امر به معروف و نهی از منکر نباید برخورد چکشی به هنگام بروز مشکل باشد

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام ساجدی گفت: منظور از امر به معروف و نهی از منکر برخورد چکشی نسبت هنگام بروز مشکل نیست بلکه تبعات و شیوه های مختلفی دارد که در سیره ائمه اطهار نیز برخورد آمرانه نبوده وبه راههایی اشاره شده است که احتمال تاثیر آن در طرف مقابل به یقین رسیده باشد

حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی عضوهیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) در گفتگو با خبرنگارخبرگزاری شبستان درقم، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی گفت: اگر بخواهیم به سمت جامعه فرهنگی حرکت کنیم و فرهنگ اسلامی را در جامعه رواج دهیم مهمترین ابزارمؤثر، ضروری و کارساز امر به معروف  ونهی از منکر است که باید به شیوه صحیح و درست در جامعه اجرا شود.

وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر در خانواده ها حتی در میان والدین و فرزندان بسیار ضعیف انجام می‌شود یعنی پدر ومادر که مدام با فرزندان در ارتباط هستند به درستی به اثرات ماندگار امر به معروف توجه نمی کنند و این امر حتی در ارتباط معلم و شاگرد، وابستگان انتقاد دو دوست از یکدیگر و ...به  درستی نهادینه و فرهنگ سازی  نشده است.

حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: باید امر به معروف و منکررا به شیوه صحیح اسلامی و وابسته به ارزشهای اسلامی و اخلاقی به یکدیگر گوشزد کنیم و فضای بدبینی و تعصب را در راستای رفع آسیبهای اجتماعی در قالب امر به معروف و نهی از منکر مرتفع سازیم.

وی اظهار داشت: با توجه به تغییر فرهنگ جامعه در مقاطع مختلف نمی توان به صورت همه جانبه دخالت کردو مهمترین عضو اثر گذار در جامعه با همه این هنجارها امر به معروف و نهی از منکراست و هر کس احساس وظیفه کند و به این آموزه عمل نماید تمام ابعاد فرهنگ سازی در جامعه رخ خواهد داد.

 

امر به معروف و نهی از منکر برخورد چکشی نسبت هنگام بروز مشکل نیست

عضو هئیت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) خاطر نشان ساخت: منظور از امر به معروف و نهی از منکر برخورد چکشی نسبت  هنگام بروز مشکل نیست بلکه تبعات و شیوه های مختلفی دارد که در سیره ائمه اطهار نیز برخورد آمرانه نبوده وبه راههایی اشاره شده است که احتمال تاثیر آن در طرف مقابل  به یقین رسیده باشد.

حجت الاسلام ساجدی یادآور شد: هدف از این امر شناسایی صحیح امر به معروف  و نهی ازمنکر است که باید تبیین ومقدمات اجرای درست آن را در جامعه فراهم سازیم چرا که توجه به این امر واجب مهمترین عامل برای فرهنگ سازی اخلاقی و انسانی خواهد بود.

وی عنوان کرد: جامعه نقش مؤثری در ساخت آموزش های لازم به خانواده دارد با توجه به اینکه خانواده آموزش و پرورش ، مراکز فرهنگی، کارگاههای مراکز صنعتی، در همه جهات جامعه در کنار یکدیگر قرار می گیرند باید در روابط خود امر به معروف و نهی از منکر را جدی بگیرند.

عضو هئیت علمی مؤسسه علمی مؤسسه امام خمینی(ره) ادامه داد: اگر بخواهیم در مسیر فرهنگ دینی حرکت و امر به معروف و نهی از منکر را را در جامعه اسلامی پیاده سازیم باید از نهاد وزات ارشاد شروع کنیم و اجازه ندهیم حرکتی بر خلاف فرهنگ اسلامی در آن انجام شود.

حجت الاسلام ساجدی گفت: امر به معروف و نهی از منکر مهمترین شاخصه فرهنگی و مود نیاز جامعه دینی و اسلامی است که باید روش صحیح و درست آن در جامعه آموزش داده شود تا بتوان اثرات سازنده آن را در زندگی فردی و اجتماعی مشاهده کرد.

 

جامعه باید اصل مهم و واجب دینی امر به معروف و نهی از منکر را در راستای پیشرفت خود زنده کند

حجت الاسلام علی اکبر وحیدی محقق و پژوهشگر علوم قرآنی نیز با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی گفت: اگر بخواهیم به سمت جامعه فرهنگی حرکت کنیم و فرهنگ اسلامی را در جامعه رواج دهیم مهمترین ابزارمؤثر، ضروری و کارساز امر به معروف  ونهی از منکر است که در قرآن و روایات سفارش وِیژه ای به آن شده است.

وی افزود: امر به معروف و نهی ازمنکر به عنوان یکی از اصول هم در فروع دین ماست  که باید به آن توجه شود.

محقق و پژوهشگر علوم قرآنی ادامه داد: دین اسلام دینی است که همه موارد را در کنار هم دارد که متاسفانه در جامعه حاضر ما اصل مهم و واجب دینی امر به معروف و نهی از منکر  فراموش شده و جامعه باید در صدد این باشد که این واجب فراموش شده را در راستای پیشرفت خود زنده کند.

حجت الاسلام وحیدی ابراز داشت:  در اصل امر به معروف و نهی از منکر باید در ابتدا محب و دوستدار طرف طرف مقابل بود و بعد او را امر به معرف و نهی از منکر نمود تا نتیجه ای اثر بخش داشته باشد.

وی درادامه گفت: محبت و اخلاص در بیان امر به معروف و نهی از منکر دو شرط اساسی در جامعه اسلامی ماست که استفاده و بهره مندی از این اصول گام مؤثر و مهمی در راستای پیشرفت یک جامعه سالم خواهد بود.

 

مهمترین فلسفه امربه معروف و نهی ازمنکر علنی شدن درست آن در جامعه است

حجت الاسلام محمد رضا ضمیری عضو هئیات علمی دانشگاه پیام نور قم نیز، با اشاره به جایگاه مورد غفلت قرار گرفته امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی گفت: امر به معروف و نهی از منکردر واقع دو واجب فراموش شده در جامعه هستند که به دلایل مختلفی مورد غفلت واقع شده اند.

وی افزود: خواندن نماز، روزه و حج از جمله مواردی هستند که فرد خودش درگیر انجام این فرائض است اما امر به معروف و نهی ازمنکر دوامرواجب است که  با نوع رفتار و عملکرد دیگران در ارتباط می باشد که وظیفه سنگینی را بر عهده فرد می گذارد.

عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: در برخی موارد این نوع ارتباط بین افراد نوعی دخالت و ورود به حریم دیگران تلقی می‌شود اما باید دانست امر به معروف و نهی از منکر در مقام بالایی از اهمیت قرار دارد و به نوعی سیطره بر دیگر واجبات بوده و مانند یک ستون از دیگرواجبات محافظت می کند.

وی اظهار داشت: مهمترین فلسفه امربه معروف و نهی ازمنکراین است که مؤمنان در کنارعبادت نسبت به سرنوشت جامعه، ساختار و کنش های جامعه حساسیت داشته و بی تفاوت نباشند چرا که آنچه مهم است علنی شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است.

عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم، یادآور شد: قرآن و دین ما می گوید اگر در هنگام ارتکاب گناه وارد شدید و امر به معروف و  نهی را منکر نکردید بدانید جرات و جسارت را در فرد گناهکار بیشتر و سبب می‌شود فرد به صورت علنی مرتکب منکر شود که این ارتکاب به منکر جامعه را دچار آسیب و انحراف می کند و عدم توجه به این دو مقوله کارکردهای منفی را به دنبال خواهد داشت.

 

منشاء ناامنی و فشارهای اجتماعی جامعه امروز بی اعتنایی به امر به معروف و نهی از منکر است

ضمیری تصریح کرد: منکر یک رفتار هیجانی غیر منطقی و سریع انتشار است و افراد بر اساس استدلال آن را انجام نمی دهند  و می خواهند جبر اجتماعی را بر افراد حاکم کنند.

عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم اذعان داشت: اگر زمانی رفتار و منکری در جامعه شیوع پیدا کند دیگر افراد جامعه تحت فشار خواهند بود و این فشارهای اجتماعی و امر به معروف نکردن در باب رفتار و هنجارها در آینده تبدیل به ساختار و فرهنگ یک جامعه خواهند شد و جامعه را دچار ناامنی خواهند کرد.

 

نحوه بیان امر به معروف و نهی از منکر نباید سبب لجاجت در فرد شود

حجت الاسلام محمود رجبی عضو جامعه مدرسین وقائم مقام مؤسسه آموزشی امام خمینی(ره) نیز با اشاره به اثرات امربه معروف ونهی از منکردرجامعه گفت: اصل امربه معروف و نهی از منکر یک اصل عقلایی است  یعنی انسان در زندگی اجتماعی خود باید این اصول را اعمال و رعایت کند.

وی افزود: در هر مکتبی عبور از چراغ قرمز یک امر غیر قانونی است و اگر فردی این قانون را رعایت نکند بایدبه او تذکر داده و قانون را یاد آوری کنیم که دربرخی موارد وقتی فرصت و یا موقعیت تذکر برای انسان فراهم نمی شود فرد در درون خود احساس ناراحتی می کند که این احساس مسئولیت دربرخی مواقع به نفع جامعه می باشد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علیمه قم ادامه داد: رعایت این گونه موارد حتی جزیی همواره سعادت دنیوی و اخروی انسان را تامین می کند و این تاثیرات بسیار مهمی از امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی است.

قائم مقام مؤسسه آموزشی امام خمینی(ه) تصریح کرد: اگر هر کسی با توجه به جایگاه و موقعیت خود نسبت به تخلفات و قوانین شرعی احساس مسئولیت داشته باشد می تواند با تذکر لسانی و امربه معروف از وقوع منکر و ادامه آن در جامعه جلو گیری نماید.

وی عنوان کرد: آمران به معروف و نهی از منکر باید در مواجهه با منکر ابتدا بیاندیشند  که چگونه وبا چه بیانی می توانند بیشترین تاثیر را در فرد داشته باشند واگراحتمال بدهند و یقین کنند که امربه معروف و نهی از منکر تاثیری در فرد ندارد و او را نسبت به عملش پایدارتر کرده ومنجربه لجاجت می‌شود باید با دلسوزی، زبان نرم و خوشرویی وی را از عمل نادرست بازدارد.

قائم مقام مؤسسه آموزشی امام خمینی(ره) یادآور شد: متاسفانه در برخی مواقع بخشی از هنجار شکنان دست از ناهنجاری بر نمی دارند که علت این گونه عکس العمل ها شیوه نادرست اعمال امر به معروف و نهی از منکردرجامعه است و باید نسبت به شیوه های برخورد با ناهنجاری و فریضه امر به معروف و نهی و اعمال آن در جامعه دقت و بررسی لازم صورت گیرد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به اینکه شیوه درست اعمال امر به معروف و نهی از منکرسبب امنیت و آرامش در جامعه می‌شود خاطر نشان ساخت: گاهی افرادی که توان برخورد با منکر و ناهنجاری را در جامعه ندارد در وجود خود احساس ناراحتی می کنند که این حس مسئولیت و نگرانی نسبت به ناهنجاری در جامعه فرد را نسبت به رفتار واخلاق درست دینی و اسلامی در جامعه ترغیب و او را نسبت به رعایت قانون وموازین دینی پایبند می سازد.

 

نقش سازنده رسانه های گروهی در تببین و اثر گذاری پایدار امر به معروف و نهی از منکر در جامعه

وی بیان داشت: نقش رسانه های گروهی، مطبوعات، متفکران، سخنرانان و صدا و سیما نسبت به ایجاد فضای امر به معروف و نهی ازمنکر بسیار مؤثر و سازنده است که این اجتماع یبزرگ فرهنگی باید تلاش کنند و بیاندیشند که چگونه می توان احساس آرامش را درقالب امربه معروف و نهی از منکر در جامعه ایجاد کنند.

حجت الاسلام رجبی اظهار داشت: نیت خالصانه در انجام هر کاری لازمه وشرط قبولی آن کار است و اگر ما نسبت به امر به معروف و نهی از منکرنیت خود را خالص نماییم و در برخورد با فرد متخلف با نیت خیر خواهانه نه قرض ورزی وارد شویم  نتیجه و بازخورد آن را احساس  خواهیم کرد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، گفت: امر به معروف و نهی از منکر ضامن امنیت و سلامت جامعه دینی و اسلامی ماست که باید در راستای اثرگذاری مثبت و سازنده آن با بهترین شیوه های منطقی و درست در جامعه بیان و تببین شود.

پایان پیام/

فاطمه عسگری

کد خبر 452696

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha