به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، «حامد میرزابابایی» مدیر کمیته بین الملل نمایشگاه کتاب در یک نشست با خبرنگاران در نمایشگاه کتاب پیرامون ارائه بن در این دوره از نمایشگاه کتاب گفت: اتفاقی که در سال های گذشته افتاده، این است که فروش بخش بینالملل از چند ناحیه آسیب جدی دیده است، اول؛ مساله نوسان نرخ ارز است، به نحوی این نوسان شکل گرفت که اگر در یک نمایشگاه به طور مثال یک میلیارد تومان کتاب به فروش میرفت، معادل یک میلیون دلار کتاب خارجی بود، به فاصله یکسال اگر همان یک میلیارد تومان به فروش میرفت، معادل 300 هزار دلار تزریق کتاب به کتابخانهها بود. این موضوع یادشده یعنی 70 درصد کاهش فروش و تزریق منابع خارجی به کتابخانهها، اما اتفاق بدتر از این بود، بودجههای انقباضی دولت باعث میشد آن یک میلیارد تومان همان یک میلیارد نباشد، پس کاهش تزریق منابع بیش از 70 درصد بود و اتفاق بدتر دیگر اینکه بخش ارزی نمایشگاه حذف شد.
وی افزود: این مسائل وضعیت را به جایی رساند که خود دانشگاه آزاد، وزارت بهداشت به تکاپو افتادند که به دلیل فقر فرهنگی در دسترسی به منابع اورجینال و دست اول بود، ایدهای مطرح شد که اینها بیایند و مشارکت کنند در تأمین کتاب، این ایده از جانب آقای صالحی برای اولین بار مطرح شد.
راه اندازی طرح جمع آوری فساد در بخش بین الملل نمایشگاه
مدیر بخش بینالملل نمایشگاه کتاب تأکید کرد: این اتفاق یک اتفاق نادر و برای اولین بار است که رخ میدهد و ما از آبانماه پیگیری کردیم و با نهادهای مختلف مذاکراتی صورت گرفت، نهادهایی از قبیل وزارت علوم، بهداشت، دانشگاه آزاد و غیره. جلسات متعدد منجر به این شد که آنها رغبت کنند به آوردن پول برای مشارکت در تأمین منابع خارجی خودشان، یعنی اینها منابع خود را برای تأمین منابع خارجی خودشان تعیین میکنند و منابع داخلی را به دانشگاهها اعلام کرده بودند، خرید عمومی از دانشگاهها انجام شده، اما پول مضاعفی را قرار دادند تا کتابخانههای خود را برای تجهیز کتابهای اورجینال تأمین کنند. از این رو سالن بن کارت راهاندازی شد. طرحی ریخته شد، تا حداقلی از فسادها جمعآوری شود، چون طرح ما فسادآور نیست و ما به این طرح افتخار میکنیم.
وی در این باره توضیح داد: ما در سالن بن کارت، بخش صحتسنجی داریم که در آنجا کتابها به دقت صحتسنجی میشوند و دقیقاً براساس خواسته وزارت بهداشت که کتابها باید مربوط به سال 2012 به بعد باشد و دانشگاه آزاد که کتابها باید مربوط به 2011 به بعد باشد، سقف خرید واحدها در نرمافزار مشخص شده است. کتابهایی که اطلاعات کتابشناختی آنها اعتبارسنجی شده در آنجا عرضه میشود، پس از صحتسنجی اتفاقی که میافتد این است که براساس حجم آورده دانشگاه، پول پرداخت کرده و بعد حجم مشارکت و تخفیف ناشر کم میشود و بعد وزارت ارشاد باقی آن را جبران میکند. در حال حاضر کتابها با تخفیف 50 درصد خریداری میشود، البته با مشارکت وزارت ارشاد، سازمان تابعه و ناشر و بعد از اینکه کتابها تهیه شد بر آنها مهر زده میشود تا قابل رجوع نباشد، این روش میتواند الگوی ارشاد قرار گیرد و حتی برای دیگر سازمانها نیز از چند ناحیه مورد توجه است.
