به گزارش خبرگزاری شبستان، زکریا یازرلو، معاون پرورشی آموزش و پرورش امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه پیرامون برنامههای آموزش و پرورش در پر کردن اوقات فراغت گفت: اوقات فراغت فرصتی مطلوب است چراکه وزارت آموزش و پرورش به عنوان متولی 12 میلیون و 351 هزار و 488 دانشآموز در پر کردن این اوقات نقش ایفا می کند.
وی با بیان اینکه شش میلیارد و 750 میلیون ساعت اوقات فراغت نوجوانان در طول تابستان است، افزود: یکصد هزار و 730 مربی در عرصههای مختلف بهداشتی، ورزش و تربیت بدنی، فنی و حرفهای برای پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان حضور دارند که با سازماندهی 190 هزار و 730 نفر مربی متناسب با تقاضای اوقات فراغت از آغاز تیر تا پایان شهریور پذیرای دانشآموزان هستند.
وی با بیان اینکه کارآفرینی، جامعیت، عمق و انعطاف از جمله مشخصات برنامهریزی برای اوقات فراغت است، اظهار کرد: در همین راستا با در نظر گرفتن این ویژگیها شیوهنامه مطلوبی برای پر کردن اوقات فراغت تعیین شده است که رویکرد تفریحی، سرگرمی و علمآموزی را در نظر دارد.
یازرلو یادآور شد: با توجه به منویات مقام معظم رهبری در ساختن جامعه تمدنساز، رویکرد اعتلایی بر اساس آیات قرآنی و منابع دینی در برنامهریزیهای اوقات فراغت در نظر گرفته شده است. منظور از این رویکرد این است که دانشآموزان در عضویت یک جامعه دانشبنیان هستند که هویت ایرانی- اسلامی به عنوان رویکرد اعتلایی مدنظر قرار گرفتند.
معاون پرورشی آموزش و پرورش داراییمبنا، تقاضامحور و آیندهنگری را از جمله راهبرد اوقات فراغت دانست و تصریح کرد: تفاوت برنامههای امسال با سال گذشته این است که بر اساس اقتضائات جامعه مدرنیته و تقاضا، دانشآموزان نقشآفرینی میکنند.
یازرلو ادامه داد: بهترین بستر برای ساخت هویت اوقات فراغت است، زیرا دانشآموزان در فرآیند قهری نیستند و به انتخاب خود با توجه به علایق خود در عرصههای مختلف گام میگذارند.
وی قدرت ارزیابی، رغبت دانشآموزان و علایق آنها را از جمله اهداف متفاوت اوقات فراغت نام برد و اظهار کرد: تعلق به مدرسه و بالا بردن ضریب اعتماد دانشآموزان نسبت به مدرسه یکی از محورهای اصلی برنامههای اوقات فراغت است که با توجه به این رویکرد اردوهای بسیاری را برای دانشآموزان در نظر گرفتهایم که در برگزاری این اردوها سهم هر یک از سازمانها را در بازدید و گردشگری از کشور مشخص کردهایم.
معاون پرورشی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: 15 هزار و 712 پایگاه فرهنگی امسال به 30 هزار پایگاه فرهنگی ارتقا مییابد که رشد 91 درصدی را نشان میدهد.
وی اظهار کرد: از چهار میلیون و 378 هزار و 681 دانشآموز، امسال شش میلیون و 800 هزار نفر با رشد 55 درصدی در این پایگاهها ثبتنام کردند.
وی پیرامون اعتبارات اوقات فراغت خاطرنشان کرد: چهار منبع تأمین اعتبار برای پر کردن اوقات فراغت در نظر گرفته شده که آخرین اعتبارات، اعتبارات ستادی است. این اعتبارات از 40 میلیارد ریال به 60 میلیارد ریال ارتقا یافته که رشد 50 درصدی را نشان میدهد.
یازرلو ادامه داد: چهار تشکل دانشآموزی که مجوز رسمی دارند از جمله بسیج دانشآموزی، سازمان دانشآموزی، اتحادیه انجمنهای اسلامی و جمعیت جوانان هلال احمر دانشآموزی در برنامههای اوقات فراغت مشارکت دارند.
وی با بیان اینکه ایدهپردازی، طراحی و اجرا در برنامههای اوقات فراغت بر عهده خود دانشآموزان است، تصریح کرد: عمل به برنامههای اوقات فراغت زیر نظر استانداریهای سراسر کشور است و تمام دستگاههای فرهنگی و اجتماعی در ذیل شورای فرهنگی عمومی کشور فعالیت خواهند کرد. تنوع در برنامهها و همچنین میزان اختصاص بودجه برای پر کردن اوقات فراغت در استانهای مختلف بر اساس اقلیم، نیاز دانشآموزان و جنس برنامههای فرهنگی و تحصیلی دانشآموزان است.
یازرلو اظهار کرد: سال گذشته یکصد هزار مدرسه قرآن کریم فعالیت خود را آغاز کردهاند که 1500 نفر قرآنآموز را تحت پوشش دارند، امسال این ظرفیت در آموزش و پرورش به 20 هزار نفر افزایش مییابد.
معاون پرورشی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: 13 هزار میلیارد تومان برای برنامههای اوقات فراغت در طی پنج سال بر اساس اعتبارات کارگروه فرهنگی در نظر گرفته شده است که امسال سه هزار و 500 میلیارد تومان برای پر کردن اوقات فراغت در کارگروههای فرهنگی و هنری در نظر گرفته شده است و بر اساس نیاز استانها متفاوت است. این بودجه در اختیار شورای برنامهریزی استانها قرار دارد که تهران 750 میلیارد تومان از این هزینه را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: قرآن و عترت، برنامههای فرهنگی- هنری، کارگروههای علمی پژوهشی با پررنگ کردن پژوهشمحوری در پژوهشسراهای دانشآموزی، گردشگری به همراه ورزش، برگزاری اردوهای مختلف از جمله زمینههای مختلف پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان محسوب میشود.
یازرلو ادامه داد: امسال یک میلیون و 200 هزار نفر از دانشآموزان از ابتدای تیر در اردوهای راهیان نور شرکت میکنند.
وی مهارتآموزی و کارآفرینی را یکی دیگر از زمینههای اوقات فراغت خواند و افزود: عمران و سازندگی در جهت محرومیتزدایی یکی دیگر از زمینههای اوقات فراغت است که مسئولیت این امر بر عهده بسیج دانشآموزی است و از اول شهریور تا آخر شهریور برای تجهیز مدارس بسیج میشوند.
یازرلو فضای مجازی و سایبر را یکی دیگر از زمینههای اوقات فراغت خواند و افزود: باشگاه خبرنگاران دانشآموزی از جمله برنامههای اوقات فراغت است که زیر نظر خبرگزاری پانا در پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان برنامههای مطلوبی را ارائه میدهد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبستان در مورد تکرار برنامهها و نظارت بر چگونگی اجرای برنامههای اوقات فراغت گفت: تکرار برنامهها همیشه بد نیست و اگر دانشآموزان متقاضی آن باشد دوباره برنامهها تکرار میشود، در حقیقت برنامهها بر اساس تقاضای دانشآموزی طراحی میشوند.
معاون پرورشی آموزش و پرورش اظهار کرد: نظارت بر برنامههای اوقات فراغت در سطح ستاد، استان، شهرستان، مدرسه، پایگاه، کلاس و مربی انجام میگیرد.
وی در مورد تربیت مربیان پرورشی و تربیت بدنی در سالهای پیش رو گفت: اولین گروه مربیان تربیتی مربوط به دهه 60 است که این افراد بعد از 30 سال بازنشسته میشوند، اما برای جایگزینی مربیان چگونه باید اقدام کنیم؟ در سال گذشته 30 هزار نفر استخدام شدند که با آغاز فعالیت دانشگاه فرهنگیان اولین دانشجویان در زمینه مربیان تربیتی برای ورود به عرصه پرورشی تربیت میشوند.
وی با بیان اینکه متولی امور تربیتی فقط معاونت پرورشی نیست، اظهار کرد: کل جمعیت تربیتی آموزش و پرورش هفت درصد است که با این درصد پایین نمیتوان ادعایی داشت و لازم است مجموعه خوردهنظامها و سایر دستگاهها با در نظر داشتن رویکرد تربیتی وارد این عرصه شوند.
یازرلو افزود: با قطره قطره نمیتوان فرهنگ عمومی را ساخت، فرهنگ مجموعهای از هویت، هنجارها و ارزشها است که باید جریانسازی کند. نظام تربیتی نباید مترصد پرورش افراد گلخانهای باشد تا با قرار گرفتن در معرض گرما و سرما افسرده و خشک شوند، به همین جهت در پیشبرد برنامههای پرورشی باید تقوای اسلامی مبتنی بر تقوای ستیز را مبنای پرورشی دانشآموزان قرار داد.
معاون پرورشی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: 36 دستگاه در تعیین راهبردها و سیاستهای اوقات فراغت در سطح ملی در شورای فرهنگی عمومی کشور حضور دارند و کمیسیون فرهنگی دولت نیز با هماهنگی میان دستگاههای دولتی در مبحث اوقات فراغت صاحبنظرند.
وی پیرامون پرداخت هزینه اوقات فراغت از سوی والدین خاطرنشان کرد: با توجه به سبد اعتبارات پیش رو نظام جمهوری اسلامی در جامعه چشمانداز با تأکید بر هویت ایرانی- اسلامی و رایگان بودن برنامههای اوقات فراغت تا حد ممکن پافشاری میکند و هیچ وجهی در این زمینه نباید اخذ شود، اما به هر دلیلی که شورای برنامهریزی استان بر اساس بند هشت ماده 20 احساس نیاز به مشارکت والدین داشته باشد، میتواند مابهالتفاوت را از والدین دریافت کند.
یازرلو خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش دستگاه حاکمیتی است و تمام تلاشها را در جهت تحمیل نکردن هزینه به والدین میکند و استانهایی که در زمینه اوقات فراغت برنامههایشان را رایگان برگزار کنند مورد تشویق واقع میشوند.
وی در مورد هدف مدارس قرآنی در آموزش و پرورش اظهار کرد: هدف آموزش و پرورش از مدارس قرآنی ترویج و توسعه روانخوانی همگانی قرآن کریم است، بنابراین نیازمند زمینههای حرفهای نیست و اگر قرار است در سطح بالاتری از تخصص قرآن کریم و آموزش آن تأکید شود، در این عرصه باید سازمانهای تخصصی مسئولیت بپذیرند.
گفتنی است، نشست خبری معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش دوشنبه (23 خرداد) در ساختمان علاقهمندان آموزش و پرورش برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما