به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از حوزه هنری، عبدالجبار كاكایی، شاعر و پژوهشگر ادبی با اشاره به تلاش شعرای جوان برای نوآوری در صورت و زبان شعری گفت: هم اكنون شعر جوانان از نظر محتوایی دستاورد آن چنانی نداشته است. این ضعف هم در سایه نوآوریهای زبانی لاپوشانی میشود. این در حالی است كه در مباحث جوانی هم تلاشهایی كه صورت گرفته، نتوانسته به اتفاق قابل توجهی منجر شود.
وی در ادامه با اشاره به شعر امثال قیصر امین پور تصریح كرد: تلاشهایی كه در عرصه زبان شعی رخ داده به یك سبك منتهی نشده كه مثلا ما بگوییم شاعر جوانی به مانند قیصر سبك و زبان غزل خاص خود را داراست. در واقع سعی های زبانی كه صورت گرفته به جایی نرسیده كه اركان جمله یا به كار گیری نحو خاص در راستای استنباط مفهوم ویژه ای باشد. زبانی كه سیمین بهبهانی داشت با نحوه خاص خود برای ارائه مفهوم ویژه ای بود. اما امروز در ساحت زبان چنین دستاوردی نبوده است.
كاكایی با اشاره به ورود واژه های جدید به شعر جوانان توضیح داد: اغلب تلاش های زبانی كه در دوره ما صورت گرفته است معمولا محدود به وارد كردن واژه های جدید به شعر است. مانند دوره مشروطه كه عده ای می پنداشتند با به كارگیری واژه های مدرن می توانند محتوای مدرنی را به وسیله شعر ارائه دهند.
این شاعر در ادامه به بررسی محتوای شعرهای جوانان پرداخت و گفت: اگر قرار باشد اتفاقی در محتوای شعر جوان محقق نشود این تلاش های زبانی هم مسلما نتیجه بخش نخواهد بود. تلاش در عرصه زبان به مانند بستر سازی برای رودخانهای است كه از كوه سرچشمه نگرفته و آبی ندارد؛ هر چند بستر خوبی داشته باشد. اما اگر رودخانه از سرچشمه با قوت سرازیر شود خودش بسترسازی هم خواهد كرد.
به گفته كاكایی، هم اكنون جریان شعر جوان دوران ركود خود را سپری می كند. البته این شاعر ضمن یادآوری این نكته كه دوره های ركود شعری در تاریخ ما بی سابقه نیست، تصریح كرد: دلیل ركود شعر امروز بسیار حائز اهمیت است. امروز چشم امیدی به شعر نیست. نه در صورت نه در محتوا. این ناامیدی به خاطر فراهم نبودن فضای تفكر در میان جوانان است. جریان تفكر یكنواخت است، در این یك نواختی كه صداهای مختلفی شنیده نمی شود تفكر ركود می كند و طبیعتا شعر هم از ركود فضای تفكر پیروی می كند.
صاحب اثر «سال های تاكنون» درباره جشنواره های شعر و ادبیات جوان گفت: نفس برگزاری جشنواره بسیار كار پسندیده ای است. من هم در دوران جوانی در جشنواره های مختلفی شركت می كردم. حتی در مسابقات كوچك مساجد و دانشگاهها. اما كاكرد این جشنواره ها باید مد نظر قرار بگیرد. مدیریات این جشنواره ها و مسابقات می بایست بسیار دقیق باشد. خروجی كار باید بررسی شود. اگر داوری ها صرفا برای انجام ماموریت سازمانی جشنواره ها باشد و به استعداد ها توجهی نكند، عملكرد مسابقه ها و جشنواره ها دیگر چشم گیر نخواهد بود. به نظر من تا كنون جشنواره ها نتوانسته اند طرفی ببندند.
حوزه هنری انقلاب اسلامی، در راستای تحقق اهداف والای انقلاب اسلامی با هدف كشف و پرورش استعدادهای جوان هنرمند سیزدهمین جشنواره سراسری شعر و داستان جوان سوره را اردیبهشت ماه 1394 در استان قزوین برگزار میكند.
پایان پیام/
نظر شما