به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیت الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در آیین بزرگداشت آیت الله محمدباقر صدر، دانشمند و مرجع تقلید معاصر که 19 فروردین در مجتمع فرهنگی سرچشمه برگزار شد،با اشاره به شخصیت و جایگاه علمی این اندیشمند شیعی گفت: شهید محمدباقر صدر در چند بعد شخصیتی کم نظیر و منحصر به فرد هستند و نقش بنیانگذارانه ای در عرصه های مختلف داشته اند.
وی افزود: صرف نظر از شخصیت آیت الله صدر ایشان منشأ خدمات بزرگی به جهان علم و تشیع بوده اند. آیت الله صدر نه تنها الگو و سرمشق هستند بلکه در نوع خود در مباحث علمی بنیانگذار بودند.
آیت الله اراکی عنوان کرد: یکی از بی نظیرترین دستاوردهای علمی ایشان کتابی است که به موضوع علوم اسلامی و رشد و بالندگی آن توسط دانشمندان شیعی پرداخته شده است و نقش اصلی همه پیشرفت های رشته های علوم اسلامی فقه، تفسیر، تاریخ و کلام را مرهون علمای شیعه می داند.وی افزود: این کتاب بی نظیرترین دستاوردهای علمی که دسترنج علمای شیعه است را معرفی می کند.
آیت الله اراکی با اشاره به مبارزه سیاسی این اندیشمند بزرگ گفت: استاد محمدباقر صدر یکی از چهره های مبتکر عصر خود بودند این در حالی است که آن زمان موج ضد اسلام گرایانه ای همه جهان را فرا گرفته بود و هر جا در هر کشور اسلامی بخصوص در دانشگاه ها و موسسات علمی تفکرات کمونیستی و الحادی فراگیر شده بود.
وی افزود: اولین کاری که آیت الله صدر به عنوان یک دانشمند اسلامی در این زمان انجام داد موج شکنی و مبارزه با این تفکرات بود البته هم کار و هم روش ایشان در محتوا به قدری اثرگذار بود که توانست در مقابل تفکرات کمونیستی و الحادی ایستادگی کند و روش کار ایشان از روش رئالیسم که آن زمان تفکر ضد کمونیستی محسوب می شد گسترده تر بود.
زانو زدن چهره طراز اول کمونیسم در برابر اندیشه آیت الله صدر
آیت الله اراکی تصریح کرد: افکار و اندیشه های آیت الله صدر به قدری در جهان عرب تاثیرگذار بود که بسیاری از دانشمندان را به خود جذب کرد این تفکرات نه تنها در بین دانشمندان عرب بلکه در بین شخصیت های غیر عرب نیز تاثیرگذار بود به عنوان مثال روژه گارودی یکی از شخصیت هایی است که از کتاب استاد آیت الله صدر تاثیر گرفت و مسلمان شد.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی افزود: روژه گارودی یکی از شخصیت های طراز اول تفکر کمونیسم محسوب می شد و اولین کسی بود که با خواندن آثار و تفکرات آیت الله صدر در برابر اندیشه های او زانو زد این استحاله موجب شد بعدها و حتی تا اکنون نیز بسیاری از اطرافیان روژه گارودی او را طرد کنند.
آیت الله صدر تصریح کرد: کتاب های آیت الله صدر در دانشگاه های مصر، عراق، لبنان، سوریه مانند بولدوزری عمل کرد و تمام تئوری ها و تفکرات کمونیست را با روش منطقی محکوم کرد. آیت الله صدر اندیشه های ضد کمونیستی خود را در کتاب فلسفتنا به چاپ رساند و راه جدیدی را در عرصه فلسفه باز کرد.
وی با اشاره به لزوم ترجمه آثار آیت الله صدر و تدریس در مجامع علمی کشورمان گفت: شایسته است در مجامع علمی کشورمان و دانشگاه ها برخی از آثار و کتب آیت الله صدر ترجمه شود اما متاسفانه نشاط علمی و یا بنیه علمی که باید در بین دانشگاهیان علوم فقه، اصول، کلام وجود داشته باشد، نیست در حالی که مباحث علم و اصول آیت الله صدر بنیانگذار و تحول چشمگیری را به وجود آورده است به گونه ای که اگر مباحث علم و اصول وی را با سایر مذاهب بررسی کنیم دارای نوآوری و ابتکار است و بر همین اساس اصول و فقه شیعی در حال گسترش و جهشی عظیم است.
نظام سازی در مباحث فقهی ویژگی برجسته آیت الله صدر
وی افزود: یکی دیگر از ویژگی های علمی آیت الله محمدباقر صدر سازماندهی مباحث اصولی است ایشان در فقه ابتکاراتی را به کار گرفتند که نظام ساز بود و اولین فقهی که پیرامون نظام فقهی و اجتماعی و کارکردهای آن مطرح شد و راه را برای فقه نظام باز کرد، تفکرات ایشان بود.
تأسیس حزب الدعوه بر اساس مبانی ولایت فقیه
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به شخصیت سیاسی این اندیشمند بزرگ عنوان کرد: آیت الله صدر از لحاظ سیاسی چهره ای فقیه و مبتکر ، اولین ابتکار ایشان صحه گذاشتن بر مبانی ولایت فقیه بود و هر فعالیت سیاسی را با این الگو مطرح می کرد.
بر همین اساس تاسیس حزب الدعوه یکی از ابتکارات ایشان بود که مبتنی بر اصول ولایت فقیه است و اولین فقیهی که کار تشکیلاتی سیاسی را آغاز کرد و آن را لازم می دانست آیت الله صدر است در ان روزگار دو حزب بسیار بانفوذ در کشور عراق حکومت می کردند و قشر جوان و دانشگاهی را تحت تاثیر قرار داده بودند و کمتر کسی باقی مانده بود که تشکیلات حزب بعث و یا تشکیلات حزب کمونیست عضو نباشند تا حدی که این عقاید به حوزه های علمیه نجف رسوخ کرد و برخی از طلاب و روحانیون گرایش به حزب کمونیست عراق یا بعث عراق پیدا کرده بودند در همین دوران آیت الله صدر و جمعی از دوستانشان حزب الدعوه را تاسیس کردند.
آیت الله اراکی اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی های برجسته آیت الله محمدباقر صدر شهادت ایشان است که کم نظیر بود در بحبوحه پیروزی انقلاب اسلامی ایران و اوایل سال 1358 پیامی از سوی آیت الله صدر به امام خمینی (ره) رسید و ایشان در نامه خطاب به امام گفتند این روند مبارزه من با رژیم بعث به احتمال قوی با شهادتم همراه است، شما به عنوان ولی امر مسلمین نظرتان در خصوص مبارزه من چیست و آیا اجازه می دهید.
وی افزود: این نامه در حالی نوشته شده بود که آیت الله صدر در مقام مرجع تقلید قرار داشتند، امام خمینی (ره) در پاسخ به نامه ایشان گفت ایستادگی کنید که خدا همراه شماست. پس از دریافت پاسخ نامه مبارزات آیت الله صدر با رژیم بعث عراق شدت گرفت و یکی از پیام های ماندگار و پایان عمر ایشان این بود که گفتند من تصمیم گرفتم بمانم و مبارزه کنم تا به شهادت برسم و شهادت ایشان دین و سلامت دینی را در کشور عراق تا به امروز تضمین کرد.
پایان پیام/
نظر شما