حرکت دانشگاه شهید چمران اهواز به سمت توسعه کیفی و علمی

خبرگزاری شبستان: دانشگاه شهید چمران اهواز دارای قدمتی ۶۰ ساله است که در حال حاضر به سمتی حرکت می کند که توسعه کمی را محدود و بیشتر به کیفیت و ارتقای علمی و پژوهشی بپردازد.

خبرگزاری شبستان _ اهواز؛

«دانشگاه شهید چمران اهواز» که در گذشته «جندی شاپور» نام داشت، دارای قدمتی 60 ساله است و سال 1334 فعالیت خود را آغاز کرد، گفته می شود رژیم سابق ایران، این دانشگاه را در رقابت با دانشگاه بصره و به عنوان مرکز علمی رقیب در مرکز جنوب جهت ایجاد دانشگاه جامع راه اندازی کرد.

 

فضای دانشگاه شهید چمران اهواز در گذشته بالغ بر 300 هکتار بوده ولی به دلیل جدایی بخش هایی از آن، فضای این دانشگاه در حال حاضر 200 هکتار است و باید گفت هنوز صددرصد طرح هایی که در گذشته به عنوان دانشگاه جامع برای این مرکز علمی در نظر گرفته شده بود اجرا نشده ولی در حال حاضر به عنوان دانشگاه مادر در جنوب غرب کشور فعالیت می کنند.

 

دکتر محمد رعایایی اردکانی سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز، با بیان اینکه این دانشگاه دارای 13 دانشکده است که 11 دانشکده در پردیس دانشگاهی و 2 دانشکده در شهرستان های شوش و شوشتر هستند گفت: این دانشگاه دارای 17 هزار دانشجو و 600 هیئت علمی است.

 

وی با اشاره به اینکه رسالت اول دانشگاه بیشتر آموزش بود ولی امروزه در کنار آموزش به بحث پژوهش و تربیت نیروهای متخصص نیز توجه خاصی شد افزود: اگر بخواهیم در میدان رقابت با دانشگاه های دیگر کشورها قرار گیریم باید بتوانیم خلاقیت و ایده پردازی داشته و ارتباط تنگاتنگی با سازمان های بیرونی داشته باشیم.

 

دکتر رعایایی، با بیان اینکه سعی ما این است که توسعه کمی دانشگاه را محدود کنیم و بیشتر به کیفیت و ارتقای علمی و پژوهشی بپردازیم تصریح کرد: رشته های کارشناسی را متوقف و رشته های کارشناسی ارشد را محدود کردیم ولی در راه اندازی رشته های دکترا محدودیتی در این دانشگاه نداریم.

 

وی با اشاره به اینکه جایگاه علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، سال گذشته رتبه 13 کشوری بوده، از افزایش هیئت علمی دانشگاه به 670 نفر تاکید کرد و اذعان داشت: در جذب نیرو به علت شرایط خاص و متفاوت خوزستان با مشکلاتی رو به رو هستیم ولی امیدواریم در سال های آینده هیات علمی این دانشگاه را تکمیل کنیم.

 

وی با بیان اینکه آزادی بیان در فضای دانشگاه می تواند به پویایی و سرزندگی محیط های دانشگاهی کمک کند و به طور قطع تضارب آرا برای یک جامعه دانشگاهی می تواند مفید و راهگشا باشد، از صدور سه مجوز فعالیت انجمن اسلامی دانشجویی، انجمن پیروان رهبری و ولایت و انجمن اسلامی مدرسین در این دانشگاه خبر داد.

 

این دانشگاه دارای بخش های مختلفی است که از جمله مهمترین آنها می توان به موزه علم و طبیعت، کتابخانه مرکزی، گنجینه کتب و نسخ خطی، آزمایشگاه مرکزی و... اشاره کرد.

 

گنجینه کتب و نسخ خطی:

دکتر جلیلی رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، در خصوص این گنجینه نفیس عنوان کرد: این مجموعه دارای سه نوع کتاب است که شامل نسخه های خطی، چاپ سنگی و چاپ سربی است که در دانشکده ادبیات نگهداری می شود.

 

وی با بیان اینکه دانشکده ادبیات بالغ بر 130 هزار جلد کتاب داشته که به زبان های فارسی، لاتین، عربی و بخش عمده آنها فرانسوی بوده و دارای منابع بسیار غنی هستند ادامه داد: بخش فارسی این کتاب های نفیس بالغ بر یک هزار و 200 جلد است که برخی از آنها در کشور تک نسخه ای و منحصر به فرد است.

 

وی با اشاره به اینکه این مجموعه نفیس هم از نظر مالی و هم علمی بسیار ارزشمند و غنی هستند اضافه کرد: محتوای این کتاب ها ادبی، تاریخی، مذهبی و فلسفی است و می توانند برای تحقیقات حوزه ادبیات و تاریخ بسیار مفید فایده هستند.

 

 

دکتر جلیلی، با بیان اینکه قدمت برخی از این کتاب ها به بیش از 500 سال می رسد عنوان کرد: این کتاب ها در گذشته در کتابخانه دانشکده سابق ادبیات قرار داشتند که حدود پنج سال پیش این دانشگاه به پردیس دانشگاه چمران انتقال یافت و از مهر سال گذشته کار انتقال کتاب ها به محل فعلی انجام شد.

 

وی با اشاره به اینکه برخی از این نسخه ها مانند ترجمه ای از صحیفه سجادیه، مخزن الاسرار با حاشیه نویسی، کتب چاپ سنگی کلکته یا استانبول، کتب شاعران هندی و برخی کتاب های فارسی چاپ مصر، کلکته، کابل و دهلی هستند، ابراز کرد: کتب منحصر بفرد زیادی در این مجموعه وجود دارد که از جمله آنها توضیح المسائل و قرآن، کتب ستاره شناسی کهن، پزشکی، ادبیات و ترجمه و تفسیر قرآن و صحیفه سجادیه و... است.

 

وی تاکید کرد: در حال حاضر نوشتن شناسنامه کتاب ها، فهرست بندی و درجه بندی آنها آغاز شده و در مرحله بعدی و در صورت تامین اعتبارات لازم بناست این کتاب ها اسکن شود و با تهیه عکس، فیلم و فایل فشرده اطلاعات و متون ارزشمند این گنجینه علمی و ادبی را در اختیار علاقه مندان و دوستداران به خصوص دانشجویان قرار دهیم.

 

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، این کتاب ها و نسخ نفیس را جزء گنجینه های ملی کشور دانست و خاطر نشان کرد: این مجموعه غنی نیاز به نگهداری و فضای مناسب دارد که امیدواریم با همکاری و حمایت استاندار خوزستان و سایر مسئولان بتوانیم کتابخانه ای برای این نسخ ارزشمند احداث کنیم.

 

کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه:

دکتر زاهد بیگدلی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار داشت: این کتابخانه در سال 1354 در مساحت 15 هزار مترمربع در پنج طبقه بنا و در سال 1378 افتتاح شد و به شکل گل رز است و دارای بخش های همچون سالن مطالعه، امانت، سفارشات، نشریات، فهرست نویسی، اسناد و مدارک و اطلاع رسانی، تامین مدرک، بانک اطلاعات خوزستان، پایان نامه و... است.

 

 

وی با اشاره به اینکه در این کتابخانه بیش از 135 هزار جلد کتاب فارسی، بیش از 32 هزار جلد کتاب لاتین، بیش از یک هزار و 600 عنوان مجله فارسی و سه هزار مجله لاتین نگهدرای می شود اذعان داشت: در این کتابخانه همچنین بیش از یک هزار و 700 عنوان مجله چاپی فارسی از سال های 1290 تاکنون وجود دارد.

 

موزه علم و طبیعت:

دکتر بیژن برازنده رئیس موزه علم و طبیعت دانشگاه شهید چمران اهواز، با بیان اینکه این موزه در فضایی به مساحت 2 هزار و 500 متر و در ضلغ غربی طبقه همکف کتابخانه مرکزی دانشگاه قرار دارد گفت: این بخش بیش از 12 سال است که راه اندازی شده و شامل دو بخش علم و طبیعت است.

 

وی با اشاره به اینکه بخش طبیعت موزه در دو طبقه است و شامل حیوانات بومی خوزستان، کشور و تعدادی حیوانات جهان است، افزود: این بخش به معرفی زیستگاه ها و حیات وحش ایران و به ویژه خوزستان و همچنین تاکسیدرمی حیوانات و اتاله حشرات اختصاص دارد.

 

 

وی با اشاره به اینکه بخش علم نیز بیش از 46 اختراع جهانی در زمینه های پزشکی، فیزیک، پیراپزشکی، تشخیص بیماری ها است، اضافه کرد: در این بخش علاوه بر معرفی پیشگامان دانش و تکنولوژی و ارائه انواع ابداعات و اختراعات و انجام پیشرفته ترین آزمایشات علمی، به شاخه های متعدد علوم پرداخته می شود.

 

آزمایشگاه مرکزی:

آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز با بیش از 2 هزار مترمربع زیربنا در دو طبقه تاسیس شد که فاز اول آن در فروردین 1384 و فاز دوم در بهمن 1391 افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.

 

این آزمایشگاه عضو شبکه های آزمایشگاهی فناوری نانو ایران(INLN)  و آمازمایشگاه های علمی ایران (شاعا) است و از سال 91 به عنوان آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد ایران درآمده است.

 

در این آزمایشگاه دستگاه هایی همچون انواع میکروسکوپ های الکترونی، دستگاه های اندازه گیری دانه بندی لیزری، آنالیز حرارتی همزمان، مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی، آسیاس سیاره ای، جذب اتمی، کروماتوگرافی، رزونانس مغناطیسی هسته، اسپکترومتر نشری پلاسمای جفت شده القایی، آنالیز عنصری، طیف سنج مرئی فرابنفش، آب خالص ساز دستگاه تولید نیتروژن مایع است.

 

مراسم ویژه بزرگداشت شصتمین سال تاسیس دانشگاه شهید چمران اهواز، بهمن امسال برگزار می شود و ستادی به همین مناسبت در دانشگاه تشکیل و طرح ها و اقدامات لازم برای این مراسم از هم اکنون در حال انجام است.

 

پایان پیام/

 


 

کد خبر 452477

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha