خبرگزاری شبستان؛ خراسان شمالی: تعداد زیادی از مدارس کشور یا تخریبی است و یا نیاز به مقاوم سازی دارد، این گفته ای است که اکثر مسئولان وزارت آموزش و پرورش و نوسازی مدارس کشور بارها در گفته های خود به آن اذعان داشته اند. بر همین اساس سید احمد حسینی تبار، رئیس بهداشت محیط و ایمنی مدارس وزارت آموزش و پرورش در سخنان خود ضمن هشدار نسبت به مشکلات ایمنی مدارس بیان داشته که بیشتر مدارس کشور بالای ۳۰ سال عمر دارند و کهنگی و دیرساز بودن مدارس را یکی از مهمترین مشکلات پیش روی وزارت اعلام کرده که با توجه به معماری قدیمی از ایمنی مناسب برخوردار نیستند.
این مسئول با بیان اینکه در مدرسهای که مهندسی ساز است، بر اساس پهنه بندی خطر منطقه، برآورد فنی، لحاظ شده و ایمن است، رعایت استاندارد و آیین نامههای موجود توسط مدارس را مهم دانسته و اعتقاد دارد: مدارسی که در ۱۰ سال گذشته ساخته شده است، میتواند ایمن باشد.
این در حالی است که مرتضی رئیسی، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور نیز در بیانات مکرر خود اعلام کرده اند که یکسوم مدارس کشور نیازمند مقاومسازی و تعدادی هم نیازمند تخریب و بازسازی است.
وی بیان داشت: هم اکنون وضعیت مدارس کشور از لحاظ سرانه بهترین وضعیت را دارد ولی به این معنی نیست که مشکلی در این حوزه نباشد.
رئیسی، وجود مدارس غیراستاندارد را از دیگر مشکلات برشمرده و تصریح کرد: بر اساس مصوبه مجلس هفتم که اعتبارات خوبی برای بازسازی و مقاومسازی مدارس اختصاص یافت، ایمنی مدارس افزایش پیدا کرد.
این مسئول یادآور شد: قبل از مصوبه مجلس هفتم در سال 85، تنها یکسوم دانشآموزان در مدارس ایمن مشغول به تحصیل بودند ولی تا پایان سال 93 به دوسوم افزایش یافت.
این در حالی است که وضعیت این مدارس تخریبی و خشتی و گلی در استان خراسان شمالی به مراتب شاید نامطلوب تر از سایر استان ها و پایین تر از میانگین کشوری است و نیازمند توجه بیشتر در این زمینه است.
محمدرضا معنوی، مدیر آموزش و پرورش شهرستان بجنورد با بیان اینکه بنای ۳۰ درصد از مدارس شهرستان بجنورد تخریبی است، اظهار داشت: یکسوم دیگر از مدارس این شهرستان نیز نیاز به نگهداری و مقام سازی دارد و تنها یکسوم از فضای آموزشی این شهرستان نوساز است.
وی افزود: بر اساس رایزنیهای انجامشده با استانداری، دهیاران مجاز شده اند 30 تا 50 میلیون ریال از اعتبارات دهیاری را در مدارس بالای 50 دانشآموز هزینه کنند که از این محل نیز تاکنون دو میلیارد ریال به بهسازی مدارس روستایی شهرستان کمک شده است.
ابوالقاسم بابایی، مدیرکل نوسازی، تجهیز و توسعه مدارس خراسان شمالی نیز تعداد مدارس تخریبی بر اساس قانون تخریب و بازسازی را 2 هزار و 544 کلاس درس برشمرد و افزود: در سال 85 ملاک عمل برای مقاوم سازی 952 کلاس درس قرار گرفت و شناسنامه فنی فضا که در سال 90 دوباره برداشته شد و بر اساس تعریف جدید و معیارهای فنی و مهندسی آمار دستخوش تغییر قرار گرفت.
بابایی یادآور شد: بر اساس آخرین وضع موجود که بر اساس شناسنامه فنی جدید است کل فضاهای آموزشی هزار و 489 فضای آموزشی با 7 هزارو230کلاس درس است که اگر این فضاها را بر اساس فضاهای تخریبی و مقاوم سازی و مستحکم و نوع ساختمانها تقسم بندی کنیم شامل خشتی، آجری، بلوک سیمانی، سنگی و بتنی فولادی است که با وضعیتی که داریم 25 درصد مدارس ما فرسوده و 48 درصد نیاز به مقاوم سازی دارد و 5/27 درصد مستحکم هستند که بر اساس آخرین آمار از دو هزار و 540 کلاس 900 کلاس درس عملیاتی شده و 571 کلاس درس از آمار حذف نشده است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم این آمار را بر اساس اعتباری و قانون محاسبه کنیم و این آمار را کم نکنیم، فضای تخریبی 18 درصد، نیاز به مقاوم سازی 52 درصد و مستحکم 30 درصد است.
بابایی، با اشاره به اینکه اولویت ما در ساخت و ساز نگاه ویژه به مدارس خشتی و گلی در استان است، اظهارداشت: در شناسنامه فنی، فضای 52 ساختمان که 3/3 درصد از کل فضاها را به خود اختصاص میدهد، خشتی و گلی است که بیشترین فضاهای خشتی و گلی مربوط به شهرستانهای مانه و سملقان و راز و جرگلان است.
وی با بیان اینکه استانهای برخوردار از تمام ظرفیت ها برای احداث مدارس استفاده میکنند، اظهارداشت: محرومیت استان و عقب ماندگی در برخی از شاخص ها در نوسازی نیز تأثیرگذار بوده و تاکنون سهم چندانی از استان و ظرفیت خیرین برای تخریب و بازسازی مدارس جذب نشده است.
وی با بیان اینکه تاکنون 600 کلاس درس در استان مقاوم سازی شده است، گفت: در حال حاضر از دوهزار و 500 کلاس درس 900 کلاس تحویل داده شده و بقیه در دست اقدام و 221 کلاس درس نیز نیمه تمام است.
سید محمد لنگری، مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی نیز با بیان اینکه در حال حاضر دو سوم مدارس سطح استان تخریبی بوده و می بایست هر چه سریع تر در این زمینه اقدام شود، اظهارداشت: وجود مدارس تخریبی یكی از نگرانی های آموزش و پرورش و خانواده ها است كه باید این نگرانی رفع شود.
وی افزود: طبق استانداردها و مقررات ملی ساختمان، حداقل عمر مفید برای ساختمان های امروزی ۵۰ سال است و به شرط رعایت كامل استانداردهای ساختمان سازی در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله مقاومت دارند.
لنگری با اشاره به وجود هزار و 540 کلاس تخریبی در این استان، اظهار داشت: این در حالی است که طبق شناسنامه فنی مدارس، هزار کلاس نیز نیاز به مقاوم سازی داشتند که در این مدت تنها 600 کلاس مقاوم سازی شده است.
وی با بیان اینکه فقط 30 درصد کلاس های درس این استان از استحکام لازم برخورداراست، خاطرنشان کرد: هم اکنون 18 درصد کلاس ها کاملا تخریبی بوده و 52 درصد نیز نیاز به مقاوم سازی دارد.
لنگری همچنین از هزینه کرد 550 میلیارد ریال اعتبار برای تعمیرات مدارس و 450 میلیارد ریال اعتبار برای تجهیزات در سال گذشته خبر داد.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی در ادامه به نتیجه مطلوب کسب شده در سفر اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به استان اشاره کرد و گفت: در نتیجه این سفر همه قانع شدند که با عنایت به توجه کمتر مسئولان به خراسان شمالی در چند سال اخیر، برخی حوزه های آموزش و پرورش همانند یک سال گذشته، نیازمند توجه ویژه تری است.
وی با اشاره به نامطلوب بودن وضعیت زیرساختی استان در حوزه آموزشی، افزود: این در حالی است که علیرغم این کمبودها، رتبه های بسیار خوبی در برخی حوزه ها از قبیل المپیادها، کنکور و انسداد بی سوادی شاهد بوده ایم.
لنگری متذکر شد: در همین راستا در نتیجه این سفر و نشستی که با وزیر آموزش و پرورش برگزار شده مقرر شد تمامی عقب ماندگی سنتی باقی مانده استان به ویژه در مناطق محروم مرزی رفع شود.
وی اظهارداشت: بر این اساس طی دو سال تمامی فضاهای خشتی و گلی مدارس استان برچیده خواهد شد که دستاورد بزرگی است.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی یادآور شد: هم اکنون آماری از تعداد مدارس خشتی و گلی استان داریم ولی برای به دست آوردن آمار دقیق تر به تمامی روسای ادارات شهرستان ها اعلام شده تا آمار دقیق این مدارس را مشخص کنند، تا فضاهای مورد نیاز ساخت و ساز شناسایی و به تهران اعلام شود تا طی این دو سال برچیده شوند.
وی تصریح کرد: روسای آموزش و پرورش شهرستان ها موظف شده اند تعداد روستاهای دارای این مدارس را به همراه دانش اموزان موجود و تعداد دانش آموزی که طی پنج سال آینده خواهند داشت را به ما اعلام کنند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین وزیر آموزش و پرورش برای تعمیر و نگهداری مدارس نیز اعتبار ویژه ای در نظر گرفته است.
لنگری با اشاره به هزینه کرد 5/5 میلیارد تومان اعتبار برای تعمیرات مدارس و خرید 6 میلیارد تومان تجهیزات برای مدارس طی سال گذشته، متذکر شد: با این وجود به دلیل کمبودهای فراوان در مدارس هیچ نمودی از این هزینه کردها دیده نمی شود.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با قول مساعد اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و حمایت های وزارت آموزش و پرورش، مشکل فضاهای تخریبی و خشتی و گلی بودن مدارس در استان حل شود و از وضعیت مطلوب تری در استان برخوردار باشیم که شایسته دانش اموزان توانمند استان باشد.
پایان پیام/
نظر شما