میرزابابایی خاطرنشان کرد: تاکید وزیر ارشاد بر این است که باید حمایت از موسسات انجام شود نه افراد، ما فکر میکنیم بنی که به اهل قلم و اساتید میدهند برای یک نفر است، اما وقتی همان بن را به موسسه میدهند چند نفر میتوانند از آن کتاب کتابخانه استفاده کنند. مورد دیگر اینکه کتاب خریداری شده، مهر میخورد و ما میتوانیم بگوییم بن خرج کتاب نشده است. بسیار تلاش شده برای تأمین نرمافزار، حتی جلساتی با بانک و وزارت ارشاد و ناشرین برگزار شد، اما یکی از مواردی که ما را دلخور میکند، وزارت علوم است که چرا همکاری نکرد.
بن برای حمایت از ناشر نیست بلکه برای حمایت از خریدار است
وی با اشاره به این سوال که چرا ارشاد پول خرج بخش بینالملل میکند و از بخش نشر خارجی حمایت میکند و نه داخلی؟، پاسخ داد: بن برای حمایت از ناشر نیست بلکه برای حمایت از خریدار است. بن برای تسهیل در دسترسی مشتری به کتاب است، نه حمایت از ناشر، حمایت از ناشر از گذشته با دادن کاغذ انجام می شد و پس از آن که جمع شد، به خرید کتاب انجام میشود نه بن، بن برای حمایت از دانشجوست و حمایت از خریدار کتاب است. بن برای تسهیل دسترسی به کتاب است، پس بنابراین اینکه چرا از نشر داخلی حمایت نمیکنیم ربطی به بن ندارد.
مدیر کمیته بینالملل بیان کرد: ما هیچ پولی را صرف حمایت از ناشران خارجی نمیکنیم، بلکه سیستمی طراحی کردهایم تا مستقیماً نهادهای علمی کشور بتوانند از تازهترین منابع علمی برخوردار شوند. مساله بن، راهکاری برای حمایت از طلاب، دانشجویان و پژوهشگران در قانون تعریف شده است نه مسالهای برای حمایت از ناشر. وزارت ارشاد در سالهای گذشته برای حمایت از ناشران مساله اعطای کاغذ را در دستور کار قرار داد و بعد از آن هم به موضوع خرید کتاب پرداخت که حتی همین مساله هم هیچگاه در بخش بینالملل وجود نداشته؛ یعنی با خرید کتاب از ناشران فعال در حوزه بینالملل حمایت نشده است. بنابراین من خواهش میکنم که همه مدیران کمیتههای دیگر نمایشگاه و مسئولان نسبت به مساله بن و حمایت ناشر به وسیله آن دچار سوء تعبیر نشوند.
ابراز ناراحتی از عرضه نسخههای کتاب افست در سالن بخش دانشگاهی
وی به برخی اظهارنظرهای مدیران بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب و اظهارنظر آنها مبنی بر اینکه سیستم جدید خرید کتاب در بخش بینالملل به آنها لطمه زده است و باید یارانه حمایتی از بخش بینالملل به آن بخش منتقل شود، اشاره کرد و گفت: آمار گردش دستگاههای «POS» نشان میدهد که بالاترین چرخه مالی در نمایشگاه در بخش دانشگاهی صورت گرفته است. این در حالی است که آنچه در آنجا عرضه میشود، انبوهی است از کتابهای کپی شده از روی نسخههای خارجی که در بخش بینالملل به صورت اورجینال و با حمایت فروخته میشود. متاسفم که باید بگویم ناشران دانشگاهی با دست خالی کتابهای اصل خارجی را یک نسخه میخرند و افست آن را با چندین برابر افزایش قیمت نسبت به هزینه تمام شده برای تهیه آن و البته چندین برابر قیمت کمتر از نسخه اورجینال به فروش میرسانند و بعد هم اعتراض میکنند که چرا بن خرید کتاب و یا یارانه حمایتی خرید کتاب به بخش آنها تعلق نمیگیرد.
میرزابابایی در پایان تاکید کرد: نمیدانم چرا در طول سالهای گذشته با وجود اینکه عرضه نسخههای کتاب افست در نمایشگاه ممنوع بوده، جلوی عرضه و فروش این آثار گرفته نشده است و چرا هیات رسیدگی به تخلفات نمایشگاه به آنها برای این مساله فشار نیاورده است و رضایت داده تا دانشجویان و دانشگاهیان با بن کارتهایی که در اختیار دارند، این آثار را بخرند؟ نمیدانم چرا اجازه دادهاند تا سالن بخش دانشگاهی تبدیل به جایی مانند هنگکنگ و یا تایوان شود!
پایان پیام/
نظر شما