حجت السلام رمضان محمدی، عضو گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان گفت: حضرت زینب سلام الله علیها همچنان که که از نامشان پیداست زینت پدر بوده اند آن هم در فضایی که آیات قرآن فضای جامعه عرب آن روز را ترسیم کرده که بی توجهی به حقوق زنان یک رسم معمول در میان قبایل عرب بود و حتی تعبیر قرآن این است که « وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالأُنْثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ » هر گاه به یک از آنها مژده داده می شد که برای تو دختری به دنیا آمده چهره های آنها سیاه می شد و خشم می کردند. در چنین فضایی دختری به دنیا می آید که به عنوان زینت پدر نام می گیرد آن هم برای پدری همچون امیرالمومنین علیه السلام .
وی افزود: ثمره پیوند آسمانی امیرالمومنین علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها که روح و جان پیامبر بود حضرت زینب سلام الله علیها شد. ایشان در سال هشتم هجرت که اسلام استوار شده بود، متولد شد، هفت معصوم را درک کرد و از محضر آنها بهره ها برد، کمتر از 5 سال از عمرش را در کنار پیامبر و همراه مادر به سر برد و گران مایه ترین اندوخته های معنوی و عرفانی خود را در همین دوران فراهم آورد.
حضرت زینب سلام الله علیها چه در دوران محنت پدر در مدینه و چه در دوران حکومت آن حضرت در کوفه آرام نبود. آنچه از مادرش صدیقه طاهره سلام الله علیها به ارث برده بود مدیریت و اخلاق بود که در کنار همه آنچه که از پدر آموخته بود به کار می بست در دوران امام مجتبی علیه السلام با سختی های فراوان روزگار امام کاملا آشنایی داشت و در ماجرای عاشورا نیز نقش بسیار مهمی در مدیریت کاروان کربلا بعد از حضرت ابا عبدالله علیه السلام ایفا کرد.
این کارشناس تاریخ و سیره خاطرنشان کرد: درباره ولادت این بانوی بزرگوار احادیث فراوانی نقل است از جمله اینکه رسول خدا (ص) این نام را برای ایشان انتخاب کرد و نقل است که در همان مجلس فرمود: «حاضران به غایبان امتم برسانند که حرمت این دختر را پاس بدارند».
در گزاره های تاریخی آمده است که حضرت زینب سلام الله علیها شباهت زیادی به جده بزرگوارش حضرت خدیجه سلام الله علیها داشت و شاید به همین دلیل رسول خدا صل الله علیه و آله علاقه ویژه ای نسبت به این دختر داشته است. درباره حضرت خدیجه آمده است که این بانو از زیباترین و عاقل ترین زنان قریش بود و حضرت زینب سلام الله علیها نیز به عقیله بنی هاشم مشهور است و شاید یکی از دلایلی که امام حسین علیه السلام با وجود همه بستگانی که در مدینه و مکه داشتند تنها به همراهی حضرت زینب سلام الله علیها اصرار می ورزید همین ویژگی عقیله بودن و مدیریت ایشان است.
عضو گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به نقش و جایگاه حضرت خدیجه سلام الله علیها برای رسول گرامی اسلام تصریح کرد: همچنان که حضرت خدیجه سلام الله علیها مایه تسلی خاطر رسول خدا بود حضرت زینب نیز پس از شهادت مادر بزرگوارش موجب تسلی خاطر پدر و برادرانش بوده است. بر اساس منابع تاریخی این بانوی بزرگوار در تمام ناگواری هایی که در طول مدت حیاتش با آنها روبرو شد چه در زمان پدر و چه در زمان امام مجتبی و همچنین در زمان حضرت ابی عبدالله علیهما السلام ایستادگی کرد و این در واقع مصداق همان کلمه طیبه ای است که امیرالمومنین علیه السلام فرمود: « ...كالجبل الرّاسخ لا تحرّكه العواصف».
جای شگفتی و حیرت است که یک زن این همه مصائب و گرفتاری را پشت سر می گذارد و به مقام رضا می رسد. به عبارت دیگر نخستین ویژگی حضرت زینب سلام الله علیها رضایت ایشان در مقابل ناگواری ها و مصائب است آنچنان که درباره ایشان گفته شده « الراضیه بالقدر و القضا».
دومین ویژگی ای که می توان برای آن حضرت نام برد لقبی است که حضرت زین العابدین علیه السلام به ایشان فرمود که « انت عالمة بلا معلمة» وقتی حضرت در شام سخن می گفت به قدری فصیح و عمیق صحبت می کرد که بنا بر آنچه در کتب رجالی نقل شده مردم اذعان کردند که ما تصور کردیم پس از 20 سال علی ابن ابیطالب علیه السلام زنده شده و در شام خطبه می خواند.
حجت الاسلام محمدی از دیگر ویژگی های این بانوی گرانقدر را ولایت پذیری آن حضرت دانست که در صحنه های متفاوت در کنار پدر، امام مجتبی، امام حسین و حضرت سجاد علیهم السلام قرار گرفت. به گونه ای که در کربلا هنگامی که حضرت ابا عبدالله علیه السلام به ایشان خطاب می کند که «خواهرم بازگرد» ایشان بدون هیچ سخنی بازمی گردد یا وقتی امام سجاد علیه السلام اشاره می کنند که عموجان ساکت باشید حضرت دیگر کلامی بر زبان نمی آورد.
دفاع از ولایت نیز از جمله ویژگی های حضرت زینب سلام الله علیها است که حجت الاسلام محمدی به آن اشاره کرد و افزود: حضرت چه در زمان امیرالمومنین علیه السلام با وجود سن کم و چه در زمان امام حسن علیه السلام و چه در کربلا از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی کند، عبادت آن حضرت نیز از جمله ویژگی های خاصی است که نباید از آن غفلت کرد. زینب کبری سلام الله علیها به قدری عابده است که امام حسین علیه السلام با این همه عظمت به ایشان سفارش می کند که در نوافل و نمازهای شبت مرا فراموش مکن و حضرت پس از واقعه عاشورا با وجود همه مصائب و مشکلاتی که متحمل شدند نماز شبشان ترک نشد به گونه ای که حتی توان ایستادن نداشتند و نشسته نماز شب خواندند. آیا یک زن عادی می تواند این همه ویژگی را یکجا داشته باشد؟
وی خاطرنشان کرد: این بانوی بزرگوار حتی پس از شهادت برادر و عزیزانش در کربلا همچنان به کار تبلیغ و آگاه سازی مردم ادامه می داد. این نکته را نیز نباید فراموش کرد که حضرت زینب سلام الله علیها وصی امام حسین علیه السلام بوده است. «احمد بن ابراهیم» در همین رابطه نقل می کند که در سال 206 به محضر حکیمه خاتون دختر امام جواد علیه السلام وارد شدم - بانویی دانشمند که به مسایل اعتقادی پاسخ می داد - از ایشان سوال کردند که آیا می شود یک زن وصی معصوم باشد؟ ایشان پاسخ دادند که زینب سلام الله علیها نیز وصی امام حسین و امام سجاد علیه السلام بود و این مقام و منزلت والایی است که یک زن وصی امام حسین علیه السلام می شود.
پایان پیام/
نظر شما