تاکید بر فرهنگ سازی و حفظ و حراست از میراث فرهنگی

خبرگزاری شبستان: مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بر فرهنگ سازی و حفظ و حراست از این میراث گرانبها تاکید کرد.

سید محمد حسینی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به اهمیت حفظ و حراست از میراث فرهنگی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اراک گفت: این میراث به جا مانده از گذشتگان تاریخ و هویت دینی و فرهنگی گذشته ما را نشان می دهد و باید به درستی از آنها حفاظت کرد و آن را به آیندگان تحویل داد.

وی با اشاره به اینکه این اداره کل در راستای حفاظت از میراث فرهنگی و معرفی آن به افراد و همچنین نگهداری آن برای نسل های آینده تلاش های فراوانی می کند، بیان کرد: برگزار اردوها، جشنواره ها، همایش ها، کلاس های آموزشی و بازدیدهای استانی و ملی برای افراد مختلف از جمله برنامه های این اداره کل است.

حسینی ادامه داد: همه باید در این راستا تلاش کنند چرا که حفظ و حراست از ارزش های تاریخی و معنوی که نمادی از فرهنگ و تاریخ ما است وظیفه همگانی است و میراث فرهنگی به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد.

برگزاری نخستین جشنواره ملی عکس "بازار اراک" در اراک

این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره ملی عکس بازار اراک، گفت: این جشنواره راهی موثر در راستای شناساندن این اثر تاریخی و معنوی به جامعه است.

وی خاطر نشان کرد: این اداره کل با همکاری انجمن عکاسان استان مرکزی نخستین جشنواره ملی عکس "بازار اراک" را با هدف فرهنگ سازی، حفظ و نگهداری از میراث فرهنگی، جهت ایجاد فضایی برای همگرایی در مشارکت و حفظ بازار اراک به عنوان یکی از شاخصه‌های میراث فرهنگی استان مرکزی برگزار می کند.

 حسینی گسترش اطلاعات تصویری از بازارهای کشور و خصوصا بازار اراک، انعکاس تصویری بازار اراک به عنوان یکی از تاثیر گذار ترین المان شهری در زندگی مردم گذشته و حال، ایجاد زمینه مشارکت عامه مردم در ثبت تصویری بازار اراک و آسیب شناسی و احیای هویت واقعی بازار اراک و باز نشانی نقش و کار کردهای بازار اراک را از جمله اهداف برگزاری این جشنواره دانست.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشتگری استان مرکزی ادامه داد: ارائه تصویری از بازار اراک و حاشیه‌های آن، نقش عوامل انسانی و کاربرد های مختلف بر تغییر اصالت بازار، ارزش‌های معماری فرهنگی و اجتماعی بازار، نقش فرهنگی بازار در کاهش آسیب های اجتماعی، تاثیر نوسازی بر اصالت و قدمت بازار اراک، تاثیرات منفی رکود سراها و کاروانسراها به عنوان قلب تپنده شهر و تاثیراحتمالی وقایع طبیعی بر بناهای تاریخی و تعمیم آن به بازار از موضوعات قابل ارایه در این جشنواره است.

وی با بیان اینکه این جشنواره در دو بخش حضوری و غیره حضوری و جنبی برگزار می شود، خاطر نشان کرد: بخش حضوری بین عکاسان به صورت حضوری و در مدت سه روز انجام می شود و در بخش غیر حضوری نیز عکس های مورد پذیرش است که مربوط به بازار اراک باشد.

 این مقام مسئول اظهار کرد: بخش جنبی عکس های تاریخی با المان بازار و در فضای بازار سنتی اراک به صورت مستند و یا آلبوم خانوادگی عکاسی شده است. لازم بذکر است اصل عکس ها و یا نگاتیو آن ها بعد از تهیه نسخه دیجیتالی به صاحبان آثار بازگردانده می شود.

 وی خاطر نشان کرد: شرکت در این جشنواره برای تمام عکاسان حرفه‌ای و آماتور آزاد است و به منظور ارتقای کیفیت عکس‌های ارسالی برای جشنواره، دو اردوی عکاسی برای عکاسان استان مرکزی و یک اردو برای عکاسان دیگر شهرهای کشور که مایل به شرکت در بخش حضوری جشنواره هستند برگزار خواهد شد.

حسینی متقاضیان بومی و غیر بومی شرکت در اردوها باید رزومهٔ هنری خود را در قالب فایل word به انضمام 7 قطعه عکس از بازار های تاریخی ایران ترجیحا بازار اراک و فرم تکمیل شده شرکت در اردو ها را برای دبیرخانه ارسال نمایند تا با نظر هیات انتخاب برای شرکت در بخش حضوری جشنواره از آنان دعوت به عمل آید.

این مقام مسئول ادامه داد: اردوهای عکاسی برای عکاسان بومی 28 اردیبهشت  و 20 خرداد ماه ۹۴، پذیرش و ثبت نام عکاسان غیر بومی : عصر 28 تیر ماه  ۹۴، اردوهای عکاسی برای عکاسان مدعو  29 تا 31 تیر ماه  ۹۴، آخرین مهلت ارسال آثار بخش غیر حضوری: پایان ساعت اداری روز 28تیر ماه ۹۴، آخرین مهلت ارسال آثار بخش حضوری: پایان ساعت اداری روز 30تیر ماه ۹۴، داوری و انتخاب آثار: 29 و 30 تیر ماه ۹۴، اختتامیه، افتتاح نمایشگاه و اهدای جوایز نیز ۳۱ تیرماه ۹۴ است.

 

بازار تاریخی اراک نگینی بر شهر اراک

 

 بازار اراک یکی از بناهای نخستین شهر اراک است که شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها و کاراوانسراها در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد "نام قدیم اراک" بنیان گذاشته شد.

 این بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دو مسیر شمالی، جنوبی و شرقی، غربی است که از ۴ جهت به دروازه‌های قدیم شهر متصل می‌شده است و به نوعی استراتژیک‌ترین نقطه شهر در زمان‌های گذشته بوده است.

تاریخ شکل گیری و ساخت بازار به دوران ساخت شهر قدیم سلطان آباد باز می‌گردد و در واقع تاریخ ساخت بازار شهر با تاریخ ساخت شهر یکی است،

بنای اولیه این بازار را حاکم وقت اراک (سپهدار اعظم) که نام مسجد و مدرسه‌ای "  مدرسه سپهداری"در بازار نیز به نام وی می‌باشد در اوایل قرن ۱۳ گذاشت.

مجموعه بازار اراک بر اساس طرحی از پیش اندیشیده احداث شده است و بر خلاف بازارهای دیگر مسیر آن به صورت آزاد و منحنی نیست، بلکه مسیرها منطم و دارای تقارن هندسی هستند. راسته بازار با گذرهای متعددی که آن را قطع می‌کند اساس بافت شطرنجی شهر سلطان آباد قدیم را ساخته بود.

بازار دارای دو مسیر شرقی غربی و شمالی جنوبی است که از چهار جهت به دروازه‌های قدیم شهر متصل می‌شد، بنابراین ورودی شهر از چهارسو از بازار آغاز می شده است. این مرکز تبادل اقتصادی به نحوه در شهر استقرار یافته که به عنوان محصور اصلی کالبد شهر بر تمام شهر اشراف داشته است.

 

پایان پیام/

کد خبر 457732

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha