چرایی تخریب آثار تاریخی بعد از اماکن مذهبی توسط تکفیری‌ها!

خبرگزاری شبستان: تکفیری‌ها تا زمانی که دسترسی به آثار و اماکن مقدس داشتند، دست به تخریب آن‌ها می‌زدند و امروز به سراغ آثار تاریخی و باستانی می‌روند.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، اخیرا گروه تکفیری داعش شهر تاریخی نمرود را به دلیل اینکه شخص نمرود خداوند را پرستش نمی کرده و مشرک به خداوند بوده، تخریب کردند؛ در خصوص اینکه چرا تکفیری ها پس از انهدام و تخریب اماکن مقدس حال به سراغ تخریب اماکن تاریخی و باستانی رفته اند، با یک کارشناس به گفتگو نشسته ایم:

 

علی غفرانی، عضو هیئت علمی گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات دانشگاه فرودسی مشهد در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به سوال یاد شده، اظهار کرد: در طول تاریخ انسان های هرج و مرج طلبی وجود داشته و دارند که طی دوره های مختلف برای رسیدن به اهداف خود دست به شورش هایی می زدند و به سراغ هر چیزی که در واقع زندگی مردم و آرامش اجتماعی و تمدن حساب شود، می روند و دست به تخریب می زنند که تکفیری ها نیز از جمله این افراد هستند.

 

وی ادامه داد: این افراد تا زمانی که دسترسی به آثار و اماکن مقدس داشتند، دست به تخریب آنها می زدند و امروز به سراغ آثار تاریخی و باستانی می روند تا چهره ای متوحش و تمدن ستیز از اسلام به دنیا نشان دهند.

 

غفرانی تصریح کرد: در این میان این افراد در عراق که به لحاظ ساختار اجتماعیِِِ خاص و قبیله ای که دارند و تقریبا مشابه آن در دنیا بسیار کم است، نفوذ و تسلط و تاثیرگذاری بیشتری داشته و دست به اقدامات تخریبی می زنند که با هیچ گونه مرام و آیین و دین و فرهنگی سازگاری ندارد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با تاکید بر اینکه اسلام دین مقدسی است که هرگز اجازه تجاوز و تخریب صادر نکرده است، گفت: در زمان حضرت علی (ع) سپاه معاویه به منطقه الانبار حمله و خانه های یهودیان را غارت و چپاول کرد و حتی خلخال از پای زن یهودی گشودند که در این میان امیر مومنان (ع) بسیار اندوهگین شده و در برابر این ماجرا موضع گرفتند، به دلیل اینکه این قبیل اقدامات با هیچ دین و فرهنگی سازگاری نداشت و در قاموس انسانی نمی گنجید.

 

مولف کتاب "تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در ماوراء النهر؛ از سقوط سامانیان تا حمله مغول" تاکید کرد: امروز جریان تکفیری که به شکل داعش خود را نشان می دهد و پیش از این در جامه القاعده بود، از دو ناحیه تغذیه می شود، نخست از سوی انسان های کوته فکر در دنیای اسلام و دوم از جانب سرویس های اطلاعاتی کشورهای غربی و حضور هزاران اروپایی در میان گروهک تروریستی داعش که قطعا هدف دار و جهت دار است و آنها قصد دارند به دست این افراد مزدور، چهره ای خشونت طلب و ضد فرهنگ و تمدن از اسلام به دنیا نشان دهند و به همین دلیل دست به هر اقدام ناشایست و غیرانسانی می زنند.

 

وی با تاکید بر اینکه این قبیل اقدامات با تمدن اسلامی قطعا در تقابل و تضاد است، تصریح کرد: با گذری بر تاریخ مشاهده می کنیم اندیشه تمدن اسلامی که از قدیم بوده و مسائلی که برای ارائه یک تصویر از اسلام وجود داشته و دارد، کم نیستند که از جمله می توان به نامه مشهور امام علی (ع) به مالک اشتر اشاره کرد که انتشار مکرر آن از سوی رسانه ها به طور دائمی و همیشگی توصیه می شود.

 

غفرانی ادامه داد: این نامه نشان می دهد اسلام و تمدن آن هرگز مدافع هرج و مرج نیست، همان طور که امیر مومنان علی (ع) با خلیفه سوم مخالفت داشتند اما عده ای از طریق ایجاد هرج و مرج قصد داشتند او را از خلافت خلع کنند، اما امام (ع) نخستین فردی بودند که در مقابل این اقدام ایستادگی کردند و حتی حسنین (علیهماالسلام) را به نگهبانی مقابل درب خانه خلیفه سوم گماردند تا از بروز هرج و مرج جلوگیری کنند.

 

این کارشناس تاریخ و تمدن اسلامی در ادامه عنوان کرد: یا 25 سال خانه نشینی امیرالمومنین علی (ع) و سکوت ایشان در برابر مخالفان نشان می دهد حضرت (ع) هرگز به دنبال ایجاد هرج و مرج نبوده و ابراز مخالفت را به صلاح جامعه اسلامی نمی دانستد حتی در دنیای اسلام، ائمه معصومین (ع) توصیه می کنند وقتی عده ای در پی ایجاد هرج و مرج هستند، باید تقیه در پیش گرفت و مانع این اقدام شد.

 

وی دین اسلام را دین صلح معرفی کرد و گفت: یکی از نام های خداوند متعال که در پایان سوره حشر نیز بدان اشاره شده، «سلام» به معنای صلح است و اسلام یعنی صلح طلبی و بنابراین اقدامات تکفیری ها هرگز با این دین سازگاری ندارد و هیچ روشنفکر و متفکر و عالم دینی جنایات این گروه ها را تایید نمی کند به جز انسان های کوته فکر.

 

غفرانی تمامی تحرکات آشوب طلبانه و اقداماتی از این دست که در طول تاریخ پدید آمده اند را ناشی از تعطیلی عقلانیت و بی توجهی به عقل در تببین اعتقادات اسلامی دانست و اذعان کرد: تا زمانی که عقلانیت در جهان اسلام حاکم نشود، مشکلاتی این چنینی نیز پایان نخواهد داشت.

 

عضو هیئت علمی گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشکده الهیات دانشگاه فرودسی مشهد ابراز کرد: نکته مهم در این میان آن است گروه هایی که به تعبیر خود ادعای مسلمانی می کنند و دست به چنین اقداماتی می زنند، انسان های تک بُعدی هستند؛ یکی از ابعاد اسلام علاوه بر مسائل دینی و اندیشه ای، اخلاق است که این افراد از آن غافل بوده و تئوریسین ها و رهبران آنان نیز در طول تاریخ افرادی افراط گرا بوده اند که برخی از آموزه های دینی را به آن چیزی که مد نظر خود بود، تعبیر کرده و با برداشت های یک جانبه، از اخلاق غافل شده اند.

 

غفرانی یادآور شد: برای خفه شدن چنین جریان هایی در نطفه، لازم است رسانه ها، مبلغان و متفکران، اخلاق اسلامی را بیش از پیش رواج داده و در عین حال عقلانیت را بر جامعه حاکم کنند و از این طریق نشان دهند اسلام دین حق  صلح است.

پایان پیام/

 

کد خبر 450584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha