سرگرمی همین نزدیکی است/مسجد امن‌ترین پایگاه اوقات فراغت برای جوانان

مسجد به عنوان کانون وحدت‏بخش ملت اسلامی، باید در جهت تحکیم دین و معنویت در میان نسل آینده‏‏ساز و با نشاط جوان گام بردارد تا در نهایت، عطر معنویت مسجد، فضای خانواده‏ها و محله‏ پیرامونی را نیز معطر سازد.

خبرگزاری شبستان: مسجد، سجده گاه و عبادتگاه مسلمانان و پایگاه معنویت و معرفت برای دوستداران هدایت و بصیرت، خاصه جوانان جویای کمال و آگاهی است. این مکان مقدّس که از دیدگاه اسلام بسیار مورد توجه و تأکید قرار گرفته و خاستگاه بسیاری از فعالیت‌های اجتماعی و سازندگی‌ها فرهنگی است، قابلیت آن را دارد تا نیازهای گوناگون انسان، به ‌ویژه نیازهای معنوی و دینی او را به شکل مناسب و شایسته‌ای سامان بخشیده، در مسیر صراط مستقیم رهنمون باشد. آنچه مورد نظر و اهتمام است، معرفی مسجد به عنوان بهترین مکان تأمین کننده نیازهای معنوی و الهی جوانان و مایه شکوفایی استعدادهای فطری و درونی آنان است که در طیّ عناوین ذیل مطرح و بررسی شده و برای احیا و شکوفاسازی فطرت و استعداد معنوی جوانان در مساجد، راهکارهایی بیان شده است، جوان، پذیرای حقایق، شیوه مواجهه با جوانان، مشارکت دادن جوانان در امور مسجد، تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان و راهکارهای معنوی در مساجد از جمله این راهکارها است.
مسجد، تأمین کننده نیاز معنوی جوانان
از میان نیازهای عدیده‏ای که متفکران و اندیشمندان اسلامی و غیر اسلامی برای انسان برشمرده‏اند، نیاز او به شناخت هویت خویش و تأمین معنویت و آرامش و بینش باطنی، از اهمیت بس والایی برخوردار است. اسلام برای تأمین نیازهای اساسی انسان در دو ساحت دنیا و آخرت یا ظاهر و باطن، راهکارها و تعالیم گونانی را ارائه کرده است. یکی از این آموزه‏ها که تأثیر شگرفی در برآورده شدن این نیازها و حفظ دین و اعتقاد مردم دارد، سفارش در مورد مسجد و اهمیت دادن به این مکان عبادی است. در میان اقشار گوناگون مردم و سطوح سنی مختلف نمازگزاران در مسجد، نسل جوان به جهت ویژگی‏های منحصر به فرد و مؤثری که دارد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین دلیل، توجه و برنامه‏ریزی خاص برای این گروه سنی در مساجد به منظور برآوردن نیازهای گوناکون آنان، به‏ویژه احتیاجات فطری و معنوی آن‏ها امری مهم و بنیادین می‏ کند. مسجد به دلیل بهره‏مندی از ظرفیت بالای فرهنگی، دینی و اجتماعی می‏تواند نقش بسزایی در سازندگی معنوی و صیانت دینی جوانان داشته باشد. مقام معظم رهبری در این باره فرموده: "ما باید نگران دین مردم باشیم. بهترین جا برای حفظ دین مردم، همین مساجد است."
با توجه به مباحث یاد شده، در خصوص تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان از طریق مساجد می‏توان به نکات و موارد مهم ذیل اشاره کرد:
شیوه مواجهه با جوانان در مسجد
از آن ‏جا که جوان، دارای صفات و روحیات ویژه‏ای همچون تنوع‏طلبی و شادزیستی که معمولاً در سنین بالاتر کمتر یافت می‏شود، است، در مواجهه با جوانان در مساجد باید حساب ‏شده و بر اساس اصول صحیح روانی و دینی عمل کرد. از این رو، متولیان امر مسجد موظف‏اند که در برنامه‏ریزی‏های خود به این نکته مهم توجه داشته باشند و سطوح سنی و میزان درک و دانش جوانان را نیز مد نظر قرار دهند. دعوت از همه نمازگزاران برای شرکت در دعاهای طولانی همچون دعای شریف ندبه، در وهله نخست، مخالف با اصول درست تبلیغ دینی می کند و شایسته است که با توجه به میزان سن و سطح بینش جوانان برنامه‏های معنوی متفاوتی در نظر گرفت تا ضمن ایجاد اشتیاق در آنان، آموزه‏های دینی و تعالیم معنوی اسلام به بهترین شکل ممکن در قلب جوان اثر بخش باشد؛ چنان‏که رسول مکرم اسلام(ص) در هنگام اقامه نماز جماعت، همواره مراعات حال مأمومین را می‏ کرد و آنها را از عبادت خسته نمی‏کرد و به مسلمانان نیز سفارش می کرد که همواره بکوشند تا لذت عبادت را به نفس خود بچشانند؛ نه آن‏که خویشتن را از عبادت و دستورات دینی خسته کنند.

برگزاری مراسم‏های معنوی، برنامه‏های وعظ و خطابه، ذکر و دعا، کلاس‏ها و نشست‏های قرآنی و مذهبی، برنامه‏ ویژه مناسبت‏ها و آیین‏های خاص، اعتکاف و دیگر برنامه‏های مسجد باید همسو با شخصیت و سطح سنی مخاطبان، خاصه جوانان باشد. از این رو، در نظر گرفتن برنامه واحد برای همه مخاطبان از اصول تبلیغ و تربیت صحیح دینی به دور است، مثل این‏که از همگان بخواهیم که در مراسم ادعیه و زیارات شرکت کنند. امروزه متولیان امر تبلیغ به این نتیجه رسیده‏اند که باید برای جوانان برنامه‏های خاص و متفاوت با بزرگسالان در نظر گرفت. به هر حال، روی آوردن قشر فهمیده و مستعد جوان به مساجد، نقش مؤثری را در زمینه ارتقا و احیای امور مربوط به مسجد ایفا می کند و این مهم، جز با تصمیم گیری عالمانه و منطقی و اجرای شیوه درست مواجهه با جوانان در مسجد محقق نمی شود.

استقبال جوانان از مسجد، این ستاد بزرگ تبلیغ و هدایت، نقطه آغار هر گونه تحول و پیشرفت فرهنگی و معنوی است، و در مقابل، رویگردانی جوانان از مسجد، نقطه شروع فاصله گرفتن از هدف اساسی مسجد، یعنی تربیت معنوی انسان و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی است. حضرت امام خمینی(س) می‏فرماید: "اگر این مسجد و مرکز ستاد اسلام قوی باشد، ترس از فانتوم‏ها نداشته باشید... آن روز باید ترس داشته باشید که شما پشت بکنید به اسلام، پشت کنید به مساجد."
تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان
مسجد، خانه خدا است و جوانان با حضور در آن، از رهگذر صدق و اخلاص، نیازهای خویش را رنگ خدایی می‏دهند و روحیه معنوی خود را قوت می‏بخشند. با توجه به تفاوتی که میان دین و معنویت بیان شد، باید اذعان کرد که جوان امروزی مشتاق فهم عمیق از دین و حقایق و اسرار عبادات و درک لطیف‏تر از تعالیم آن است. بنابراین، رویکردی عرفانی به احکام و عقاید اسلامی برای پاسخگویی مناسب به نیازهای معنوی جوانان، امری ضروری است. جوان دوست دارد بداند فلسفه و اسرار معنوی نماز، روزه و دیگر دستورات عبادی و یا حتی غیر عبادی دین چیست. او از توحید گرفته تا جزئی‏ترین مسائل معنوی و روحی پرسش می‏کند.

با توجه به این مهم، اخلاق و رأفت اسلامی و داشتن صبر و سعه صدر و نیز توانایی علمی ـ معنوی امام جماعت در هنگام جواب و مواجهه با این نوع از نیازهای معنوی از دین که در ذهن و اندیشه معمول جوانان موج می‏زند، ضروری و لازم است و اگر ما پاسخ مطلوب و پسندیده به سؤالات آن‏ها ندهیم، جواب خود را از کسانی می گیرند که عقایدشان مورد تأیید عقل سلیم و دین مبین نیست و پیامدی نیز جز انحراف فکری و بزهکاری جوان نیست. بدیهی است که جوان، تشنه سخن منطقی، زیبا، شفاف و ساده است و ما باید در این عرصه پیشگام باشیم. برگزاری جلسات مختلف پرسش و پاسخ با توجه به سطوح سنی جوانان در حوزه‏های گوناگون دینی و عقیدتی، شنیدن و اهمیت دادن به دیدگاه‏ها و نظرات جوانان و اصلاح و تکمیل آن‏ها بر اساس منطق و بیان شفاف و صحیح، برگزاری مسابقاتی مانند پاسخگویی به پرسش‏های تستی برگزیده شده از کتب معنوی معتبر به وسیله جوانان، و نیز تبیین فلسفه و اسرار عبادات و تعالیم دینی با توجه به قواعد و اصول عرفان ناب اسلامی، از جمله راهکارهایی است که متولیان امر مساجد می‏توانند در راستای تأمین نیازهای روحی و معنوی جوانان مورد توجه و اهتمام قرار دهند.

نظر به این‏که در جهان ارتباطات و اطلاعات مبتنی بر رایانه و فناوری‏های روز، رابطه‏های عاطفی و چهره به چهره انسان‏ها کاهش یافته و روحیات و معنویات، در معرض آسیب‏های جدی فناوری و تمدن مادی قرار گرفته، نقش مسجد به عنوان کانون اجتماع مسلمانان و مرکز ارتباطات نزدیک انسانی و معنوی و ایجاد تعاون و همکاری جمعی، بیش از پیش رخ می‏ کند. مسجد، مکان مناسبی است که این تهدید را به یک فرصت تبدیل کند و جوان را از زندگی صرفاً فردی و گوشه‏گیری مدرن نجات داد، او را به عرصه اجتماع دعوت کند و احتیاجات عاطفی و روانی او را از این جهت نیز برآورده سازد.
مشارکت دادن جوانان در امور مسجد
جوانی که برنامه‏های مسجد را همسو با نیازهای معنوی خویش می‏بیند، مشتاق حضور در مسجد و حرکت در مسیر فعالیت‏های اهالی مسجد می شود. به همین جهت، باید در تصمیم‏گیری‏ها و برنامه‏ها مختلف نه تنها به جوانان توجه خاص داشت، بلکه آنان را نیز در این امور مشارکت فعال داد تا در متن کارها قرار گیرند و خود را عضوی از خانواده معنوی مسجد بدانند. توجه به گروهی خاص و نادیده گرفتن برخی دیگر، باعث ایجاد تفرقه میان صفوف نمازگزاران و سست شدن اتحاد و همدلی و مشارکت و حضور گرم و مستمر در امور مسجد می شود، در حالی که مسجد، پایگاه معنویت است و باید تمام لوازم و ابزارهای مورد نیاز را برای تحکیم و توسعه معنوی این پایگاه اساسی دین به کار گرفت.

مداخله دادن و درخواست حضور فعال و مستمر از جوانان در مسائل دینی و معنوی مسجد، کمک شایانی به این هدف کرده، به عمران و آبادانی معنوی مسجد می‏انجامد. صد البته که قرار گرفتن جوانان در کنار بزرگان و ریش‏سفیدان، فایده دو سویه می شود، هم جوان‏ها از تجربه و راهنمایی بزرگ‏ترها بهره می‏برند و هم متولیان امر مسجد از شور و نشاط و ظرافت فکری و روحی و ذوق و دقت نظر جوانان کمال استفاده را می برند.
راهکارهای معنوی در مساجد
به منظور تأمین نیازهای معنوی جوانان در مسجد و ایجاد یک مکان مبتنی بر تقوا و نورانیت، راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که در ذیل به مهم‏ترین آن‏ها می‏پردازیم:
1- در نظر گرفتن روزهای هفته با نام خاص، از جمله"جوان و معنویت" و "جوان و سلوک عرفانی" و نیز انجام برنامه‏های مرتبط با این روز و استفاده مستقیم و غیر مستقیم از جوانان در برگزاری آن‏ها؛
2- تهیه بروشورها یا متون کوتاه در مورد آموزه‏های معنوی و عرفانی دین اسلام با بیان شیوا و گویا؛
3- برگزاری نمایشگاه‏های معنوی دوره‏ای در موضوعات گوناگون در مسجد و مشارکت دادن جوانان در برگزاری آن‏ها؛
4- انجام فعالیت‏های مردمی ـ معنوی، مانند روز کمک به فقرا و محرومان یا روز پاکیزگی و نظافت در سطح محله و به کار گیری نیروهای جوان در اجرای این‏گونه طرح‏ها؛
5- بهره‏مندی از جوانان در خصوص ارتباط نزدیک و مستمر با نهادها و مراکز دولتی و مردمی مرتبط با مسجد، مانند: آموزش و پروش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی ، دفتر امام جمعه، پایگاه بسیج محل، که هر یک به‏نوعی به توسعه و تعمیق معنویت در مسجد کمک می‏کنند؛
6- به کار گیری وسایل ارتباط جمعی و فناروی روز، در راستای اهداف معنوی مسجد، مانند راه‏اندازی سایت اینترنتی و کتابخانه دیجیتالی ویژه مسجد محل و یا در نظر گرفتن تالار گفتگوی اینترنتی ویژه جوانان جهت دریافت نظرات و پاسخگویی به مشکلات و شبهات دینی و روحی آن‏ها یکی دیگر از راهکارهای تقویت روحیه معنوی جوانان، رنگ و بوی معنوی بخشیدن به فضای مسجد است. جوان، اهل ذوق و هنر و زیبایی است و روشن است که داشتن محیطی تمییز و مرتب و استفاده از بوی خوش در محیط مسجد یا شستشوی دوره‏ای مسجد با گلاب، نقش بسزایی در گرایش جوانان به مسجد و ایجاد یک فضای معنوی در این مکان مقدس دارد.
7- استفاده از تابلوی اعلانات و فضای فیزیکی مسجد نیز باید در عین سادگی، گویای پیام‏های معنوی و آموزه‏های دینی اسلام باشد. جوانان در تهیه و آماده‏سازی متون مربوط به تابلوی اعلانات مسجد و دیگر اماکن مربوطه، ذوق و هنر بالایی دارند. مدیریت و هدایت جوانان در امر آماده‏سازی متون دینی و معنوی مناسب، از دیگر وظایف متولیان امر مسجد است.
8- راه‏اندازی نشریه داخلی مسجد و در نظر گرفتن قسمت ویژه مباحث معنوی و عقیدتی برای جوانان به همراه مشارکت آنان در امر تهیه مطالب و انتشار آن.
9-بدیهی است که کانون‏های فرهنگی مساجد، نقش بسزایی را در کیفیت ‏بخشی و پیشبرد مجله مسجد می‏توانند ایفا کنند.

در جمع بندی مباحث یادشده می‏توان گفت که مسجد، زمینه‏ساز ایجاد رفتارهای مطلوب در جامعه و جایگاهی برای تجربه فنون و راهبردهای دینی و تأمین نیازهای معنوی مسلمانان، به‏ویژه نسل جوان، به شمار می‏رود. مسجد، نماد معنوی هر محله و منطقه و تجلیگاه جامعیت اسلام است و بسیاری از احکام فقهی ما مبتنی بر مؤلفه‏هایی چون: مسجد، محراب و یا اذان است. مسجد به پیوند معنوی نسل‏ها و اتحاد و برادری گروه‏های مختلف اسلامی کمک می کند و در عمل به حق‏محوری و مردم‏سالاری می‏انجامد. البته در این بین، نقش تعامل و همکاری مسجد با دیگر نهادها و متولیان رقیب خویش که عهده‏دار توسعه فرهنگ، دین و معنویت در سطح جامعه هستند نیز بسیار حائز اهمیت است، مانند: آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات اسلامی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان امور مساجد، اداره کل اوقاف و نهادهای مردمی. نهاد روحانیت، نهاد هیئت امنا، خیرین و خادمین، تعاونی‏ها و بسیج، امور امداد و درمان، صندوق قرض الحسنه و کانون‏های فرهنگی، هنری و دینی، و به طور کلی فعالیت‏ها و تصمیم‏گیری‏های اهالی مسجد، همگی باید همسو با هدف بسط معنویت در میان نمازگراران خاصه جوانان باشد و تمام کارکردهای مسجد در جهت رشد معنوی انسان قرار گیرد تا فلسفه راستین شکل‏گیری مساجد، جامه عمل بپوشد.
از این رو، مسجد به عنوان کانون وحدت‏بخش ملت اسلامی، بایسته است که در جهت تحکیم دین و معنویت در میان نسل آینده‏‏ساز و با نشاط جوان گام بردارد تا در نهایت، عطر معنویت مسجد، فضای خانواده‏ها و محله‏ پیرامونی را نیز معطر سازد. مقام معظم رهبری در مورد وظیفه معنوی مساجد می فرماید:"هر چه بتوانید در مورد مساجد کار بکنید، خیلی خوب است. مسجد، کانون دین است. الآن هم همین است. هیچ چیز جای مسجد را پر نمی‏کند... مساجد است که فضا را فضای دینی نگه می‏دارد و معارف را از نسلی به نسلی منتقل و با دین آشنا می‏کند."
منابع:
انگیزش و شخصیت، ابراهام مازلو، ترجمه احمد رضوانی، مشهد، انتشارات آستان قدس رضوی، 1365ش.
أنوار النبی (ص) أسرارها و أنواعها، عبد الحق بن سبعین مرسى‏، قاهره، انتشارات دار الآفاق العربیة، چاپ اوّل، 1428ق.
پاداش نیکى‏ها و کیفر گناهان، ترجمه ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، محمد علی مجاهدی، انتشارات سرور، بهمن 1386ش.
تفسیر روان جاویدان، محمد ثقفی تهرانی، تهران، انتشارات برهان، چاپ سوم، 1398ق.
صحیفه امام، 22 جلدی، تهران، انتشارات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، آذر 1385ش.
فرهنگ ابجدی (عربی ـ فارسی)، عبد المحمد ایرانی طرفی، نشر ائمه، بهمن 1384ش.
فرهنگ فارسی عمید، 2 جلدی، تهران، انتشارات امیر کبیر، 1364ش.
فصلنامه هفت آسمان، قم، دانشگاه ادیان و مذاهب، شماره 22.
لسان اللسان (تهذیب لسان العرب)، 2 جلدی، دار الکتب العلمیة، بیروت.
مجموعه آثار شهید مطهری، 23 جلدی، انتشارات صدرا.
مسجد و مدیریت معنوی محله، خسرو کی منش، همان.
نقش مسجد در سازمان و اجتماع محله‏ای»، مسعود مظاهری، همان.
نقش مسجد در مدیریت توسعه محله‏ای»، سعید اسدی، همان.
نهج البلاغة، سید رضی، انتشارات هجرت، قم، چاپ اوّل، عربی، 1414ق.
وسائل الوصول إلى شمائل الرسول(ص)، یوسف بن اسماعیل النبهانی، بیروت، چاپ سوم، 1430ق.
پایان پیام/ 



 

 

 

 

کد خبر 45544

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha