به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، ششمین همایش رویت هلال و تقویم همزمان با نشست مقدماتی همایش بین المللی فقهی نجومی رویت هلال امروز (17 اردیبهشت) در دو نوبت صبح و عصر در مجتمع فرهنگی یاوران مهدی برگزار شد.
تجلیل از 9 مقاله برگزیده
در ابتدای این همایش حجت الاسلام و المسلمین موحدنژاد دبیر علمی ششمین همایش ملی رویت هلال و تقویم عنوان کرد: 9 مقاله به عنوان مقالات برگزیده معرفی شدند که از بین مقالات برگزیده، 6 مقاله در حوزه نجوم و 3 مقاله در حوزه فقه بودند که امروز در همایش ارائه می شوند.
دبیر علمی ششمین همایش ملی رویت هلال و تقویم بیان کرد: مقالات رسیده به دبیرخانه توسط دو داور مورد ارزیابی قرار می گرفت و در صورت تأیید هر دو داور، مقالات مورد پذیرش قرار می گرفت.
وضعیت هلال ماه باید در جهان اسلام مشخص شود
در ادامه آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور به اهمیت این همایش در جامعه اشاره کرد و گفت: تأثیر زمان در انجام یک کار از جمله آداب اسلامی نقش کلیدی و اساسی دارد و یک رابطه ناگسستنی بین فقه و احکام فقهی با رویت هلال ماه و علم نجوم وجود دارد که این رابطه بیانگر اهمیت به این مسأله است.
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: مسائلی که در سال های قبل داشتیم نگران کننده بود و هنوز در برخی سال ها دچار مشکل جدی هستیم، بنابراین وضعیت هلال ماه باید در جهان اسلام مشخص شود.
تلاش در تبدیل جلسات قرآن به جلسات تفسیری
همچنین حجت الاسلام و المسلمین قرائتی از جمله میهمانان این همایش بود که دقایقی به سخنرانی پرداخت و با اشاره به اهمیت رویت هلال در جوامع اسلامی عنوان کرد: در حوزه استهلال باید حرکت های ارزشمندی صورت بگیرد ولی پس از آن نیز در خصوص قرآن فکری باید کرد و همه مردم از جمله فرهیختگان باید تلاش کنند تا جلسات قرآن تبدیل به جلسات تفسیر قرآن کریم شود.
در ادامه دکتر ایوب قلیوف رئیس رصدخانه شاماخی جمهوری آذربایجان به ارائه گزارشی از این رصدخانه پرداخت و این رصدخانه را جزء بزرگترین رصدخانه آسیا معرفی کرد.
هدف از برگزاری همایش ایجاد یک امت واحد اسلامی عامل به احکام اسلامی است
در نوبت عصر، همایش ملی رویت هلال و تقویم با خیر مقدم غلامرضا فروزش معاون اجرایی و اطلاع رسانی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز شد و وی با بیان این که حوزه شناختی و معرفتی و علمی در زمینه استهلال بسیار مهم است، عنوان کرد: حوزه علمیه فعالیت های بسیاری در زمینه علم نجوم انجام داده است و به بسیاری از سوالات در این زمینه پاسخ داده است.
فروزش تصریح کرد: هدف از برگزاری همایش های نجومی فقهی، ایجاد یک امت واحد اسلامی عامل به احکام اسلامی است تا به تقویم واحد اسلامی دست پیدا کنند و امید است همایش بین المللی فقهی نجومی رویت هلال با حضور علما و پژوهشگران شکل بگیرد.
رویت هلال با سیاست، اجتماع و عبادات ما کاملا در ارتباط است
آیت الله العظمی سبحانی نیز با توجه به کسالتی که داشتند، در مراسم حضور نداشتند، اما یک پیام ویدئویی به همایش ارسال کردند و در این پیام تصریح کرد: همه ما به دنبال حقیقت هستیم و هیچ نوع تعصبی در این مسائل نداریم و هدف ما این است که یک روز واحد برای همه مسلمانان ولو در منطقه یا افق خاص عید باشد.
این مرجع تقلید شیعیان با بیان این که رویت هلال جزء مسائلی است که با سیاست، اجتماع و عبادات ما کاملا در ارتباط است، گفت: ما نباید منتظر باشیم تا غرب این مسائل را برای ما حل کند، بلکه خودمان باید پیشگام باشیم و از طریق گفتگو و بیان این مسائل را حل کنیم که خوشبختانه تا کنون رسالههای خوبی در این زمینه منتشر شده است.
علم نجوم امروزی بیش از هر ملت دیگری مدیون مسلمانان است
در ادامه علی اکبر ولایتی به عنوان رئیس ششمین همایش رویت هلال و تقویم با بیان این که علم نجوم امروزی بیش از هر ملت دیگری مدیون مسلمانان است، گفت: امروز باید تلاش کنیم تا نجوم اسلامی را احیا و به روز کنیم و همانند گذشته خواجه نصیرالدین طوسیها، ابوریحان بیرونیها و بروزجانیها در جامعه پرورش دهیم.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: نجوم بطلمیوسی بیش از هزار سال بر روی نجوم جهانی سایه افکنده بود و از اساس تفکر اشتباهی بود که پس از آن نجوم اسلامی به عرصه آمد و نجوم بطلمیوسی را متزلزل کرد.
برگزاری کرسی نظریه پردازی/ ایجاد تقویم اسلامی برای قرن های آینده
همچنین حجت الاسلام و المسلمین موسوی شاهرودی در کرسی نظریه پردازی با عنوان «وحدت رویه در تقویم اسلمی و رویت هلال» با بیان این که متأسفانه اختلاف نظر رویت هلال در افق واحد نیز مشاهده می شود، عنوان کرد: در جهان امروز که با پیشرفت تکنولوژی حرکت ماه و حتی ابرها ارزیابی می شود و همچنین کسوف و خسوف چند سال آینده تعیین می شود، اما در زمان محدودی همه جوامع اسلامی به دنبال رویت هلال هستند.
وی با بیان این که وقت اسلامی به زیرکی از دست مسلمانان گرفته شده است، گفت: بنا به روایات اسلامی و نظر علما در گذشته، شناخت وقت بر همه مسلمانان واجب است، اما متأسفانه امروز حتی در حوزه های علمیه دروسی برای شناخت وقت برگزار نمی شود.
حجت الاسلام و المسلمین موسوی شاهرودی با بیان این که منجمین مرجع مناسبی برای شناخت وقت اسلامی هستند، گفت: جامعه اسلامی می تواند نه تنها برای اول ماه بلکه برای قرن های آینده، تقویم اسلامی داشته باشد و جوامع اسلامی به وحدت نظر برسند.
در این همایش، 6 مقاله در نوبت صبح و دو مقاله در نوبت عصر ارائه شد، همچنین در کرسی نظریه پردازی، مخالفان و موافقان به ارائه نظرات خود پرداختند.
در پایان ششمین همایش ملی رویت هلال و تقویم از 9 مقاله برگزیده همایش تقدیر به عمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما