«بچه‌های کشتی رافائل» در بوشهر لنگر انداختند

خبرگزاری شبستان: کانون پرورش فکری کودک و نوجوان «بچه‌های کشتی رافائل» با نویسندگی «محمدرضا مرزوقی» روانه بازار نشر کرد.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، نویسنده داستان «بچه‌های کشتی رافائل»با دستمایه قرار دادن جنگ تحمیلی برای پرداختن داستان نوجوان اثری جذاب و خواندنی خلق کرده استو بوشهر را در سال 62 به تصویر می کشد که در بحبوحه جنگ در این این شهر چه اتفاقاتی می افتد.

 در این اثروقتی عراق دائم به بوشهر و خارک حمله می کند، محمد و چند تا از دوستانش که ساکن محله‌ ای نزدیک گمرک و دریا هستند چالشی تنگاتنگ با این مسائل دارند. در چند صد متری محله آنها کشتی رافائل مثل عروسی سپید و زیبا بر آب‌های آبی دریا لمیده است. کشتی‌ای که دائم توجه آنها را به سمت خود می‌کشد و در آرزوی داخل شدن به آن و دیدن زیبایی‌هایی که وصفش را از این و آن شنیده‌اند، هستند.

اما درِ کشتی روی آدم‌های معمولی بسته است و فقط کارکنان نیرو دریایی و... می‌توانند در آن زندگی کنند. در واقع کشتی را خوابگاه مردان مجرد نیرو دریایی کرده‌اند. در این هیر و بیر، یک خانواده آبادانی جنگ‌زده هم به محله می‌آیند که دو بچه دارند. کوروش و آتوسا. پدرشان در شرکت نفت خارک، ماموریت دارد و آنها به بوشهر آمده‌اند که به او نزدیک باشند. بچه ها با کوروش و آتوسا خیلی دوست می‌شوند. محمد به کوروش کمک می‌کند درس‌هایی را که به خاطر جنگ در ماهشهر نتوانسته، امتحان دهد در مدرسه بوشهر، پشت سر بگذارد و همین موضوع باعث دوستی‌شان با یکدیگر می‌شود. در اوج حملات به خارک کوروش و آتوسا مدتی از پدرشان بی خبر می‌مانند. از آن طرف محمد نقشه می‌ریزد و با زد و بند با یکی از کارکنان رافائل موفق شده راهی برای رفتن به کشتی و دیدن داخل کشتی را پیدا کند.

 اما آنها وقتی از مشکل کوروش و آتوسا مطلع می‌شود تصمیم می‌گیرند لنجی را که قرار است دزدکی با آن به رافائل بروند تا جزیره خارک ببرند بلکه کوروش و آتوسا خبری از پدرشان بگیرند. در یکی از روزهای آخر ماه آبان ۶۲ می‌روند دیدن کشتی رافائل. درست یک روز پنج‌شنبه. زیبایی سالن‌های مجلل و اتاق‌های شیک و کافه‌ها و رستوران‌های جذاب توی کشتی، حسابی چشمشان را خیره می کند اما عجله دارند و باید خودشان را زود به خارک برسانند که زود به بوشهر برگردند و خانواده‌ها پی به کاری که کرده‌اند نبرند. با عجله و با این خیال خوش که دوباره کشتی رافائل را خواهند دید، آن را ترک می‌کنند و به سمت خارک می‌روند. نزدیکی خارک، ماموران دریایی آنها را می‌گیرند و می‌پرسند:چند بچه روی دریا چه می‌کنند. اما...»

 رافائل نام نخستین طرح کشتی‌های «میکل آنژ» و «رافائل» در سال ۱۹۵۸ میلادی کشیده شد است می‌باشد. قرار بود هنر تاریخی طراحی ایتالیایی‌ها با هنر و صنعت مهندسی کشتی سازی آن زمان در هم ممزوج شود و دو شناور بزرگ را ایجاد کند. طراحی‌ها در ابتدا، دو کشتی را با بدنهٔ سیاه رنگ و دو دودکش بزرگ سفید نشان می‌داد. اما برخلاف دیدگاه سنتی کشتی سازان ایتالیایی، طراح این پروژه تصمیم به طراحی یک کشتی مدرن گرفت. بنابراین دوباره تیم طراحان دست به کار شدند و کشتی ای را با بدنهٔ سفید همراه با دو دودکش بزرگ مشبک به سرپرستی پروفسور "موتورینو" استاد دانشگاه پلی تکنیک تورینو طراحی کردند. طراحی غریب و بی سابقه‌ای شده بود. در ۱۶ سپتامبر ۱۹۶۲ (یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۴۱) ابتدا کلید ساخت خواهر کوچکتر، کشتی میکل آنژ زده شد. پنج ماه بعد ساخت جفت بزرگتر این کشتی آغاز شد و رافائل نیز رخ نشان داد.

رافائل را از همان ابتدا بسیار بزرگتر و مجلل تر ساخته بودند و فقط در دریای مدیترانه به سفرهای دریایی فرستاده می‌شد. کمی بعد این کشتی گرانبها نیز میان جنوا و نیویورک سفرهای عظیم دریای اش را با ۱۷۷۵ نفر مسافر آغاز کرد. امکانات امکاناتی که در رافائل و میکل آنژ تعبیه شده بود حیرت انگیز بود. در کشتی رافائل ۸۵۰ خروجی رادیو تلفنی، ۶ استخر شنا، ۷۵۰ کابین، ۱۸ آسانسور، ۳۰ سالن اجتماعات، تالار نمایشی با ۵۰۰ صندلی و باشگاه‌های ژیمناستیک و پرورش قوای جسمانی و... ساخته شده بود. اما باید به چیزی اعتراف کرد و آن این بود که این دو خواهر زیبارو و پرجاه و جلال، هیچگاه نتوانستند حتی لیره‌ای برای خطوط دریایی کشتیرانی ایتالیا منفعت به دست بیاورند! چرا که با وجود استقبال زیادی که از این دو کشتی می‌شد، هزینه‌های سنگین نگهداری آنها دیگر جایی را برای منفعت باقی نمی‌گذاشت.

در سال ۱۳۶۲ تصمیماتی برای بازگرداندن رافائل و میکل آنژ به سفرهای دریایی گرفته شد اما هنوز این تصمیم عملی نشده بود که در روز پنجشنبه ۲۶ آبان ۱۳۶۲ هواپیماهای عراقی بالاخره در گرماگرم بمباران خارگ و بوشهر آن را هدف موشک قرار داده و به آن آسیب جدی وارد کردند به حدی که رافائل تا نیمه در آب‌های کم عمق ساحلی لنگرگاه بوشهر فرورفت. چیزی نگذشت که یک کشتی باری به نام «ایران سلام» (ایران سیام) ناگهان به صورت اتفاقی با آن برخورد کرد و به بدنه اش آسیب جدی رساند و کاری را که هواپیماهای عراقی آغازش کرده بودند تمام کرد؛ رافائل کاملاً در اعماق خلیج فارس غرق شد.

مرزوقی با دستمایه قرار دادن داستان ورود این کشتی به بوشهر وسرگذشت غم انگیزش نه تنها نقبی به سال‌های جنگ زده بلکه تلاش داشته کودکی خود و هم نسلانش را بار دیگر و با نگاهی امروزی مرور کند. گذشته‌ای که با جنگ عجین شده. جنگی که در کنار سختی‌هایش، شادی‌های ماجراجویانه و کودکانه‌­ای دارد که باعث می‌شود نگاه راوی به آن نه تنها تلخ و گزنده نباشد بلکه با کمی مطایبه، لحظات حمله هوایی را به لحظاتی سرگرم کننده و خنده دار تبدیل کرده است.

«بچه‌های کشتی رافائل» که در سری داستان‌های «طرح رمان نوجوان امروز»کانون پرورش فکری می‌گنجد با شمارگان ۱۰ هزار نسخه و به قیمت ۶ هزار تومان به بازار نشر عرضه شده است.

پایان پیام/

کد خبر 450786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha