عسكري آقاجانيان ميري، از اساتيد ادبيات و موسيقي، امروز (31 فروردين) در آستانه روز بزرگداشت سعدي به خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: سعدي بهترين شاعر زيباي فارسي زبان در آسيا شناخته شده كه اين امر به دليل چند موضوع است زيرا درآن شاخصه هايي براي اخلاق، انسانيت، مسائل همدردي و هم مسلكي خلاصه مي شود.
وي افزود: سعدي تنها شاعر گشاده زبان و فصيحي است كه شاعري خود را تنها صرف ستايش، مدح، احساسات عاشقانه و مانند اين موارد نكرد بلكه بيشتر در خدمت سعادت و نيكبختي مردم جامعه، شعر،سروده ها و پندهاي اين شاعر، راهنماي گمراهان است و اين امر از همه شاعران، شاخص تر بوده است.
آقاجانيان اظهار كرد: سعدي، نويسنده و شاعري است كه سرد و گرم روزگار را چشيد و جهان را سيراب از تجربه هاي خود كرد و با تجارب فراوان، اندوخته هاي خود را در قالب گفتار براي ارشاد مردم بكار گرفت.
وي بيان كرد: سخن دلپسند سعدي توام با حكايات و آموزه هاي دلپذير براي خوانندگان بيان شد و تنها به پندهاي خشك و ملال انگيز بسنده نكرد كه اين مورد، يكي از شاخصه هاي اين شاعر است كه در شاعران ديگر كمتر ديده مي شود.
آقاجانيان ابراز كرد: در مدح و غزل، سعدي راه تازه اي در پيش گرفت و در بيان خود، پند و اندرز و انديشه هاي حكيمانه خود را بكار برد و از آن، چشم پوشي نكرد.
وي افزود: سعدي در دنياي پند و حكمت و هدايت مردم، شاعري شوخ طبع و بذل گو است بطوريكه براي گيرايي خود، شوخي را با فكاهي و هزل، آميخت كه خوانندگان شيفته او مي شوند و ملول و خسته نمي شوند.
آقاجانيان گفت: سعدي در شعر و نثر خود مثال هاي فارسي و پندهايي كه بسيار رايج بود را گنجانده است و علاوه بر بيان سخنان پرمايه و پرمغز به راهنمايي جامعه ايراني، مي پردازد و بكارگيري اين پندها از گذشته تا حال نيز در جامعه ما رايج است.
وي افزود: غير از موارد ذكر شده از همه بالاتر، شيوايي كلام سعدي و فصاحت لسان اوست و حتي در درجه اي است كه او را سعدي آخر زمان ناميدند چرا كه او، زبان ساده و گوياي استادان قبل خود را زنده كرد.
آقاجانيان اظهار كرد: سعدي از بكار بردن تكلفات شعري، دوري كرد و همچنين از ايراد معاني پيچيده و الفظ مهجور و مبهم و همچنين مبالغه هاي دور از ذهن كه تا قرن ششم گريبانگير شاعران پيچيده گو شده بود، خود را رهايي بخشيد زيرا دشواري هاي شعر قبلي موجب مي شد كه شاعران مي بايست تحصيلات طولاني ادبي شعري داشته باشند تا بتوانند شعر شاعران غلو كننده، دشوار و دور از ذهن را متوجه شوند.
وي ادامه داد: اين شاعر با گفتار ساده و روان كه همان سهل مي باشد چنان به گرايش آرايش كلام و معنا پرداخت كه در عين سادگي، گفتن و سرودن براي همگان، ممتنع است و فصاحت و بلاغت را به درجه اعلي رساند و در شعر و نثر از شيوه شاعران قرن ششم و هفتم و قبل از آن كه ملاك آنها غرب نويسي بوده، اجتناب كرد.
آقاجانيان بيان كرد: آنچنان درجه شعر سعدي بالاست كه دولتشاه سمرقندي، ديوان شيخ را نمكدان شعر گفته است و شعر سعدي به درستي نمك و مزه و شيريني و زيبايي است كه علاوه بر آن به شيريني و چاشني شكر هم آراسته است.
وي ابراز كرد: نه تنها كلام و شاعري ممتاز سعدي براي پارسي گويان قاره كهن (آسيا) از هند و آسياي صغير گرفته تا كشورهاي همجوار مورد توجه قرار گرفته بلكه در انديشه هاي شاعران غرب هم موثر بوده است بطوريكه امرسون از سعدي به عنوان شاعر شادي بخش و سرخوش ياد مي كند.
آقاجانيان گفت: انديشه هاي بزرگ سعدي و انسان دوستي او موجب شده كه سرادوراين آرنولد شاعر انگليسي، او را متعلق به دنياي شعري و نثري كهن و جهان جديد بداند و همپتن در قرن بيستم، او را مشاور و راهنماي شاعران جهان بداند.
وي اظهار كرد: به قول شيخ اجل سعدي شيرازي هم قبايل من از عالمان دين بودند بنابراين در چنين خانواده اي، پرورش يافت و اشرافي كه به علوم شرعي و فقهي و نقلي و حديث و روايات و همچنين استادان بزرگي چون شيخ شهاب سهروردي و امثال آن را داشته است كه بيشترين الهام و درونمايه شعري سعدي، ملهم از قرآن و كتب ديني و آيات و حديث و شرح حال پيغمبران و مانند آنهاست.
آقاجانيان افزود: شعرهاي فراواني در سپاس خداي عزوجل، اشاره به قرآن و در تمام علوم زمان خود به ويژه علم شرعي، تبحر داشته و وارد شعر خود كرده و نثرش ملهم از آنهاست.
وي بيان كرد: در مغرب زمين، سخنوران برخي از ادبيات دلپذير بوستان و گلستان و غزل هاي سعدي را شبيه سخنان آسماني مي پندارند همچنين ويليام جونز و پروفسور پپ و دراديدن او را از شاعران بزرگ جهاني شمردند و شيفته او شدند.
آقاجانيان ابراز كرد: مفاخر كشور در حقيقت پرچمدار فرهنگ و انديشه، جهان بيني، پويايي، رستگاري و سرآمدي آن كشور است كه از طريق عالمان و دانشمندان كه در عرصه تاريخ موثر بوده اند، شناخته مي شوند بنابراين مفاخري از اين دست با پشتوانه فرهنگي زياد، ما را درزندگي بهتر و همچنين انديشه هاي جديد تر و موفق تر در جهان و پيشرفتي كه كشور در انتظار آن است، رهنمون مي سازد.
وي تصريح كرد: بزرگداشت و نكوداشت مفاخر گذشته و حال، معرفي ممتاز علوم، فرهنگ و دستاوردهاي ايران بزرگ و سربلند است.
پايان پيام/
نظر شما