نیره توکلی، جامعه شناس با اشاره به اینکه مصرف مخدرهای صنعتی فرد را به جنایت و نابودی می کشاند، گفت: مشکلات و معضلات جامعه از جمله اعتیاد نباید به هیچ عنوان انکار شود بلکه با آگاهی دادن به مردم و هوشیار کردن آنها نسبت به مساله در جهت پیشگیری گام برداشت بنابراین همکاری سازمانهای مردم نهاد لازم است؛ بیش از همه مورد توجه قرار گیرد.
وی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر را راهکاری بسیار موثر جهت پیشگیری از اعتیاد برشمرد و ابراز امیدواری کرد که در سایر آسیبهای اجتماعی نیز این رویکرد مورد توجه قرار گیرد و اجرایی شود.
این جامعهشناس با اشاره به افزایش سهم سازمانهای مردم نهاد در دولت کنونی نسبت به دولتهای گذشته افزود: تعداد زیادی از این سازمانها با همکاری مردم راه اندازی شده و بدون هیچ چشم داشتی خدمات وسیع جهت پیشگیري از اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر انجام دادهاند. ترک اعتیاد و درمان آن هزینههای زیادی برای خانواده معتادان به همراه دارد و سازمانهای مردم نهاد موفق به کمک در این شرایط بودهاند.
توکلی با تاکید بر تقویت و حمایت سازمانهای مردم نهاد گفت: موضوع اعتیاد و آمار آن به هیچ عنوان نباید انکار شود. برخی معتقدند ارائه آمار سیاه نمایی وضعیت کشور است در حالی که چنین نیست بلکه باید با اعلام آمار شرایط، وضعیت و راهکارهای پیشگیری و مبارزه را فراهم ساخت.
وی با اشاره به اعتیاد دختران و زنان گفت: بسیاری از زنان معتاد از طریق همسران خود گرفتار معضل مواد مخدر شدهاند و میتوان آنها را معتاد درجه دو دانست. سرپرست معتاد خانواده و از هم پاشیدگی خانوادهها از جمله علل اعتیاد زنان به شمار می رود.
این جامعه شناس با اشاره به موضوع روانگردانها افزود: اعتیاد به مواد مخدر صنعتی و روان گردانها در میان زنان شیوع بیشتری دارد و این مساله بیشتر به دلیل کسب زیبایی و لاغری و ... به وقوع پیوسته است. باید آگاهیها را در این زمینه افرایش و به روزرسانی کرد که بتوانیم مانع از اعتیاد ناآگانه جوانان و زنان به انواع محرکها شویم.
توکلی با بیان اینکه اقدامات فرهنگی صورت گرفته متناسب با تبلیغ انواع قرصهای لاغری و محرکها کافی نیست، ادامه داد: اعتیاد مبنایی برای گسترش ایدز به شمار می رود. پیشگیریها باید از سطح مدارس آغاز شود. بخش اعظمی از گسترش ایدز در گروههای معتاد در نبود آموزشهای لازم صورت می گیرد.
وی در مورد عوارض انواع روانگردانها اظهارداشت: بارها در کتابها، رسانهها در مورد عوارض این مواد صحبت شده است ولی در دسترس بودن و ارزان بودن این مواد چالشی جدی به شمار میرود. لذا این مساله موید آن بوده که میزان آگاهیهای مردم را جهت پیشگیری ارتقاء دهیم.
این جامعهشناس با اشاره به عوارض چندصد برابری مصرف مواد مخدر صنعتی نسبت به سنتی گفت: مصرف این مواد جوان را در مدت کوتاهی پیر می کند. قوای مغزی را تحلیل و فرد را به جنایت و نابودی می کشاند. مواد مخدر صنعتی یکی از بزرگترين مصیبهای وارده به خانوادهها به شمار می رود و بلایی خانمان برانداز است. لذا دولت و مسئولین موظفند در جهت ارتقاء آگاهی جوانان و در عین حال افزایش شادی مردم وارد عرصه عمل شوند.
توکلی افشاگری آمار را گام موثر در پیشگیری از ایدز و اعتیاد عنوان داشت و گفت: ایجاد و گسترش مراکز تفریحی و ورزشی برای قشرهای آسیب پذیر جامعه امری ضروری است. به جای اینکه با سیاستهای غلط جوانان را از تفریحات سالم دور کنیم باید محل هایی را نظارت کافی برای تفریح آنها فراهم سازیم.
وی با اشاره به اینکه کمبود شادی در جامعه سبب زیرزمینی شدن آن و گسترش آسیبهای اجتماعی همچون ایدز و اعتیاد میشود، تصریح کرد: وقتی فاصله فضای عمومی و خصوصی زیاد شود و با آزادیهای مشروع و سالم با خشونت رفتار شود. همه شادی ها به پشت درهای بسته میرود و با فحشاء، ایدز، اعتیاد و انواع بزهکاریها را مواجه خواهیم بود.
این جامعه شناس با بیان اینکه حل کردن ظاهری مساله همچون تمیز کردن خانه و جمع کردن آشغالها به زیر فرش است، تاکید کرد: بسیاری از فعالیتها و تفریحات میتواند در جلوی چشم جامعه و بنا بر ارزشها انجام شود و بر روی آن نظارت داشت ولی سرکوب این مساله عوارض جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. باید به این موضوع توجه کرد که روابط و تفریحات، جلوی جامعه بزه را کاهش میدهد.
توکلی تصریح کرد: مسئولین برای کاهش آسیبهای اجتماعی و اعتیاد به جای تفکیک جنسیتی و بگیر و ببندد باید به دنیال روابط تنظیم و کنترل شده و افزایش شادی جوانان باشند. روابط باید جلوی چشم جامعه باشد تا بتوانیم از بزهکاری جلوگیری کنیم.
وی افزود: برخورد ریشهای با قاچاقچیان لازم است و هزینه جرم برای قانون شکنان باید بیشتر شود و مبارزه با باندهای مافیا بیشتر انجام گیرد.
این جامعهشناس در پایان با اشاره به ضرورت استفاده از نظرات گروههایی همچون روانشناسان و جامعه شناسان توسط پلیس و سایر سازمانها جهت مبارزه و پیشگیری از اعتیاد، خاطر نشان کرد: سازمانهای مردم نهاد در برخی دولت ها به درستی و جامع حمایت نشده اند که توجه به این مساله در اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر ضرورت دارد.
پایان پیام/
نظر شما