به گزارش خبرگزاری شبستان، بدون شک یکی از خبرهای پر سر و صدای روزهای گذشته موضوع تحویل اس300 به ایران بود. اس-300 سامانه موشکی سطحبههوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاعهاست که در ابتدا برای رهگیری هواپیماها و موشکهای کروز ساخته شده و بعدها توانایی رهگیری موشکهای بالیستیک نیز به آن افزوده شد. اس-300 پیاماو یکی از مرگبارترین موشکهای زمین به هوای قابل استفاده در تمامی ارتفاعها به شمار میرود که توانایی پیگیری همزمان 100 هدف و درگیری با 12 هدف را دارد. روسیه در سال 2007 قراردادی را برای فروش 5 سامانه موشکی اس 300 به ایران با هزینه 800 میلیون دلار امضا کرد اما دیمیتری مدودف، رئیس جمهور پیشین روسیه در سال 2010 تحت فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی و به بهانه تحریمهای ضدایرانی این قرارداد را لغو کرد.ایران سپس شکایتی بینالمللی را علیه روسیه مطرح کرد و در آن خواستار اجرای قرارداد شد. ایران معتقد بود که سامانه اس 300 یک سامانه دفاعی است و تحت تحریمهای سازمان ملل قرار ندارد.
روز دوشنبه سیزدهم آوریل جاری رسانه ها اعلام کردند: ولادیمیر پوتین ممنوعیت تحویل سامانه موشکی اس 300 به ایران را لغو کرده است. دفتر مطبوعاتی کرملین با انتشار این خبر اعلام کرد پوتین با امضای مصوبهای انتقال موشکهای زمین به هوای اس 300 را به ایران امکانپذیر کرده است.بر اساس این حکم ممنوعیت انتقال این موشکها از خاک روسیه به ایران و تحویل آنها به این کشور در خارج از خاک روسیه از طریق کشتی و یا هواپیماهای حامل پرچم روسیه لغو شده است.بر این اساس این رسانه ها به نقل از منابع وابسته به وزارت دفاع روسیه اعلام کردند که سامانه اس 300 به سرعت تحویل ایران می شود.
واکنش صهیونیستها
با انتشار این خبر واکنش صهیونیستها قابل پیش بینی بود.یووال استینینتز وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی گفت: تحویل سامانه اس-300 به ایران نتیجه مشروعیت بخشیدن به ایران در توافق لوزان است.وی با هشدار نسبت به این اقدام افزود: به جای اینکه جلوی ایران را در حمایت از آنچه که وی فعالیتهای تروریستی خواند را بگیرند به این کشور اجازه میدهند سلاحهای پیشرفته دریافت کند.یک مقام دیگر صهیونیستی نیز در گفتوگو با کانال ۲ رژیم صهیونیستی مدعی شد که تحویل سامانه اس-۳۰۰ به ایران توازن قدرت در منطقه را برهم خواهد زد.
واکنش آمریکایی ها
در پی لغو ممنوعیت فروش سامانه دفاعی اس 300 به ایران سخنگوی کاخ سفید گفت که آمریکا نگرانی خود را در این زمینه به روسیه اعلام کرده است.جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید، گفت: جان کری وزیر امور خارجه در گفتوگوی تلفنی با سرگئی لاوروف، همتای روس خود نگرانیها در زمینه رفع ممنوعیت فروش سامانه اس 300 را اعلام کرده است.سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت که تصمیم روسیه برای آغاز تبادل کالا به جای نفت با ایران نیز میتواند نگرانیهایی در خصوص احتمال نقض تحریمهای ایران به وجود آورد.همکاری و اتحاد با کشورهایی چون روسیه یکی از اصلیترین پارامترهای کلیدی برای دستیابی به چارچوب یک تواف هستهای با ایران بوده است.همچنین یک سخنگوی وزارت دفاع آمریکا پس از انتشار خبر تصمیم روسیه برای آغاز فروش سامانه اس 300 به ایران آن را یک اقدام غیرسازنده توصیف کرد و گفت: نگرانیها در این زمینه از طریق راههای دیپلماتیک مناسب اعلام شده است.ماری هارف، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به این تصمیم روسیه، گفت: مقامات آمریکایی معتقدند که این اقدام نمیتواند بر اتحاد قدرتهای جهانی در مذاکرات هستهایشان با ایران تأثیر بگذارد.تصمیم روسیه برای تحویل سامانه اس 300 به ایران نقض تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه این کشور نخواهد بود.
نگاه تحلیلگران
عبد الباری عطوان از تحلیلگران مشهور جهان عرب دستاویز قرار دادن این موضوع آورده است: بنیامین نتانیاهو به فاصله زمانی یک ماه دوسیلی محکم دریافت کردY نخست زمانی بود که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا بدون توجه به تحرکات وی در مسیر توافق با ایران در زمینه ای پرونده هسته ای اش حرکت کرد و دیگری لغو ممنوعیت فروش اس300 به ایران بود که هر اقدام علیه برنامه هسته ای اش از سوی اسرائیل ناکام یا با مانع روبرو می کند.
وی در ادامه نوشته است: نمی دانیم که تحویل موشکهای مذکور به ایران مقدمه ای برای تحویل آنها از سوی ایران به سوریه خواهد بود یا خیر اما این گزینه بعید نیست به ویژه با توجه به هماهنگی هوایی غیر علنی سوریه با آمریکا و عدم فعالیت سامانه هوایی سوریه به حملات جنگنده های آمریکایی به مواضع داعش.
عطوان می افزاید: روسیه از این رو با تحویل این موشکها به همپیمانان خود در تهران و دمشق مخالفت می کرد که تحت فشار آمریکا و قراردادهای فیمابین آنها بود زیرا آمریکا نگران بود اما با توجه به خلع سلاح شیمیایی سوریه و حل پرونده ای هسته ای ایران دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و فشارهای اسرائیل نیز در درجه دوم اهمیت قرار دارد.
وی در ادامه با اشاره به ناخرسندی اسرائیل و عربستان سعودی نوشته است: تنها اسرائیل نگران تحویل این موشکها نیست بلکه سعودی ها که در حال حاضر به نیروی هوایی خود که پس از اسرائیل قوی ترین است دلبسته اند و در صورت بروز جنگ مستقیم میان ایران و عربستان که البته بعید است ایران می تواند جنگنده های سعودی را با توجه به در اختیار داشتن این موشکها هدف قرار دهد.
وی در پایان می نویسد: ما کارشناس نظامی نیستیم اما نیاز به تلاش زیادی برای آشنایی از دیدگاه ها داریم بدون شک تحویل این موشکها به ایران موازنه قوی را به نفع آن تغییر خواهد داد.ما از کارشناسان خارجی سخن می گوییم نه از کارشناسان عربی که به شبکه های تلویزیونی و دستگاه رایانه خود متکی هستند و اطلاعات آنها معمولا در حد جنگ جهانی دوم است.بیشتر این کارشناسان عرب بر اساس وزش باد و بر اساس اخبار رسانه ها تحلیل می کنند.
پایان پیام/
نظر شما