نمایش آئینی «فتح قلعه خیبر» در شهر قلعه قاضی اجرا می شود

خبرگزاری شبستان: به مناسبت میلاد فرخنده مولای متقیان امام علی(علیه السلام)، نمایش آئینی «فتح قلعه خیبر» با هنرمندی فعالان عرصه تعزیه خوانی استان هرمزگان در شهر قلعه قاضی اجرا می شود.

هادی عرب، کارگردان نمایش آئینی «فتح قلعه خیبر» و از هنرمندان تعزیه خوانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بندرعباس گفت: در این نمایش 2 ساعته، داستان کندن در خیبر توسط حضرت علی(علیه السلام) و فتح قلعه خیبر، به شکل هنرمندانه ای روایت می شود.

 

وی افزود: این نمایش روز شنبه 12 اردیبهشت ماه جاری از ساعت 16 در شهر قلعه قاضی، روبروی زیارتگاه پیرچیلی اجرا خواهد شد.

 

عرب با بیان اینکه 400 نفر از تعزیه خوان های استان هرمزگان در این نمایش به ایفای نقش می پردازند، افزود: از 20 نفر شتر و 50 راس اسب در اجرای این نمایش استفاده می شود.

 

وی عنوان کرد: برای ساخت این نمایش از مشاوره های حجج اسلام دکتر محمد عبادی زاده، میرزایی و معصومی از اساتید حوزه و دانشگاه و علی رضایی از پیشکسوتان هنر نمایش استفاده شده است.

 

عرب گفت: نمایش فتح قلعه خیبر با همکاری انجمن و شورای تعزیه خوانی شهر بندرعباس، کانون بسیج مداحان ناحیه بندرعباس، شورای هیئات مذهبی شهرستان، بخشداری، شهرداری، شورای اسلامی، پایگاه بسیج امام حسن مجتبی(علیه السلام) و دهیاری های بخش قلعه قاضی تولید شده است.

 

گفتنی است؛احادیث و اسناد تاریخی راجع به عملیات فتح خیبر و نیز از جا کندن درب خیبر و سپر ساختن آن توسط امیرالمؤمنین علیه‌السلام نیز متواتر است که ذیلاً فقط به چند نمونهی آن اشاره می‌شود
 

الف - ابن اسحاق سیره نویس و مورخ قدیم اسلام حدیث ذیل را از «سلمة بن عمر و الاکوع» صحابی رسول الله (ص) روایت کرده است

»پیغمبر» رایت (پرچم) خویش را به ابوبکر صدیق داد و او را به یکی از قلاع خیبر فرستاد. او برفت و منتهای کوشش را به کار برد اما توفیقی به دست نیاورد و فتح ناکرده بازگشت. روز دیگر عمر بن الخطاب را فرستاد. او هم برفت و جهد بسیار کرد اما کاری از پیش نبرد و برگشت. آن گاه رسول الله (ص) فرمود: «لاعطین الرایة غدا رجلا یحب الله و رسوله و یحبه الله و رسوله یفتح الله علی یدیه لیس بفرار»، ترجمه: «همانا فردا این رایت را به مردی خواهم داد که خدای و رسول او را دوست دارد و خدا و رسول او هم او را دوست دارند. خدا خیبر را به دست او می گشاید. او هرگز نمی گریزد» پس علی رضوان الله علیه را بخواند ... و به فرمود: «خذ هذه الرایة فامض بها حتی یفتح الله علیک - این رایت را بگیر و آن را با خود ببر تا خدای خیبر را بر تو بگشاید». علی با آن رایت از نزد رسول الله (ص) بیرون آمد. به سرعت می دوید و نفس می زد. ما هم در پی او رفتیم. تا این که رایت خود را در زیر دیوار قلعه بر کومه‌ای از سنگ نشاند. جهودی از فراز قلعه سر برآورد و گفت: تو کیستی؟ گفت: علی بن ابی طالب، جهود گفت: «علوتم و ما انزل علی موسی - سوگند به کتابی که بر موسی نازل شده غلبه کردید». سلمه گوید: علی از آن جنگ برنگشت تا خدا خیبر را به دست او نگشود
 

ب - قتیبة بن سعید از یعقوب بن عبدالرحمن زهری از ابو حازم و او از سهل بن سعد ساعدی حدیث رایت را چنین آورده است:
 

در روز خیبر پیغمبر فرمود: این رایت را فردا، به مردی خواهم داد که خدای این دژ را به دست او می گشاید. او خدای و رسول او را دوست دارد و خدای و رسول او هم او را دوست دارند. چون بامداد روز دیگر شد مردم نزد پیغمبر گرد آمدند. همه امیدوار دریافت رایت بودند. آن حضرت فرمود: علی بن ابی طالب کجاست؟ گفتند: یا رسول الله او از درد چشم رنج می برد. فرمود کسی را دنبالش بفرستید. پس علی(ع) را نزد پیغمبر آوردند. رشحه‌ای از بزاق خود در چشمانش چکاند و برای او دعا کرد. علی در دم از آن درد شفا یافت به طوری که گویی دردی نداشته است. پس رایت را بدو داد. علی گفت: ای رسول خدا آیا باید آن قدر با آنها بجنگم که مثل ما شوند؟ فرمود: راه بیفت و تا پای قلعه پیش برو. آن گاه آنان را به اسلام دعوت کن و آن چه را از سوی خدا بر ایشان واجب است به همه خبر بده. زیرا اگر خدای تنها یک نفر را به وسیله تو به راه راست هدایت کند برای تو از آن سودمندتر است که شتران سرخ مو داشته باشی» این حدیث را سیوطی در تاریخ الخلفاء علی بن سلطان قاری در مرقاة المفاتیح (5/566)، حافظ گنجی در کفایة الطالب، موفق خوارزمی در المناقب، ابن سعد در طبقات (2 ق 1/80)، خطیب در تاریخ بغداد (8/5) و عموم محدثین شیعی و سنی با الفاظ مختلف روایت کرده‌اند.

 

شایان ذکر است؛ منطقه خیبر در 250 کیلومتری شمال مدینه در راه تبوک و شام واقع شده است؛ خیبر در زبان عبری به معنای طایفه و جماعت و یا قلعه و پادگان است.

 

پایان پیام/

کد خبر 454050

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha