خبرگزاری شبستان: مسجد مهمترین پایگاه برای گسترش فرهنگ دینی است. جایگاهی که از صدر اسلام مرکز حضور اقشار مختلف مردم برای برپایی نماز، گوش سپاری به سخنان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم)، برگزاری جلسات مهم و دیدار نبی مکرم اسلام با هیات های مختلف بوده است. با این وصف همواره مسجد وجه سیاسی در طول تاریخ داشته است.
به نظر می رسد با توجه به این عقبه سیاسی فرهنگی مساجد و با توجه به نام امسال با عنوان «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» مسجد می تواند مأوای موثری در راستای تبیین جایگاه و همچنین تحقق این شعار در میان مردم و به ویژه قشر متدین جامعه باشد.
خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، در راستای بررسی این مساله با حجت الاسلام «سید عباس طباطبایی فر»، پژوهشگر، استاد سطح سه جامعه الزهرا و نویسنده آثار متعددی چون «دین پیامبر قبل از بعثت»، «سخنی با اهل حق» به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
- چگونه می توانیم شعار امسال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» را برای مردم و به ویژه اهل مسجد بیش از پیش تبیین کنیم؟
بیان شعار سال در مساجد اقدام بسیار تاثیرگذاری است از آن جهت که اقشار مختلف مردم فارغ از هرگونه ایده و دسته بندی در مسجد حضور می یابند. اما تبیین هرچه بیشتر این مهم بستگی به امام جماعت مسجد، هیات امنای مسجد و اهل مسجد دارد، با توجه به این قضایا است که می توانیم این مساله را به صورت نظام مند برای مردم مطرح کنیم.
اما نسبت به این نکته نیز باید توجه داشت که طرح شعار سال آثاری دارد. مقام معظم رهبری با نامگذاری امسال با عنوان «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» بسیاری از مفاهیم را مد نظر داشتند. یعنی رابطه متقابل در این قضیه می تواند میان ملت و دولت باشد و یکی از جاهایی که مهم است و دولت باید به آن اهمیت ویژه ای در راستای تبیین هرچه بیشتر بسیاری از مفاهیم سیاسی بدهد، مسجد است.
- از چه نظر همواره تاکید بر آن است که موضوعات مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی در مسجد بیان شود؟
فرهنگ مسجد فرهنگ دین است، ما در دعای مکارم الاخلاق از امام سجاد(علیه السلام) داریم که می فرماید: «... اجر للناس علی یدی الخیر». یعنی خدایا جاری کن برای مردم با دو دست من خیر را، یعنی از دستان من به مردم خیر برسد.
اگر دولت و دولتی ها و کارکنان دولت و کسانی که در مقاطع مختلف قلم و امضایشان نقش دارد این دعا را از امام سجاد(علیه السلام) آویزه گوش قرار دهند وقتی مردم به آنها مراجعه می کنند با مردم رفتار خوبی خواهند داشت و مرتب آنان از این اتاق به آن اتاق نمی فرستند.
اگر این چنین روحیه ای میان کارکنان دولت به وجود بیاید، دولت این را شعار خود و شعار کارکنان اش قرار می دهد سوال آن است که آیا عموم مردم که به ادارات مراجعه می کنند گله شان کم نمی شود؟ آیا رضایت از دستگاه های دولتی بیشتر نمی شود؟
امام جماعت باید پدری کند، اگر امام جماعت حاضرین در مسجد را مثل فرزندان خود بداند طبیعتا این قضیه محقق می شود یعنی انس و الفت میان مردم ایجاد می شود. منتهی در همین قضیه شعار سال مسجد یک پایگاه فرهنگی است. مثالی می زنم: لباس انسان را از گرما و سرما حفظ می کند، به انسان زیبایی می دهد ولی رابطه انسان و لباس رابطه متنقابل است آثاری که لباس دارد در صورتی است که صاحب لباس مراقبت از لباس کند، لباس پاره نشود، کثیف نشود و اگر آلوده شد آن را تمیز کند.
این حفاظت از لباس اگر صورت گرفت در این صورت است که زیبایی می دهد و در این صورت است که جلو گرما و سرما را می گیرد. در مورد مسجد نیز این مصداق وجود دارد، مسجد یک مرکز فرهنگی است که فرهنگ دینی مردم از این طریق یعنی از طریق پاتوق مسجد تقویت می شود، زمانی که این رویه محقق شود دولت می تواند در راستای تحقق همدلی و همزبانی روی این پایگاه یعنی مسجد کار کند.
- چه راهکارهایی را پیشنهاد می کنید؟
اگر فعالیت در حوزه فرهنگ دینی به ویژه در قالب مسجد از سوی دولت حمایت شود طبیعتا تعامل دوجانبه ای ایجاد می شود، تعاملی بیش از آنچه که در گذشته شاهد آن بودیم، یعنی مسجدی ها هم دولت را تقویت می کنند و پشتیبان دولت می شوند.
معتقدم دولت می تواند در برخی موارد اعمال قدرت کند. اموراتی در مساجد وجود دارد که معمولا جزء نگرانی های امام جماعت و مسجدی ها است. برای مثال مظاهر فساد و مسایلی که فرهنگ دینی را مورد هجمه قرار می دهد. کسی که در مسجد است و یا حتی مجموعه مسجد نمی توانند کاری کنند که این مظاهر در سطح جامعه به حداقل برسد. در واقع دست تنها و دست خالی نمی توانندو معتقدم دولت باید امکانات در اختیار مساجد قرار دهد. فرهنگ دینی که از مساجد بر می خیزد موجب تحول می شود. دولت می تواند حمایت کند و جلو فرهنگ ابتذال را بگیرد. این مسایل فرهنگ مسجد را نشانه کرده اند اگر دولت تلاش در از میان بردن این مسایل داشته باشد مسجد نیز همواره پایگاه و حامی خواهد شد.
این مسایل قانون خانواده را متزلزل می کند، وقتی در یک کشوری کانون خانواده متزلزل شد طبیعتا جاهایی که نیاز است مردم توجه به دولت بکنند مردم هم چنین توجهی نخواهند کرد.
- در بخش پایانی بحث و با توجه به تمامی نکاتی که اشاره کردید، به نظر شما مسجد طراز اسلامی چه ویژگی هایی دارد؟
مسایل مختلفی در روایات ما در مورد مسجد بیان شده است از جمله قسمتی از این روایات در مورد نظافت و بهداشت مساجد است. طبیعتا مساجدی که تمیزتر هستند و مساجدی که در تابستان وسایل سرمایش و در زمستان وسایل گرمایش شان در تمام طول سال است و نور و نظافت خوبی دارند برای مردم مطبوع است. همچنین به موقع برگزار کردن نماز و اینکه نمازهای هر سه نوبت برگزار شود و به ویژه برای نماز صبح درب مسجد باز باشد و نماز به جماعت اقامه شود.
پایان پیام/
نظر شما