گنجینه قرآن‌های خطی آستان‌ قدس رضوی، منحصربه‌‌ فردترین گنجینه کتب آسمانی جهان اسلام است

خبرگزاری شبستان: رئیس اداره مخطوطات سازمان کتابخانه ها، موزه هاو مرکز اسنادآستان قدس رضوی گفت: از بین قرآن های خطی نفیس در گنجینه مخطوطات کتابخانه مرکزی، تعداد۵۰ جلد قرآن بر باز و بسته می‌شوند که درنوع خودکم نظیر هستند.

سید محمد رضا فاضل هاشمی، رئیس اداره مخطوطات سازمان کتابخانه ها،موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد گفت: این نوع قرآن‌ها در ایران قدمتی دیرینه دارند و تاریخ کتابت قدیمی‌ترین آنها به قرن پنجم هجری قمری بازمی‌گردد که اصطلاحا به آنها قرآن بازوبندی گفته می‌شود.

 

وی بیان کرد: بازوبندی قطعی از کتاب است که در ابعاد سه در دو سانتی متر ساخته می‌شود و کتابها و جزواتی که پیشینیان در این قطع تجلید کردند به اشکال مدور، بیضی، لوزی و چند ضلعی بودند و توسط نخی از پارچه یا چرم باز و بسته می شدند.

 

وی اظهار کرد: پیشینیان تلاش می‌کردند حداکثر جزءهای قرآن کریم به همراه مطالب چند کتب ادعیه را در قطع بازوبندی بگنجانند که البته قدیمی ترین قرآن بازوبندی وقفی این گنجینه دارای 30 جزء کامل از آیات آسمانی می‌باشد.

 

رئیس اداره مخطوطات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: بیشتر قرآن‌های خطی در این گنجینه از سوی ارادتمندان به ساحت مقدس حضرت رضا(ع) وقف کتابخانه شده که البته واقف قدیمی ترین قرآن خطی در قطع بازوبندی و با کتابت خط کوفی نامعلوم است.

 

فاضل هاشمی با اشاره به یک نمونه برجسته از قرآن های خطی بازوبندی در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی افزود: کتابت این قرآن خطی مربوط به قرن 13 هجری قمری است که توسط واقف خیراندیش ناصر شیرزادی در آبان ماه سال 1367 به آستان قدس رضوی اهدا شد.

 

وی بیان کرد: این قرآن بازوبندی دارای جلد روغنی و متن مذهب و مرصع است، در هر ضلع از صفحات آن یک کتیبه زرپوش مرصع به ترنج های کوچک و تزئینی، در هر صفحه جدول به زر تحریردار مشکی و در فواصل آیات گوی زرین قرار گرفته است.

 

فاضل هاشمی گفت: گنجینه قرآن‌های خطی آستان‌ قدس رضوی با 20 هزار نسخه قرآن، جزوه قرآنی و دست‌ نوشته قرآنی، منحصربه‌‌فردترین گنجینه کتب آسمانی جهان اسلام به شمار می‌رود.

 

گفتني است گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی به خاطر قداست معنوی، اعتماد مردم و نگهداری و حفاظت دقیق علمی و تجربی، روزانه پذیرای بسیاری از مصاحف شریف و کتب خطی و اسناد تاریخی است که پس از ثبت و فهرست نویسی در اختیار علاقه مندان به آثار معنوی و تاریخی قرار می گیرد.

 

پايان پيام/

کد خبر 451562

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha