به گزارش خبرنگار تجسمی شبستان، نشست پنجاه و ششمین بینال بین المللی ونیز با حضور علی مرادخانی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید ملانوروزی، مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی مارکو منگتزو، مزدک فیض نیا، کیوریترهای غرفه ایران در بینال ونیز و مهرداد زواره ای محمدی، مدیر بخش معماری بینال ونیز امروز دوشنبه 24 فروردین در موزه هنرهای معاصر برگزار شد.
مجید ملانوروزی، مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: بیش از صد بینال هنری در دنیا وجود دارد که 10 تا 15 تا از آنها مهم است و خلاصه هنرهای تجسمی دنیا در آن اتفاق می افتد و ونیز یکی از این بینال هاست غرفه ایران در ونیز بسیار کوچک است.
وی افزود: سیاست های دولت یازدهم بحث را بر دیپلماسی فرهنگی گذاشته است بر همین اساس بنا داریم در بزرگترین بینال های هنری حضور جدی داشته باشیم، هنر و فرهنگ ایرانی مورد توجه همه آحاد جامعه است، اما امکانات ما محدود است می خواهیم در این راستا از گالری دارها و کیوریترها استفاده بیشتری کنیم، امسال مزدک فیض نیا، مدیر هنری بنیاد فیض نیا از ما خواستند که کمک کنیم و فضای ما امسال در بینال بزرگتر شده است، گالری های تهران و مجموعه داران هم کمک کردند جمعی از هنرمندان ایران در این غرفه جمع کنیم و تمی را با عنوان« مناسبات فرهنگی ایران و نقش ایران در هنر منطقه» انتخاب کردند.
وی افزود: در بینال ونیز از کشورهای منطقه هم هنرمندانی را دعوت شده است و از یکی از باتجربه ترین منتقدان هنری آقای مارکو منگتزو استفاده کردیم.
مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی اظهار داشت: در پنجاه و ششمین بینال بین المللی ونیز آثار هنرمندانی چون جمشید بایرامی، احصایی، محمود بخشی حضور دارند.
ملانوروزی خاطر نشان کرد: امیدوارم بتوانیم این غرفه را نگه داریم که سال آینده بتوانیم از آن در بینال معماری استفاده کنیم.
در ادامه نشست مارکو منگتزو یکی از کیوریترهای غرفه ایران در بینال ونیز گفت: جشنواره ونیز یکی از بهترین و قدیمی ترین دوسالانه هایی است که در حوزه هنر معاصر برگزار می شود و کشورها نباید این فرصت را برای معرفی خودشان از دست بدهند و باید خودمان را آن گونه که هستیم معرفی کنیم، اگرچه ایران برای اولین بار نیست که در این دوسالانه شرکت می کند.
وی افزود: پروژه ای که ما دنبال می کنیم این است که امکان عرضه کردن هنرمندان ایرانی که برخی در عرصه بین المللی شناخته شده باشند و یا نشده باشند وجود دارد، می خواهیم این حضور نشانگر جامعه هنری ایران باشد که به مثابه جامعه ایران است، ما یک ورژن دوگانه از هنر ایران ارایه می کنیم، نگاه بین المللی و نگاهی که از برون وقایع را نگاه می کنند نگاه درستی نیست ما می خواهیم نگاه پیچیده به ایران را تغییر دهیم.
این منتقد هنری اظهار داشت: در این راستا اهدافمان را در دو بخش «بازی بزرگ» و « ایرانیان های لایت» پیگیری می کنیم، در بازی بزرگ به آن هنرمندانی می پردازیم که نیاز است بیشتر معرفی شوند و در ایرانیان های لایت به معرفی هنرمندان معرفی شده می پردازیم، به همین دلیل تصمیم گرفتیم نمایشگاهی داشته باشیم که هنرمندان زیادی باشند که با کنش متقابل با دیگران برخواسته اند.
مارکو منگتزو در ادامه درباره پروژه بازی بزرگ گفت: واژه گریت گیم یا بازی بزرگ مربوط به جغرافیای سیاسی است که به تناقضات امپراتوری روسیه و امپراتوری بریتانیای کبیر می پرداخته است. آنچه در نتیجه مناقشات تحت تاثیر قرار می گرفته منطقه ای است که ایران در آن قرار گرفته است، ما از این قضیه تاریخی الهام گرفتیم که قضیه مربوط به چند سال اخیر نیست و مربوط به قرن هاست، منطقه ای که ایران قرار گرفته است منطقه تقابل است. می خواهیم این تعاملات را در هنر بررسی کنیم که هنرمندان چگونه این تقابل است را در هنر بازنمایی می کنند.
وی خاطر نشان کرد: قدرت یک فرهنگ در این است که مدلی برای یک فرهنگ بسازد مثل مدلی که ایتالیا در دوره رنسانس برای فرهنگ ساخت که سایر کشورها بر اساس آن الگوبرداری کردند، ایران همه باید یک چنین چیزی برایش اتفاق بیفتد ما هنر ایران را نشان می دهیم اما مجموعه ای که انتخاب کرده ایم اکثر قاطع هنرمندان آن ایرانی است می خواهیم ببینیم فرهنگ ایرانی چه قدرتی برای کشورهای منطقه دارد.
وی افزود: هدفم در این بینال نشان دادن فرهنگ ایران است و قدرت بیان هنری که دارد و از طرفی معرفی فرهنگ ایران که پذیرا و جهان شمول است و ویژگی های جهانی دارد و معاصر و امروزی است.
مزدک فیض نیا، کیوریتور غرفه ایران در بینال ونیز گفت: من مدیر فرهنگی بنیاد فیض نیا هستم، در سیستم هنری و مثل کشور ما که در حال رشد است و دارد شکل می گیرد یک چیزهایی جای آن خالی است و آن هم حضور موسسات غیرانتفاعی در مناسبات هنری است، تمام تلاش ما این بوده است که در تفکر غیر انتفاعی بهترین اتفاق را شکل دهیم، باید از موزه هنرهای معاصر تشکر کرد.
وی افزود: حضور ایران در بینال ونیز شروع جدیدی برای هنر است، غرفه ایران بعد از غرفه ایتالیا بزرگترین غرفه در بینال ونیز است، این غرفه فرصت بسیار خوبی است که هنر ایرانی به شکل برنامه ریزی شده خود را به دنیا معرفی کند.
مزدک فیض نیا خاطر نشان کرد: حضور گالری های مطرح دنیا در کنار گالری های ایرانی از نقاط قوت حضور ایران در بینال ونیز است. این برای هنر ایران مهم است که در فرصت به وجود آمده خود را در دیالوگ بین المللی در هنر معاصر قرار دهد. تنها هنر اینجا نیست که عرضه می شود در بخش معماری این پروژه سعی کرده است برای طولانی مدت برنامه ریزی کرد.
مهرداد زواره ای محمدی، مدیر بخش معماری بینال ونیز نیز گفت: اصلی ترین سوالی که ممکن است پرسیده شود این است که بینال های هنری در سال های فرد و بینال های معماری در سال های زوج برگزار می شود. چه ضرورتی دارد که معماری در کنار دیگر هنرها قرار بگیرد. می خواهیم معماری را با شهر و مردم آشتی دهیم. یک برنامه مقدماتی برای حضور تاثیر گذارد و چشمگیر در سال آینده بینال است.
وی افزود: این بینال امسال با اتفاقات بزرگتری همراه است و آن اکسپوی میلان است که تغذیه زمین و حیات است، ایران در اکسپوی میلان و بینال حضور قوی دارد، حضورهای گذشته ما کم اثر بوده است و با توجه به مخاطب اکسپوی میلان که 30 میلیون نفر است می توانیم یک هم پیوندی بین بینال ونیز و اکسپوی میلان بوجود آوردیم که برای هنر ایران تاثیرگذار باشد.
مدیر بخش معماری بینال ونیز خاطر نشان کرد: ما فراخوانی را برای حضور در بینال اعلام کردیم و 225 پروژه به دبیرخانه رسید که 65 پروژه واجد شرایط حضور در بینال شدند.
ملانوروزی، مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی گفت: ما شش دوره در ونیز شرکت داشتیم و هر دوره سیاست های خود را داشته است، من بسیاری از هنرمندانی که در بینال شرکت می کنند را نمی شناسم، سیامک احصایی تاکنون شرکت نکرده است کارش ماهیت ایرانی دارد اینکه افراد حضور دارند را باید بررسی کرد.
مدیر کل مرکز هنرهای تجسمی خاطر نشان کرد: از زمانی که موزه هنرهای معاصر و مرکز را به دست گرفتم سیاست مان همکاری با گالری ها و مراکز هنری است، امیدوارم این افتراق وجود نداشته باشد ونیز اولین گام ماست و گم های بعدی ما نیویورک، مونیخ است.
وی افزود: امسال سال دیپلماسی هنری است، امسال به اندازه 30 سال می توانیم حرف در عرصه تجسمی داشته باشیم امسال سال پرباری است و این را به کمک حراج های هنری و بنگاه های هنری انجام می دهیم و دست دوستی همه را می فشاریم، بحث دولت نیست و بحث پتانسیل هنری ماست، همانطوری که سینمای ما را همه می شناسند باید آثار هنرمندان ما را بشناسند.
ملانوروزی خاطر نشان کرد: محل نمایشگاه ایران در بهترین مکان است و ایران جایی را نخریده است، غرفه ما بزرگترین غرفه بعد از غرفه ایتالیا است.
وی افزود: ایران با 49 هنرمند در ونیز شرکت می کند 19 هنرمند از هند، افغانستان، آذربایجان، کردستان، عراق و پاکستان حضور دارند و 30 هنرمند ایرانی هستند.
پایان پیام/
نظر شما