مدرسه مجدالدوله تهران سابقه ای طولانی دارد؛ مدرسه ای که روزگاری شهید شیخ فضل الله نوری را به خود می دید و در سال های اخیر آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی، رئیس سابق قوه قضاییه و برخی از مسئولان و معاونان سابق و فعلی این قوه، در آنجا درس و بحث داشته اند. و خالی از لطف نیست که بدانید برخی از فرزندان مقام معظم رهبری نیز در این مدرسه درس می دهند. در بدو ورود به مدرسه با مشاهده فضای نیمه امنیتی آن، به خود میگویی حتماً بزرگان در آن در رفت و آمدند.
حیاطی نسبتاً بزرگ دارد (شاید اندکی کوچکتر از حیاط مدرسه مروی). از دیگر مواردی که در هنگامه سلام و علیک با طلبه ها و اساتید حوزه مجد درمی یابی، فراوانی بالای خادمان آذری زبان آن است که با لهجه شیرین خویش از آدمی استقبال کرده و وی را راهنمایی می کنند.
مدرسه مجدالدوله که در میانه شهر تهران، اندکی بالاتر از میدان نام آشنای امام خمینی (ره) (توپخانه سابق) قرار دارد جایی است برای درس و بحث دینی به دور از دغدغه های آزاردهنده دنیای اطراف آن. ناگفته نماند متأسفانه سردر مدرسه، مالامال است از سیم های برقی که از این طرف و آن طرف آن به هم پیچیده بودند؛ آنچنان که اگر تابلو بزرگی که جلوی در ورودی آن نبود، شاید هیچ پیدا نمی کردی مدرسه را. و ایکاش اطراف این بنای قدیمی، نبودند مغازه های متعددی تا نمای بیرونی آن، بیشتر نمایان بود و چشم نواز می شد برای هر بنده ای، گذرنده از آن اطراف.
به هر روی آنچه در ادامه می آید حاصل گفتگوهایی است با آیتالله یحیی عابدی، استاد برجسته این مدرسه و حجت الاسلام و المسلمین سید محمدرضا میرصانع، مسئول و مدیر مدرسه مجدالدوله.
تاریخ تأسیس مدرسه
مرحوم مجدالدوله داماد ناصرالدین شاه که به خان مجدالدوله معروف است مدرسه ای را بنیان نهاد که بی شک یکی از برترین مدارس تهران در علم و اخلاق است. بعدها آیت الله محمد تقی آملی که شاگرد شیخ عبدالنبی نوری و میرزا حسن کرمانشاهی در تهران بود و از درس آیات ضیاء عراقی و مبرزای نایینی و سید ابوالحسن اصفهانی در نجف استفاده کردند، امام جماعت مسجد و مسئول مدرسه مجدالدوله شدند و دروس سطح، خارج فقه و اصول و فلسفه را تدریس میکرد. کتاب مصباح الهدی فی شرح العروه الوثقی از تألیفات فقهی مشهور این عالم وارسته است.
در ادامه آیتالله شیخ یحیی عابدی زنجانی همت بسیاری نهادند تا این مدرسه، طلبه های بسیاری را به خود ببیند و در آنجا درس بگیرند برای تبلیغ فرهنگ ناب محمدی و چندسالی است حجت الاسلام و المسلمین سید محمدرضا میرصانع تلاش های مجدانه ای داشته اند برای توسعه علمی و تعالی اخلاقی طلاب مدرسه؛ آنچنان که همواره اساتید مبرز حوزوی در آن مشغول به تدریس و تربیت طلاب بوده و هستند.
امکانات
مدرسه دارای 11 حجره بزرگ و کوچک، مصلایی برای نماز ظهر – که به دلیل حضور جماعت بسیاری برای اقامه نماز ظهر و عصر، بزرگتر از مصلی نمازهای مغرب و صبح و همچنین دارای سالن اجتماعت و کتابخانه است. در حال حاضر 133 طلبه درس دین فرامی گیرند که 43 نفر در پایه 7، 36 نفر پایه هشت، 25 نفر پایه 9 و مابقی در پایه 10 هستند.
این مدرسه آنچنان زیبا و چشم نواز است که چند سال پیش در کنار مدارس علمیه ای مانند مروی جزو تور گردشگری تهران انتخاب شد. و حقیقتا ساختار باستانی خود را حفظ کرده و به همین دلیل جزو ابنیه تاریخی تهران است.
ویژگی های مدرسه
اجمالا شیوه برگزاری کلاس ها به شکل قم است به این ترتیب که طلاب می توانند استاد مورد علاقه شان را انتخاب کنند؛ در واقع می توانند از میان دو استاد معرفی شده، یکی را انتخاب نمایند.
مرکز مشاوره و پاسخ گویی به سوالات
یکی از امکانات این مدرسه، مرکز مشاوره و پاسخ گویی به سوالات است و هر فردی میتواند از این فرصت برای رفع شبهات، حل تردیدهای ذهنی و رفع مشکلات فردی، اجتماعی و خانوادگی اش بهره گیرد.
آشنایی طلاب با فضای مجازی
از ویژگی های جالب اینکه طلاب این حوزه، مسلط به فضای مجازی هستند و وبلاگ و سایتی برای مدرسه شان راه انداخته اند. این آشنایی به این دلیل حائز اهمیت است که عموما طلاب و به تعبیر بهتر، حوزه های علمیه آشنایی چندانی با فضای مجازی ندارند.
از دیگر نکات قابل بیان اینکه این مدرسه از اواخر خرداد ماه تا پایان مرداد هر سال از طریق مصاحبه اخلاقی، مصاحبه علمی و البته نبود نواقص تحصیلی، طلبه میپذیرد. سرانجام اینکه مدرسه شماره دو حوزه مجد که در جنت آبادواقع بود یک سالی جمع شده و مسئولان، دلیلش را اینگونه بیان کردند که قرار است مدرسه اصلی واقع در خیابان امام خمینی (ره) توسعه یابد.
تولیت مدرسه
آیتالله شیخ یحیی عابدی زنجانی، متولی مدرسه، سالیان دیرپایی است در این جایگاه می باشد و به نوعی در زمره بنیان گزاران؛ وی که زمانی در دانشگاه امام صادق (ع) دورس دینی تدریس میکرد، در مجدالدوله، مکاسب درس می دهد. هرچند امروزه طلاب، سطوح عالی حوزوی را در این مدرسه تحصیل می کنند اما سالیان پیش از توابع مدرسه مروی بود؛ و این ترقی مرهون حمایت های تولیت محترم مدرسه است.
لازم به ذکر است که مدرسه مجدالدوله زمانی زیر نظر سازمان تبلیغات اسلامی بود و زمانی تابعه مدرسه مروی و عمدتا طلاب مقدمات در آن تحصیل میکردند. اما گام به گام و با همت و تلاش مجدانه آیت الله عابدی و حجت الاسلام و المسلمین میرصانع پیشرفت کرده تا سرانجام مستقل شد.
درس اخلاق
آیت الله عابدی همه روزه (از شنبه تا چهارشنبه) پس از اقامه نماز ظهر و عصر، چند دقیقه ای منبر رفته و بحث های اخلاقی ارایه می کند؛ البته از اواسط اسفندماه 1393 دچار کسالت شده و کمتر به مدرسه می آیند. معمولا درس اخلاق و سایر کلاس های عمومی مدرسه، روزهای سه شنبه و یا چهارشنبه برگزار می شود. این مدرسه در زمره معدود مدارسی است که از وجود اساتید اخلاق برجسته و نام آشنا بهره می برد.
مدرسان
از آنجا که مدرسه مجدالدوله به سطوح عالی اختصاص دارد، سعی بر آن داشته تا از اساتید صاحب علم وافر و متبحر استفاده نماید و در این زمینه موفقیت شایانی کسب نموده است. آیات هاشمی شاهرودی، امینی و حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی از اساتید سابق، و آیت الله یحیی عابدی، حجج الاسلام و المسلمین سید محمدرضا میرصانع، مجیدی تبار، شریف زاده، داوود مصباح، میثم خامنه ای، رضایی و ... از اساتید فعلی این مدرسه هستند.
برنامه های مذهبی و انقلابی
ظهر تمام مناسبت های مذهبی برنامه ای کامل برپاست و البته ولیمه ای محض تبرک، نیز. طلاب مدرسه مجد پای ثابت تمام مناسبت های انقلابی مانند 22 بهمن، روز قدس و ... فراخوان تجمعات ویژه هستند. همه روزه کلاس قرآن در شبستان مدرسه برقرار است.
روز تلبس
همه ساله 15 تا 25 نفر از طلاب مجدالدوله در روز عید غدیر، توسط رهبر معظم انقلاب- آیت الله سید علی خامنه ای، ملبس می شوند و این از دیگر برجستگی های این مدرسه انقلابی است (شایان توجه است مقام معظم رهبری در دوره ریاست جمهوری شان دو مرتبه با حضور در این مدرسه، طلاب را ملبس نمودند). هرگاه این توفیق حاصل نشود آیین تلبس توسط سایر مراجع صورت می گیرد؛ همچنان که امسال طلاب، به دست آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی، رئیس مجلس خبرگان و از اساتید سابق مدرسه، معمم شدند.
اقدامات خاص
در این مدرسه اقدامات و طرح هایی ویژه آغاز شده که امیدواریم به شکل نظامند سامان یابد:
واریز بانکی شهریه طلاب به حساب بانکی، تجزیه و تحلیل مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در برخی هفته ها با حضور یکی از شخصیتها و مسئولان برجسته کشور، رعایت نظم ویژه در مورد حضور و غیاب آنچنان که طلاب در صورتی که سه ساعت درسی غیبت داشته باشند باید آن را به صورت تحقیقی ارایه دهند، درآمدزایی مناسب برای طلاب از طریق انجام فعایت های تحقیقاتی به این شکل که موضوعات تحقیقی از مراکز تحقیقاتی گرفته و به طلاب ارائه میگردد تا ضمن فعالیت تحقیقی، درآمدی نیز عاید آنها شود؛
سرانجام اینکه به دلیل تعامل و ارتباط حسنه میان مدیریت مدرسه با بازاریان و همچنین قرار گرفتن آن در میان شهر و بازار، سعی بر آن است تا حداکثر استفاده از طلاب برای کمک به بازاریان برای انجام امور مذهبی و فرهنگی صورت گیرد. از دیگر موارد قابل بیان اینکه، به دلیل تحصیل طلاب حوزه علمیه مجد در سطح دو یا بالاتر، نزدیک به 80 درصد آنان امام جماعت ادارات و مساجد اطراف و اکناف هستند.
تقدیم شهدای بسیار به اسلام و انقلاب
مشاهیر بسیاری از شیخِ شهیدِ مجاهد فضل الله نوری، مرحوم آیت الله محمد تقی آملی تا آیت الله شاهرودی و حجت الاسلام و المسلمین محمد علی جاودان و البته بسیاری کسان دیگر در مدرسه مجدالدوله که نامش را از مؤسسش خان مجدالدوله به عاریت گرفته، درس ها داشته اند و وعظ ها.
همچنین این مکان مقدس، شهدای بسیاری در دوره های مختلف خاصه در سال های دفاع مقدس تقدیم اسلام و انقلاب اسلامی کرده که نام و عکسشان حیاط مدرسه را مزین کرده است. هم اکنون به خواست خدا یک طرح تبلیغی ویژه در حال برنامه ریزی و اجرا است که در صورت تحجقق، اخبار آن به سمع و نظر خواهد رسید. بسیج این مسجد بسیار فعال است و هر ساله در قالب گروه های جهادی می روند تا بسازند قطعه ای از مرز و و بوم اسلامی ایران بزرگ را. جالب اینکه تابلوی مربوط به نام بسیج آنچنان بزرگ است که در میانش نام مسجد و مدرسه گم می شود.
سخن آخر
امیدواریم این مدرسه و سایر مدارسی که سابقه ای دیرینه در تربیت شاگردان امام صادق علیه السلام و سربازان حضرت بقیه الله الاعظم (عج) دارند بتوانند با پشتکار مثال زدنی مدیران، در مسیری که در پیش گرفته اند موفق باشند؛ ضمن اینکه می بایست مسئولان نهادهای مختلف از ظرفیت مدارس علمیه خاصه مدارس سطوح عالی، نهایت استفاده را ببرند.
و کوتاه سخن اینکه دهه ها است بسیاری از بازاریان تهران با حضور در مدرسه مجدالدوله با فقه تجارت و کسب و کار آشنا می شوند؛ و این یکی از برکات حضور مدرسه ای در میانه شهر و در دل بازار است.
پایان پیام/
نظر شما