به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، اولین جلسه از سلسله جلسات «فقه المسجد» با سخنرانی آیت الله اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در سال جدید برگزار شد.
بر پایه این گزارش، آیت الله اراکی در ابتدای سخنان خود با اشاره به موضوعات مورد بحث در جلسات گذشته درس خارج «فقه المسجد»، اظهار کرد: مباحث قبل مرتبط با تاریخ ساخت مسجدالحرام بود که طی این مباحث عنوان شد که این مسجد به چه ترتیبی ساخته شده است و جایگاه مسجدالحرام را بنا بر آنچه که در آیات و روایات آمده است توضیح دادیم.
وی ادامه داد: در کتاب خدا و در قرآن کریم چهار وصف برای کعبه مشرفه و مسجدالحرام بیان شده است. وصف اول این است که در قرآن می فرماید: « وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِّلنَّاسِ وَأَمْنًا ...» مثابه در اینجا به معنای مرجع است و این علامت، رمز و یا دالّی بر این معنا است که خداوند مرجعیت تمام امور مردم را دارد و مرجع مردم در آنچه که باید بکنند و آنچه که در آن اختلاف می کنند با خداوند متعال است.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: این خود به معنای حاکمیت خداوند است، در هر جامعه ای قول فصل از آن حاکمیت آنجاست، هرکس قول فصل در اختیارش باشد یعنی مرجعیت عامه مردم در اختیار اوست. قول فصل همین است. قول فصل یعنی تعیین کننده حرف آخر وحرف آخر را خدا باید بزند و نه مرجع دیگری، البته خدای متعال که این حرف آخر را می زند رسول و خلیفه دارد و مامورانی دارد که حرف او را برای مردم می زند.
آیت الله اراکی افزود: خواه ناخواه رسل، نمایندگان و وکلای ائمه اطهار(علیهم السلام) نمایندگی خداوند را بر عهده می گیرند پس کعبه مثابه مردم است و این مثابه مردم بودن یعنی قول فصل را باید خدا بدهد و تفسیر این آیه در روایاتی است که مساله حج را چنین تفسیر کرده اند؛ اینکه گفته اند حج کنید معنایش چرخیدن دور کعبه و سایر اعمال نیست، تمام این کارهایی که در حج دستور داده شده است حج مع الامام و الی الامام است، پس این حج، حج نخواهد شد مگر آنکه حج مع الامام باشد.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: همیشه رسم بوده است که خلفا یا ائمه اطهار(علیهم السلام) وقتی که قدرت دست شان بوده است امیرالحاج می گذاشتند، علت آن بوده است که این حج باید حج مع الامام باشد، باید همراه امام حج کنند و این عاکفین و اهل بیتوته در منا، همه با امام حج کنند و این نشان دهنده آن مطلب است که دین خدا برای اداره جامعه مردم آمده است، اینکه مردم را حول فرمان خدای متعال یکی کنند.
آیت الله اراکی تصریح کرد: واژه دیگری که در وصف بیت الله الحرام آمده است وصف امن است، بیت امن که از آن تعبیر می شود از دو جهت بیت امن است، یکی از آن جهت که به هرحال کسی که وارد مسجدالحرام شود در فقه شیعه و شریعت اسلام حکم مصونیت بر او بار می شود، اگر کسی مجرم باشد و به آنجا بیاید کسی حق تعقیب او را ندارد . اما خود این تشریع باز هم حالت دلالیت دارد یعنی این بیت و اطراف این بیت منطقه امن و محل امن شده است و اگر کسی به این منطقه پا گذاشت در امن الهی وارد می شود علامت آن است که در جامعه بشر دین خداست که امنیت می بخشد.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: در اینجا مطلب مهمی وجود دارد، این مساله رابطه امنیت با اعتقاد به خدا و علقیت الهی است. اولا در آیات کریمه خدا کرارا آمده است، برای مثال خداوند در قرآن کریم می فرماید « أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ »امثال مضامینی که در این آیات هست در قرآن کریم تکرار شده است که مطلب مهمی را بیان می کند، مطلب آن است که مردمی که روی کره زمین زنگی می کنند چرا احساس امنیت می کنند؟ دلیلی که از آن به دلیل فطرت تعبیر می شود دلیلی بر وجود خداست. عامه مردم بالفطره اقرار به وجود خدا دارند. اما دلیل این امر چیست؟
وی افزود: ما می گوییم شرع فطرت را به عنوان فطرت الهی نهاده است، اما در اینجا یکی از جلوه های اقرار فطری به وجود خدا این نکته است یعنی احساس امنیت عمومی برای مردم در روی کره زمین، برای مثال ما الان در این مسجد نشسته ایم احساس امنیت می کنیم، می گوییم که این سقف بر ما فرو نخواهد فروریخت، زمینی که روی آن نشسته ایم فرو نمی رود، روی زمین راه می رویم می گوییم آتشی از آسمان فرو نخواهد ریخت که ما را بسوزاند، نظم این جهان به هم نمی ریزد، سوار هواپیما و کشتی می شویم، رفتاری که بشر می کند نشانه چیست؟ نشانه احساس امنیت بشر روی کره زمین است، یعنی احساس می کند که نظم، حساب و کتابی در این جهان وجود دارد. اگر بشر احساس امنیت نمی کرد نمی توانست روی این زمین راه رود. نمی توانست به این آرامی از بهره های الهی روی کره زمین استفاده کند، این نشان دهنده آن است که همه مردم چه بخواهند و چه نخواهند اقرار به وجود یک مدیریت عاقل و حکیم برای این جهان دارند.
آیت الله اراکی ادامه داد: بشر روی این کره زمین احساس امنیت می کند و این احساس امنیت او از اعتراف و ایمان فطری اش به وجود یک حاکم رحیم علیم حکیم است، حاکمیت خدای متعال در جهان یعنی برقراری امنیت در سراسر جهان، این امنیت همان گونه که در سر اسر جهان انجام شده است در جامعه بشر نیز با حاکمیت خداوند برقرار می شود، لذا این تاریخ پرخطر و پر شرر و پر جنایت بشر هرجا که این تلاطم ها را نشان می دهد آنجایی است که حاکمیت الهی از جامعه بشر برچیده شده است یعنی هرجا بشر تن به حاکمیت الهی نداده است دچار ناامنی شده است، اگر حاکمیت الهی در جامعه بشر برقرار شود امنیت برقرار می شود چنانچه با حکومت مهدوی صلح جهانی برقرار می شود. بنابراین اگر مثابه بودن بیت رابپذیریم این امنیت برای ما حاصل خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما