آیت الله علیرضا اعرافی، امام جمعه قم با اشاره به اینکه امروز در مورد مساجد کوتاهی هایی صورت می گیرد، به خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان گفت: مسجد در منطق دینی مهمترین پایگاه و قطب معرفتی و معیشتی جامعه اسلامی به شمار می آید. از آغاز صدر اسلام پیامبر اکرم (ص) تدبیر امور اجتماعی و برنامه ریزی های فرهنگی و اجتماعی را در مسجد پایه ریزی می کرد، ضمن اینکه پایگاه ارتباط با خدا و اتصال با خدا بود.
وی بیان کرد: مسجد علاوه بر اینکه بعد ارتباطی با خدا را در انسان تقویت می کند، همزمان بر بعد اجتماعی و ارتباطی مسلمانان با دیگر جوامع نیز تاثیرا هم تامین می کند.
رییس جامعه المصطفی العالمیه گفت: مسجد جایی است که ارتباط با خدا و خلق در آن پیش بینی شده است. جریان انقلاب اسلامی در احیای مسجد، نماز جماعت و نماز جمعه تاثیرات مهمی را باقی گذاشته است و این تاثیرات با همت مردم، مسئولان و جریان انقلاب بوده است.
یک پنجم مساجد موجود در طراز انقلاب و جمهوری اسلامی هستند
وی تصریح کرد: این موضوع را نباید کتمان کرد که در ارتباط با مسجد کوتاهی هایی صورت گرفته است، زیرا که در شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی، سرانه مسجد کم است و مساجدی هم که هست، فعالیتشان در سه نوبت کافی و جامع نیست. از طرفی سرمایه گذاری از سوی مردم و نظام در ارتباط با مساجد در تهران و حتی در دیگر شهرها وجود ندارد. اگر طبق سرانه نیاز عمل کنیم باید 100 هزار مسجد فعال شبانه روزی در کشور داشته باشیم اما باید گفت از میان مساجد موجود 20 یا 10 هزار مسجد فعال در کشور وجود دارد.
امام جمعه قم افزود: ظرفیت مساجد، ظرفیت بسیار خوبی است اما در کشور ما از این ظرفیت بهره برداری حداقلی می شود. نباید فراموش کنیم که تداوم انقلاب، فرهنگ جامعه و مبارزه با آسیب های اجتماعی با هسته های اصلی آن در مساجد و با برنامه های فرهنگی مسجد صورت می گیرد و باید گفت متاسفانه به لحاظ کمیت تنها یک پنجم مساجدی که در حال حاضر وجود دارد، در طراز انقلاب و کشور جمهوری اسلامی، هستند.
وی با تاکید بر محور قرار گرفتن مساجد در برنامه ها گفت: در تنوع برنامه های مساجد و محوریت قرار گرفتن مساجد در محلات و شهرها، شاهد نقص های جدی هستیم مسجد باید محور برنامه های فرهنگی و اجتماعی باشد اما در حال حاضر این گونه نیست.
در حوزه مساجد هنوز به نقطه ایده آل دست نیافته ایم
امام جمعه قم ابراز کرد: متاسفانه در مهندسی و شهرسازی ها، محوریت مسجد و اینکه مسجد، قلب تپنده یک محله باشد را مورد توجه قرار نداده ایم. بنابراین علیرغم اینکه در جریان انقلاب مسجد، نماز و عبادت در پرتو انقلاب اسلامی به راه افتاده و رشد یافته است اما در مقایسه با ایده آل و طراز جمهوری اسلامی هنوز با اشکالات جدی مواجه هستم رفع این اشکالات در وهله اول به مردم، حوزه و روحانیت و حمایت نظام بر می گردد.
رییس جامعه المصطفی العالمیه درباره نقش تاثیرگذار مسجد در تحقق شعار همدلی و همزبانی که مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، گفت: ایجاد حلقه اتصال میان حاکمیت، ولایت و مردم از کارکردهای مسجد است. برای تحقق شعار همدلی و همزبانی که از راهبردهای کلان جمهوری اسلامی و مورد تاکید مقام معظم رهبری است باید مساجد به جایگاه اصلی شان برگردند و مسجد جایی باشد که مسئولان در آن حضور می یابند و حضور مردم هم در مساجد پر رنگ است.
وی با اشاره به اینکه با تعامل، همزبانی، تعاون میان طبقات مردم و دولت و شرکت در نماز جماعت، نماز جمعه و مسجد رقم می خورد، اظهار کرد: کارکرد همدلی و همزبانی در متن اسلام هم پیش بینی شده است. در این زمینه به رقم پیشرفت هایی که صورت گرفته است جای اقدامات بیشتر هم است که امید است که سال جدید ناظر به شعار دولت و ملت، همدلی و همزبانی شاهد برداشتن قدم های مهم از سوی مسئولان و مساجد باشیم.
آیت الله اعرافی در رابطه با تاثیرگذاری نهادهایی که در کنار مساجد فعالیت می کنند، گفت: ایجاد نهادهای پیرامون مسجد همانند کانون فرهنگی، بسیج و هیئت های جوانان به منظور جاذبه مندی مسجد ضرورت دارد، اما لازم است این دستگاه ها و نهادهای همجوار مسجد از انسجام لازم و کافی برخوردار باشند.
توجه به هنر قدسی در کانون های مساجد
وی با اشاره به نقش تاثیر گذار کانون های فرهنگی هنری مساجد در جاذبه مندی مسجد، ادامه داد: امروز عرضه کتاب و نرم افزار هایی که گفتمان دینی جذاب به جوانان ارایه می کنند مهمترین وظیفه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است که البته این اقدام کم و بیش در دستور کار این مجموعه است اما در تولید آثاری همانند کتاب و نرم افزار باید سرمایه گذاری های بیشتری صورت گیرد و در ویترین کانون های فرهنگی هنری و مساجد ارایه و عرضه شود تا جوانان را جذب کند.
امام جمعه قم همچنین انجام فعالیت های عبادی، تشریح و تبیین این فعالیت ها که زمینه سازی افزایش علاقه مندی نسل جوان شود و نیز پرداختن به هنرهای قدسی، مذهبی و دینی را از جمله مواردی دانست که باید مورد توجه کانون های فرهنگی هنری مساجد قرار گیرد تا برای نیروی جوان مستعد، جاذبه مند باشد.
پایان پیام/
نظر شما