خبرگزاری شبستان: سیزدهم رجب، سالروز تولد امیرالمومنین علی ابن ابیطالب است برای آشنایی بیشتر با فضایل، خصایص و فرمایشات حضرت گفتگویی با حجت الاسلام والمسلمین سید رضا حسینی مازندرانی مسئول مدرسه علمیه امام حسین داشتم که مشروح آن از نظرتان بگذرد.
با بررسی تعابیری که درباره ماه رجب بیان شده درمی یابیم که این ماه بافضلیت ترین ماه ها می باشد؛ دلایل این فضیلت چیست؟
رجب، شعبان و رمضان مهمترین و با شرافت ترین ماه های الهی است و در این میان رجب که پیامبر آن را ماه خدا نامیده است دارای فضیلت و اهمیت ویژه ای است. حضرت محمد (ص) فرمودند: رجب، نام نهری در بهشت است که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین تر است و اگر کسی یک روز در این ماه روزه بگیرد حتما از آن نهر می نوشد.
روزه این ماه بسیار حایز اهمیت است آنچنان که حضرت محمد صلوات الله علیه می فرماید: رجب ماه خدا و هر کس در این ماه یک روز روزه بگیرد بهشت بر او واجب می شود. امام صادق علیه السلام نیز در اواخر رجب از فردی پرسید: آیا در این ماه روزه گرفتی گفت خیر حضرت فرمودند اگر می توانی در این روزهای پایانی روزه بگیر.
مناسبت های بسیاری در ماه رجب واقع شده که هر یک حایز اهمیت هستند؛ یکی از آنها ولادت امیرالمومنین علی (ع) است. لطفا درباره نحوه ولادت حضرت توضیح فرمایید.
همانطور که اشاره شد مناسبت های بسیاری در ماه رجب واقع شده که هرکدام به نوبه خودحایز اهمیت هستند؛ در این میان ولادت امام علی علیه السلام که نخستین جانشینِ برحق پیامبر اسلام است، دارای اهمیتی مضاعف می باشد. حضرت 13 رجب در جوف خانه خدا متولد شد اتفاقی که منحصر به حضرت است. یازدهم رجب دیوار شکافته شد و فاطمه بنت اسد وارد خانه کعبه شد؛ و سه روز بعد ایشان همراه با فرزندشان علی ابن ابی طالب خارج شدند.
آیات مختلفی در شاأن حضرت علی علیه السلام نازل شد که شاید مهمترین آنان، آیه ابلاغ باشد.
همانطور که فرمودید احتمالا مهمترین آیه در شان امیرالمونین، آیه ابلاغ (تبلیغ) است زیرا خداوند به پیامبر می فرماید: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكافِرِينَ: ای پیامبر! آن چه را از جانب پروردگارت به سوی تو نازل شد، ابلاغ کن و اگر چنین نکنی، پیامش را نرساندهای و خدا تو را از گزند مردم نگاه میدارد. خداوند کافران را هدایت نمیکند (سوره مائده، آیه 67)؛ مفسرین شیعه و سنی در تفسیر این آیه گفته اند که خداوند به پیامبر می فرماید: اگر ولایت علی را به مردم ابلاغ نکنی گویی هیچ کاری انجام نداده ای؛ پیامبری که 114 سوره بر ایشان نازل شد و آن همه زحمت کشیدند اگر جانشینی امیرالمومنین را بیان نکند گویی هیچ کاری نکرده است؛ همین واقعیت موید و نشان دهنده فضیلت امیرالمومنین علی (ع) است.
آیا آیات دیگری نیز در شان حضرت نازل شده است؟
آیات تطهیر «إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا» (سوره احزاب، آیه 33)، مباهله «فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ» (سوره آل عمران، آیه)، 55 سوره مائده «اِنّما وَلیّکم الله و رسوله والّذین آمنوا الّذین یقیمون الصّلوة و یؤتون الزّکاة و هم راکعون»، 274 سوره بقره «الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَ عَلاَنِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ» و ... از جمله آیاتی هستند که در شان حضرت نازل شدند.
یکی از زیباترین آیات در شأن حضرت، آیه 8 سوره انسان است: «وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا».
لطفا مهمترین فضایل حضرت را بیان کنید.
امیرالمومنین (ع) واجد فضایل بسیاری هستند از جمله اینکه در خانه کعبه متولد شدند؛ در این حالی است که وقتی حضرت مریم وارد بیت المقدس شدند ندا آمد که اینجا محل عبادت است خارج شو.
یکی دیگر از فضایل حضرت این است که همه چیز بر ایشان مباح می باشد این در حالی است که در سایر انسان ها اینچنین نیست؛ مثلا وقتی آدم و حوا وار د بهشت شدند خدا فرمود: همه چیز بر شما حلال است مگر آن درخت که نباید به آن نزدیک شوید.
از برخی تعابیر برداشت می شود که مقام حضرت بالاتر از پیامبران است لطفا اندکی پیرامون این موضوع را توضیح فرمایید؟
از روایات چنین برداشت می شود که مقام حضرت علی (ع) از سایر پیامبران بالاتر است؛ مثلا فرزندِ نوح کافر بود اما فرزندان حضرت خاصه حسینین، امام معصوم بودند.
یکی از ویژگی های حضرت علی (ع) این است که ایشان، امام هستند و این در حالی است که حضرت ابراهیم نیز به این مقام رسیده بودند آیا مقام امیرالمومنین از این پیامبر نیز بالاتر است؟
بله مقام امیرالمومنین حتی از حضرت ابراهیم (ع) نیز بالاتر است آنچنان که روایت حضرت را یکی از دلایل آفرینش معرفی کرده است.
شهید مطهری در توصیف شخصیت عظیم امیرالمونین می فرماید: ایشان عابدی زاهد و همچنین شیر بیشه های جنگ نیز هستند؛ لطفا اندکی در مورد زهد و در عین حال شجاعت و شهامت حضرت توضیح فرمایید.
امیرالمومنین علی (ع) در زهد، عبادت و تهجد کم نظیر بودند و در عین حال حضوری شجاعانه و سراسر شهامت در میدان های نبرد به ویژه در غزوات دوران حیات پیامبر صلوات الله علیه داشتند، آنچنان که در برخی جنگ ها حضرت به تنهایی رسول الله از خطرات نجات می داد. بی شک تعابیری مانند لا سیف الا ذوالفقار و ضربت الی فی خندق موید همین واقعیت است.
چرا پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «ضربة على يوم الخندق أفضل من أعمال امتى الى يوم القيامة: یک ضربه شمشیر حضرت علی (ع) در جنگ خندق، از کل عبادت جن و انس تا روز قیامت بیشتر است»؟
کفار بعد از جنگ احد که ضربه سنگینی به مسلمانان وارد کرده بودند به امید این که کار مسلمانان را یکسره کرده و قیام حضرت محمد (ص) را به یک باره تمام کنند از سراسر جزیرة العرب فراخوانی برای مقابله با مسلمانان کرده و به همکاری یهود در حدود ده هزار نفر سپاه جنگی ترتیب داده و به مدینه لشکرکشی کردند و مسلمانان مدینه که تعدادشان به سه هزار هم نمیرسید و از نظر تجهیزات در حد پایینی بودند مجبور به حفر خندق شدند.
پنج نفر از دلاوران عرب که در راس آنها عمر ابن عبدود بود و به شهادت تاریخ خود به تنهایی حریف هزار مرد جنگی بود مبارز طلبید که کسی جز علی علیه السلام حاضر به مبارزه با او نشد که اگر او نمیرفت هیچ کس از اصحاب جرات روبرویی با عمو را نداشت. و علی علیه السلام در واقع با این حرکت خود اسلام را از نابودی حقیقی نجات داد.
علی علیه السلام كـه بـه مـیـدان جـنـگ رهـسـپـار شـد، در آن حال پیامبر اسلام فرمود: «بَرَزَ الاْیمَانَ كُلُّهُ اِلى شِرْكِ كُلِّهِ»؛ تمام ایمان در برابر تمام شرک قرار گرفته است. زیرا در سایه شكست بزرگترین قهرمان كفر، عموم مسلمانان عزیز مىشدند و ملّت شرک، خوار و ذلیل گردید. امام علی علیه السلام با نبردی که کرد و عمرو را شکست داد باعث ترس و وحشت سپاه کفر شد و موجبات هزیمت و فرار آنها را فراهم آورد تا جایی که بعد از قتل عمرو آن چها دلاور عرب به سرعت به سمت خندق فرار کردند تا جایی که یکی از آنها در خندق سقوط کرد.
متجاوز از 20 تن از دانشمندان و مورخين و مفسرين اهل سنت از رسول خدا صلی الله علیه و آله با اختلاف اندكى نقل كردهاند كه پيغمبر خدا درباره آن ضربتى كه على علیه السلام در آن روز به عمرو زد و او را كشت فرمود: «ضَربَةُ عَلِی یَومَ الخَندَقِ اَفضَلُ مِن عِبادَةِ الثّقلین»؛ ارزش این فداكارى بالاتر از عبادت تمام جنّ و انس است. و در نقل ديگرى است كه فرمود: «ضربة على يوم الخندق أفضل من أعمال امتى الى يوم القيامة».
و سخن آخر!
شاید مهمترین توصیف درباره حضرت علی علیه السلام را رسول الله صلوات الله علیه فرمودند که: وقتی در شب معراج به مقام عالی "او ادنی" رسیدم و خداوند خلقت آفرینش را به من نشان داد شنیدم که "لولاک یا محمد ما خلقت الأفلاک"، سجده شکر به جای آوردم. آنگاه شنیدم که خداوند می گوید "ولولا علی ما خلقتک" و باز سجده شکر به جای آوردم. و این بار شنیدم که "لولا فاطمة ما خلقتکما".
پایان پیام/
نظر شما