خبرگزاری شبستان: وقتی در روز 24 آوریل سال گذشته میلادی،رجب طیب اردوغان به عنوان نخست وزیر ترکیه در اقدامی نمادین بیانیه ای را صادر کرد و در کشته شدن ارمنی ها به دست ترک ها در سال 1915 میلادی را به ارامنه سراسر جهان تسلیت گفت،فکر نمی کرد یک سال بعد وقتی او رییس جمهوری ترکیه است از این واقعه به عنوان «اولین نسل کشی قرن بیستم» نام برده شود.
اردوغان در بیانیه سال 2014 به مناسبت 99 امین سالگرد کشتار ارامنه از این ماجرا به نام یک «درد مشترک» یاد کرد.
او در این بیانیه به زمانی اشاره کرد که ترک ها دست به اخراج صدها هزار ارمنی زدند،مردها در نتیجه کار سخت و زن ها به خاطر راهپیمایی اجباری در بیابان جان خود را از دست دادند و به طور کلی یک و نیم میلیون نفر در این واقعه کشته شدند.
با وجود اینکه اردوغان در بیانیه سال گذشته،کشتار ارامنه را عملی غیرانسانی دانست و بابت آن از مردم معذرت خواهی کرد،نتوانست در مقابل شنیدن این حقیقت از زبان غیر ترک ها تاب بیاورد.
وقتی پاپ فرانسیس در 100 امین سالگرد کشتار ارامنه اعلام کرد که این «اولین نسل کشی قرن بیستم» است و جامعه بین الملل باید این حقیقت را به رسمیت بشناسد.
ترکیه که برای مدت های طولانی وقوع این نسل کشی را انکار کرده بود از این اظهارات خشمگین شد و بلافاصله سفیر واتیکان را برای طرح شکایت در این باره فرا خواند و قول داد تا پاسخ رسمی کامل تری را نیز در این زمینه بدهد.
وزیر امور خارجه ترکیه در واکنش به سخنان پاپ گفت:این اظهارات به دور از حقایق تاریخی است.
این در حالی است که اردوغان به مسلمانان هم رحم نمی کند و از کشتار هزاران سوری و عراقی در سرزمین مسلمانان حمایت های مادی و معنوی می کند. مواضع رئیس جمهور اخوانی ترکیه در مقابل کشتار سعودی ها در یمن هم حمایت از نسل کشی مردم بود.
در همین حال وزیر خارجه ترکیه بعد از سخنان پاپ گفته است:جایگاه های مذهبی مکان هایی نیستند که بتوان از آنجا هر ادعای غیر مستندی را مطرح کرد. این سخنان در حالی است که سند های بسیاری وجود دارد که نشان می دهد ترکان عثمانی کشتار های سنگینی را در غرب و میان مسیحیان انجام داده و ریشه بسیاری از اسلام هراسی ها را می توان در اقدامات عثمانی ها و ترک ها دانست.
این در حالی است که رجب طیب اردوغان،در بیانیه سال گذشته اش که به 9 زبان منتشر شده بود بر اهمیت آزادی بیان در هنگام سخن گفتن در مورد تاریخ تاکید کرد.
در این بیانیه آمده بود:ابراز آزاده عقاید و افکار مختلف در مورد وقایع 1915 مستلزم یک دیدگاه کثرت گرایانه و همچنین داشتن فرهنگ دموکراسی و مدرنیته است.
حالا در حالی که پارلمان اروپا بر اساس درخواست پاپ از ترکیه می خواهد تا با توجه به صدمین سال کشتار ارامنه در زمان امپراطوری عثمانی این واقعه را به عنوان نسل کشی به رسمیت بشناسد و در راه همگرایی دو ملت ترک و ارمنی قدم بردارد،اردغان می گوید:ترکیه به هر تصمیمی که بروکسل در این خصوص بگیرد اهمیتی نخواهد داد.
این چنین موضع گیری های در مورد اردوغان و اخوانی ها سابقه تاریخی دارد و رئیس جمهور ترکیه بارها در خصوص عدم حمایت از تروریسم بین المللی هم به خواست جوامع جهانی پشت کرده است.
اردوغان گفت: یک گوش ما در و گوش دیگرمان دروازه خواهد بود.
احمد داوود اغلو نخست وزیر ترکیه نیز در واکنش به این اظهارات گفت: جبهه ای شیطانی در برابر ما در حال شکل گیری است که اکنون پاپ نیز به آن توطئه ها پیوسته است.
اما این اولین بار نیست که دولت اردوغان در مقابل اتحادیه اروپا می ایستد. سال گذشته میلادی نیز در پی دستگیری بسیاری از روزنامه نگاران ترک از سوی دولت،رییس جمهوری ترکیه با گستاخی در برابر انتقادات حقوق بشری ایستاد.
اردوغان که زمانی بسیار مشتاق به عضویت در اتحادیه اروپا بود حالا در مقابل انتقادات این اتحادیه در مورد نقض حقوق بشر ایستاده و می گوید که بهتر است اتحادیه اروپا مشکلات داخلی خود را حل کندو در امور داخلی ترکیه دخالت نداشته باشد.
همه این تحولات نشان می دهد که اردوغان اهمیتی به وجهه بین المللی ترکیه نمی دهد و آنچنان شتابان در مسیری که انتخاب کرده پیش می رود که می تواند به خاطر جاه طلبی های شخص اش ترکیه را به کشوری منزوی در منطقه و عرصه بین المللی تبدیل کند.
پایان پیام/
نظر شما