغ دبیرکل نهاد اعلام شد که طلب نهاد از کتابخانه ها از طریق خزانه دار کل کشور قابل وصول است.
پایان پیام/
نظر شما